Klasbrief thema kleuren

Dag mama’s en papa’s,

Volgende week werken we in onze Anna-klas rond het thema ‘Kleuren’. We beluisteren het verhaal ‘Eefje Donkerblauw’… als Eefje Donkerblauw en Koning Goudgeel trouwen krijgen ze groene kinderen. Vanuit dit verhaal gaan we zelf ook aan de slag met de drie hoofdkleuren (blauw, geel, rood) en maken we zelf de mengkleuren (groen, oranje en paars). Dan mengen we al onze kleuren met scheerschuim en maken we een regenboog. We werken ook nog verder rond het Kleurenmonster. Hierbij staan we stil bij de trappen van vergelijking: licht/lichter/lichtst en donker/donkerder/donkerst als we zien dat het kleurenmonster steeds bozer en roder wordt. Tijdens deze week doen we tussendoor heel wat proefjes met water, crêpepapier en M&M’s. Onze kleuters ontdekken dat sommige kleuren mengen en anderen niet. Ook het rijmen met kleuren komt aan bod vb. boot/rood, laars/paars, pit/wit…

Maandag zitten de volgende woorden in het koffertje van Anna: de hoofdkleuren, mengen, licht/lichter/lichtst en donker/donkerder/donkerst. We maken ook kennis met de letter B van Bal.

Tijdens de tweede week werken we verder en komt ook het thema ‘Vormen’ aan bod. We kijken en luisteren samen naar het verhaal van ‘Vierkant’. Als verwerking op dit verhaal gaan we beeldend aan de slag en mogen onze kleuters Meneer Zeshoek en Mevrouw Ovaal vorm geven op papier. In onze bouwhoek komen ook spiegels. Zo kunnen de kleuters experimenteren met het spiegelbeeld en zullen ze heel wat ervaren en ontdekken. En we maken een hond van een vierkant (origami).

Tijdens deze week zitten de volgende woorden in het koffertje van Anna: de cirkel, de driehoek, het vierkant, de rechthoek, het ovaal, de ruit, de vijfhoek en de zeshoek. En we maken kennis met de letter C van citroen (s-klank). Dit is een moeilijke letter met twee klanken maar ik laat de kleuters toch kennis maken met deze letter omdat ons klasgenootje Cesar zijn naam begint met deze letter.

Enkele leuke prentenboeken rond het thema ‘Kleuren en vormen’ die je kan ontlenen in de bibliotheek van onze gemeente: ‘Prinses Arabella maakt kleuren’, ‘Misschien’, Eefje Donkerblauw’, ‘Meneer René’, ‘Een kleur van zichzelf’, ‘Vierkant’ en ‘Kikker leert vormen’.

Belangrijke data:

  • Donderdag 22/9: zwemmen
  • Vrijdag 30/9: pedagogische studiedag (geen school voor onze kleuters)

Groetjes,
juf Sofie

Komt jouw kapoen ook naar onze school?