Klasbrief thema groenten

Dag mama’s en papa’s,

In de eerste en tweede kleuterklas komt het thema ‘Fruit’ aan bod. Daarom kies ik er voor om in de derde kleuterklas te werken rond het thema ‘Groenten’.

Maandag brengt Anna haar koffertje met nieuwe woordjes weer mee: de broccoli, de ui, de paprika en de champignon, de balans (weegschaal) en wegen (hoe zwaar of licht iets is).

We starten met een waarneming van een broccoli en daarna gaan we beeldend aan de slag. We creëren een broccoli met propjes crêpepapier zodat we de structuur van de roosjes van de broccoli duidelijk zien. Dit is een goede oefening voor onze fijne motoriek. We kneden de propjes met onze duim en wijsvinger. We leren ook het super leuke liedje ‘Broccoli’ van Kapitein Winokio.

Verder in de week gaan we de ui, champignon en paprika waarnemen (kijken, ruiken, voelen). We leren ook werken met een balansweegschaal en gaan onze groenten wegen. Welke groente weegt het minst/meest? Hoe zien we dat? Wegen 6 champignons meer dan 1 ui? Het zijn er toch meer? Tijdens de aanbreng van het woord UI maken we ook kennis met deze tweeklank. Onze kleuters zoeken het woordje UI tussen andere korte woorden die er erg op gelijken (IU, VI, OI, UL). Op die manier oefenen we onze visuele discriminatie die we later nodig hebben om goed te kunnen lezen. We leren ook werken met de rijen en kolommen van een rooster (zie prent onderaan) en er staan nog heel wat leerrijke activiteiten op het programma… Op het einde van de week doen we het allerleukste… We gaan eerst onze groenten snijden en dan maken we pizza’s om te kunnen proeven van al die lekkere groenten natuurlijk.

De komende twee weken maken we ook kennis met de letter D van Dikke Duim en de E van Elfje.

Enkele leuke prentenboeken uit de bibliotheek van onze gemeente: ‘Anna en haar groentetuintje’, ‘Grrroentosaurus: de dino die het liefst worteltjes eet!’, ‘Klein Konijn en de wonderwortel’, ‘Broccoli in mijn ijs!’, ‘De moestuin van Muffin’, ‘Prinses Arabella en de keukenprins’, ‘Het hele jaar groenten’ (weetjesboek)’ en ‘De groentjes van Kapitein Winokio: 30 lekkere groenteliedjes’ (liedjesboek met CD).

Belangrijke data:

 • Vrijdag 30/9: pedagogische studiedag -> verlofdag voor de kleuters
 • Maandag 3/10: verlofdag
 • Donderdag 6/10: zwemmen
 • Maandagvoormiddag 10/10: Rollebolle (een sportdag in De Mixx)
  -> voorzie je kleuter die dag van gemakkelijke sportkledij en schoenen
 • Donderdagnamiddag 13/10: Wij gaan met ons klasje naar het Cultureel Centrum in Heist-op-den-Berg
  -> een muzikaal cabaret voor kleuters (over de opa van Lander die nog nooit de zee heeft gezien)
 • Vrijdag 14/10: de kleuters krijgen hun bestelde taarten mee naar huis
 • Maandag 17/10: schoolfotograaf

Groetjes,
juf Sofie

Komt jouw kapoen ook naar onze school?