Klasbrief thema 'De sint is in het land'

Van 21/11 t.e.m. 06/12

Beste ouders,

De mooiste tijd van het jaar is weer daar. De Sinterklaas-magie raakt verspreid en iedereen staat vol ongeduld te wachten op de verlossende woorden ‘er zijn geen stoute kinderen dit jaar’.

Sinterklaas is een druk bezet man maar wat doet hij eigenlijk allemaal? Wat draagt hij voor gekke kleren en waar woont Sinterklaas? Allemaal vragen die ongetwijfeld aan bod komen tijdens dit thema. Samen gaan we op zoek naar antwoorden aan de hand van boekjes, filmpjes, prenten, brieven van de Piet,…

De poppenhoek in onze klas wordt de werkkamer van Sinterklaas. De kleuters kunnen zich verkleden als een Piet en Sinterklaas. We schrijven in het grote Sinterklaasboek wie er braaf is geweest en wat iedereen graag krijgt als cadeautje. We schuiven aan de tafel met gouden bestek en fluweel rode stoelen net zoals Sinterklaas in zijn kasteel. De kleuters oefenen hun dramavaardigheden (rollenspel) en ook hun schrijfmotoriek.

In onze boekenhoek staan leuke prentenboekjes en informatieve boekjes over Sinterklaas en Piet. Je vind er ook speelgoedfolders terug. De kleuters komen hierdoor in aanraking met verschillende soorten bronnen om meer te weten te komen over dit thema.

Sinterklaas heeft een mooie witte baard met allemaal krulletjes. In de klas heeft onze Sinterklaas nog geen krulletjes in zijn baard. De kleuters gaan deze maken aan de hand van schrijfpatronen in de suikerbak.

Piet heeft een helpende hand nodig bij het vullen van de speelgoedzak. Kunnen onze kleuters de zakken vullen met het juiste speelgoed? Gelukkig heeft Piet een foto genomen van wat er in de zak moet zitten. Zo kunnen we de zak juist vullen en vergeten we niets (taal-lezen).

Er zijn veel leuke filmpjes en verhalen online te ontdekken over Sinterklaas en zijn pietenbende. We ontdekken geheimen die niemand weet over Sinterklaas: hoe zijn slaapkamer er uit ziet en wat hij graag eet. In de computerhoek gaan de kleuters zelfstandig aan de slag met de voor hen bestemde programma’s.

De rekenpiet heeft voor de kleuters een leuke opdracht bedacht. Ze moeten de getalbeelden op de pietenmuts koppelen aan het juiste getal. Kunnen de kleuters de pietenmutsen vervolledigen?

Sinterklaas heeft een hele kamer vol cadeautjes. Om al deze cadeautje uit elkaar te kunnen houden, zien de cadeaus er verschillend uit. De kleuters moeten de cadeautje op de juiste plaats in de matrix zetten door rekening te houden met de kleuren en vormen van het inpakpapier (wiskunde-meetkunde).

Dit jaar zijn er zo veel brave kindjes dat niet alle cadeautjes op de stoomboot van Sinterklaas passen. Er moet dringend een stoomboot bijgebouwd worden. Welke materialen kunnen de pieten hiervoor gebruiken? Wij onderzoeken dit voor hen. De cadeautjes moeten droog aankomen en daarom moeten we nagaan welke materialen er drijven en welke er zinken. Vinden we het gepaste materiaal voor de pieten om een extra boot te bouwen? (wereldoriëntatie- natuur en techniek)

Een piet moet natuurlijk goed door de schoorsteen kunnen kruipen. De pieten op ons blaadje moeten nog goed oefenen want zij zitten nog op de pietenschool. De kleuters bouwen verschillende schoorstenen van verschillende hoogtes voor de kleine pietjes om te kunnen oefenen. De kleuters doen beroep op hun fijne motoriek bij het hanteren van de kleine blokjes. We moeten de cijfers goed kennen om de schoorsteen tot de juiste hoogte te kunnen bouwen.

In onze klas komt de geur van speculaas je al tegemoet. We spelen met speculaas plasticine. Hierbij oefenen we op het wiskundig vormgeven in driedimensionaal vlak en leren we kracht zetten vanuit onze vingers. Ook in onze winkel ruikt het naar verse speculaas. Je kan er verschillende soorten sinterklaas snoepgoed kopen zoals speculaas, koekjes, pepernoten, …, gemaakt van zoutdeeg met de geur van speculaas. Bakpiet is weer druk in de weer geweest.

We schrijfdansen de stoomboot van Sinterklaas op zee. We schrijven de golven op ons papier en plakken hierop de stoomboot van Sinterklaas. Zie je hem al varen op zee?

Als voorbereidende schrijfoefening maken we een werkje waarbij we stippen moeten verbinden. Doen we dit goed dan komt de mooie stoomboot van Sinterklaas tevoorschijn. We maken ook nog een werkje rond taal waarbij we inzetten op lezen. De kleuters moeten in een reeks prenten de prent herkennen die anders is. Als laatste maken we een werkje waarbij we moeten tellen hoeveel Sinterklaas spulletjes we zien en kleuren evenveel bolletjes. Hierbij oefenen we het begrip evenveel en gaan we wiskundig aan de slag met het tellen van de voorwerpen.

We leren nieuwe woordenschat aan en gaan op zoek naar bovenliggende en onderliggende begrippen en zoeken we de juiste lidwoorden bij deze woorden. We gaan ook op zoek naar bijvoeglijke naamwoorden die passen bij bepaald speelgoed of bij een bepaalde Piet.

In zijn speelgoedfabriek maakt de Sint ook heel veel blokken. Dit jaar heeft hij al zo veel blokken gemaakt dat hij niet meer weet hoeveel blokken hij heeft voor al die kinderen. De kleuters gaan hem helpen. We vergelijken de blokken op aantal door deze in rijen en stapels te leggen. We ontdekken dat het aantal hetzelfde blijft na herschikking van de blokken op verschillende manieren. We hebben dus weer wat wiskundig inzicht erbij.

Bakpiet heeft zijn speciale en super geheime recept opgestuurd om pepernoten te bakken. Natuurlijk moeten we dit uitproberen in de klas. We moeten goed wegen en meten (wiskunde) zodat het recept precies klopt. Als ons deeg klaar is, moeten we er bolletjes van rollen (fijne motoriek) zodat het echte pepernoten worden. Nog bakken in de oven. Hierbij zien we mooi de verandering in materie door de warmte van de oven (wereldoriëntatie). Het proeven kan beginnen…

Op woensdag 30 november gaan we op leeruitstap naar de speelgoedwinkel. We maakten al een verlanglijstje voor Sinterklaas maar ziet dat speelgoed er nu echt zo uit als op de foto? Is het even groot of kleiner, dikker, dunner,…. Is het zo leuk als we hadden gedacht of toch niet? We leren hierdoor stil te staan bij fake reclame, afbeelding en realiteit. Verder moeten we logisch nadenken waar we bepaald speelgoed kunnen vinden. Hoe ordent de winkel het speelgoed en waar vind ik dan het speelgoed dat ik graag wil (wiskunde- meetkunde)? Gelukkig zijn er ook verkopers en medewerkers in de winkel als we iets niet kunnen vinden. We leren op een beleefde manier vragen waar we iets kunnen vinden. Wat staat er veel speelgoed in de winkel. De kleuters leren om een weldoordachte keuze te maken want we kunnen natuurlijk niet alles krijgen wat ons hartje verlangt. Een heel leerrijke uitstap dus .

Wat hebben we geluk, juf Marthe heeft het telefoonnummer van Sinterklaas. Hij heeft beloofd om ons een keertje op te bellen. Spannend, wanneer gaat dit gebeuren? Hopelijk moeten we niet te lang wachten!

Op maandag 5 december komt Sinterklaas naar school. Op deze heugelijke dag moeten we er op ons best uitzien. Daarom knutselen we een pietenmuts die lijkt op een schoorsteen waaruit een gluurpietje komt piepen. Benieuwd of Sinterklaas onze pietenmutsen even mooi vindt als zijn eigen mijter? De Sint houdt natuurlijk ook van dansen. We leren een Pietendans in de klas en tonen deze aan de Sint wanneer hij op bezoek komt.

Tijdens dit thema staat volgende woordenschat centraal: slenteren-wandelen-joggen-lopen (trap van vergelijking), vrijgevig, snoepgoed, kneden, balanceren, strooien, klimmen-klauteren (synoniemen), groot-groter-grootst (trap van vergelijking), klein-kleiner-kleinst (trap van vergelijking), mijter, en inpakken.

Leuke boekjes om te ontlenen in de bibliotheek zijn: ‘Anna en Sinterklaas’ van Kathleen Amant, ‘Luuk en Lotje: het is sinterklaas’ van Ruth Wielockx, ‘boer Boris: een paard voor Sinterklaas’ van Ted Van Lieshout, ‘Alles over Sinterklaas door de spiekpietjes’ van Thaïs Vanderheyden, ‘Lust Sinterklaas speculaas?’ van Guy Daniëls,…

Kan je kleuter maar geen genoeg krijgen van dit thema dan vind je hier onderaan (onder de Sinterklaasprent) een video met nog fijne en leerrijke ideeën. Je vindt er verschillende activiteiten in zoals: knutselactiviteiten, spelletjes, bouwmogelijkheden, links naar filmpjes en liedjes, werkjes,… . Zo kan je thuis verder aan de slag als je dit wenst.

Nog enkele belangrijke datums:

  • Woensdag 23/11 om 20u staat in de vestiging van de Strepestraat een gratis vorming voor ouders op de planning. Deze vorming staat in het teken van digipeuters en -kleuters. Je kan je hier vrijblijvend voor inschrijven. Meer info vind je hier.
  • Woensdag 30/11 gaan we op uitstap naar de speelgoed winkel Happyland te Herenthout.
  • Maandag 05/12 komt de Sint en zijn pieten in de voormiddag naar onze school.
  • Donderdag 15/12 staat het oudercontact ingepland. Meer info hierover volgt nog, maar hou deze datum al zeker vrij 😉.

Sint-tastische groeten,
Juf Marthe

Komt jouw kapoen ook naar onze school?