Klasbrief thema 'Touwen, veters, wol, ...'

Dag papa’s en mama’s,

 

Volgende week werken we rond het thema ‘Touwen, veters, wol...’. 

Tijdens dit thema leren onze kleuters hun veters knopen a.d.h.v. een stappenplan (zie onderaan). We leren eerst een knoop maken. En spelen een voelspel waarbij de kleuters geblinddoekt moeten raden hoeveel knopen er in het touw zitten. Daarna leren we lusjes maken en onze lussen knopen. In de klas hebben we houten veterschoenen waarop de kleuters kunnen oefenen. Op het einde van het thema krijgen de kleuters hun veterdiploma mee naar huis zodat ze thuis nog verder kunnen oefenen. 

We gaan ook beeldend aan de slag en maken een sjaal met wol. Hiervoor gaan we eerst eens kijken waar wol vandaan komt. En in de poppenkamer maken we heel wat spaghetti (witte wol) de komende tijd. 

Onze kleuters leren ook rijgen en naaien. De eerste week werken we met de opdrachtkaarten van de beer en moeten we goed kijken of we een streepje (rijgsteek) of kruisje (kruissteek) moeten vormen. En de tweede week leren we zelfs knopen naaien op een muts. 

Onze kleuters maken volgende week ook kennis met ‘Staf de meetgiraf’. De giraf zal elke keer terugkeren wanneer we lengtes gaan meten. Op deze manier krijgt deze rekenroutine meer invulling voor onze kleuters. 

Doorheen de week zitten de volgende woorden in het koffertje van Anna: een veter/nestel, een lus, een knoop (een knoop in een touw of een knoop van een hemd) en binden/knopen. Tijdens dit thema schenken we extra aandacht aan synoniemen en homoniemen. En we maken deze week kennis met de letters O van Octopus en P van Peer. 

Enkele leuke prentenboeken uit de bibliotheek van onze gemeente: ‘Keteltje en de superstrik’, ‘Kijk uit Millie!’, ‘Linda leert veters strikken’, ‘Gestrikt!’, ‘Kat is de draad kwijt’, ‘Onder de wol’ en ‘Een draad’. 

Belangrijke data: 

  • Dinsdag 24/1: De kleuters worden ’s morgens vanaf half 9 op de Strepestraat verwacht omwille van de circusvoorstelling. 

  • Woensdag 25/1: pedagogische studiedag (geen school voor de leerlingen) 

  • Donderdag 2/2: zwemmen 

 

Groetjes,
juf Sofie 

Komt jouw kapoen ook naar onze school?