
Klasbrief thema ‘Brrrrrrr… zo koud!
Beste ouders,
We gingen de voorbije weken op expeditie naar de Noord- en Zuidpool. Wat was het daar koud! Ook hier is het volop winter en kan het behoorlijk koud worden. Komende week (van 23/01 t.e.m. 27/01) verdiepen we ons in het thema ‘Brrrr… zo koud!’. We staan stil bij het weer in de winter (vriezen/dooien, temperatuur, sneeuw,…) en we bekijken welke kledij we dragen om ons te wapenen tegen het koude weer.
Niets beter dan een kopje lekkere warme chocolademelk in de winter, dit kan je kopen in ons chocolademelkkraam. We bekijken je bestelling zorgvuldig en maken voor jou een kopje met slagroom en een chocoladekoekje. We oefenen het tellen en het lezen van pictogrammen (taal-lezen) om onze bestelling goed te kunnen afwerken.
We ontdekken dat water kan bevriezen en opnieuw kan ontdooien. We gaan actief aan de slag met het ijs in onze ontdekbak. In de andere ontdekbak vinden we (nep) sneeuw. We zetten hier extra in op de begrippen vol en leeg.
Onze poppenkamer is helemaal ondergesneeuwd. We ruimen de sneeuw met onze sneeuwscheppen. We verdiepen ons in bezigheden van volwassenen. We leven ons in personages in en spelen op elkaar in tijdens het rollenspel (muzische vorming- drama).
Op onze tafels liggen leuke materialen. We kleden de sneeuwmannen aan volgens een opdrachtenkaart (taal-lezen). We maken leuke vormen sneeuwmannen. De sneeuwmannen zijn opgebouwd uit geometrische vormen (driehoek, rechthoek, vierkant, cirkel). We leggen exact dezelfde sneeuwman na door goed naar de vormen te kijken (taal-lezen en wiskunde-meetkunde). Aan de hand van wattenstaafjes maken we winterse raamfiguren (taal-lezen). We halen de wintermutsen uit de kast en versieren deze met pomponnetjes. We moeten goed tellen hoeveel pomponnetjes er op elke muts mogen (wiskunde-getallen/tellen). We leggen de pomponnetjes op de mutsen door deze te grijpen met ons pincet. Hierbij oefenen we op onze pincetgreep en de kracht in onze duim en wijsvinger.
We maken lekker warme wollen wanten. We passen de technieken van het naaien toe met grotere gaatjes waardoor we geen naald nodig hebben. We oefenen hierbij onze fijne motoriek (pincetgreep) en zetten in op de begrippen in, onder, boven en door.
Bij de winter hoort natuurlijk ijs, maar hoe krijg je ijs? Samen maken we hier een onderzoekje van. We denken na waarmee we ijs kunnen maken en op welke plaats dit kan gebeuren? We stoppen verschillende potjes water op verschillende plaatsen (diepvries, ijskast, klas, buiten,…) en we meten de temperatuur op deze plaatsen. Zo weten we hoe koud het moet zijn om ijs te krijgen. Onze waarnemingen en bevindingen noteren we zoals echte onderzoekers. De woordenschat bevriezen en dooien staat tijdens dit experiment centraal.
Er staat ook een schrijfdans op de planning. Dit keer gaan we niet aan de slag met wasco maar doen we een schrijfdans met gekleurd ijs. Zo leren we schrijven met verschillende materialen.
We leren een lied over een sneeuwvlokje. Het sneeuwvlokje dwarrelt heen en weer in de lucht. We gaan op zoek naar leuke beweging om de weg van het sneeuwvlokje uit te beelden bij het lied.
We doen een bewegingsspelletje waarbij we oefenen op de woordenschat dooien en bevriezen. De kleuters moeten goed luisteren wat ze moeten doen. Horen ze het woordje bevriezen, moeten we stok stijf blijven staan alsof we helemaal bevroren zijn. Horen we het woordje dooien, dan ontdooien we langzaam en kunnen we weer bewegen. We leren hierbij woorden onderscheiden in een zin en oefenen op het dramatiseren van begrippen.
Er staat ook nieuwe woordenschat centraal: dooien/bevriezen, thermometer, temperatuur, kledij en handschoenen/wanten.
In de bibliotheek zijn er ook leuke boekjes te vinden over dit thema: ‘Saar in de winter’ van Pauline Oud, ‘Heksje Mimi tovert sneeuw’ van Kathleen Amant, ‘Hertjes eerste winter’ van M. Christina Butler, ‘Met opa in de sneeuw’ van Stefan Boonen, …
Nog enkele belangrijke datums:
- Dinsdag 24/01 kleuters 's morgens afzetten op afdeling Strepestraat!
- Woensdag 25/01 pedagogische studiedag. Deze dag is het GEEN school.
- Vrijdag 27/01 van 10.45 u. tot 11.45 u. meespeelmoment. (Groot)ouders die hiervoor ingeschreven hebben, zijn welkom in onze klas om mee te komen spelen, leren en ontdekken.
Winterse groetjes,
Juf Marthe

