
Klasbrief blauwe klas: 'Als je toevallig een dinosaurus hebt...'
De komende twee weken (26/02 tot 10/03) leren we over de dino’s. Ik koos dit thema door de kleuters. Het valt me op dat de kleuters praten over dino’s, filmpjes willen kijken, tijdens het thema carnaval zich verkleedden als dino in de klas, …
Maandag starten we het thema een beetje mysterieus aan de hand van een ei. Van wie zou dit ei kunnen zijn? Kunnen we dit samen laten uitkomen en hoe? We gaan onderzoekend en oplossingsgericht te werk.
Er is een dino in onze klas geweest. Dit kunnen we zien aan de pootafdrukken die we op dinsdag samen ontdekken in de klas. We maken kennis met de verschillende soorten dino’s. Wat een moeilijke namen hebben deze dieren. We ontdekken dat we via de tablet of gsm de dino’s in de klas kunnen zien. Dit kan je thuis ook proberen. Open thuis de Google app en typ in de zoekbalk 'dinosaurus'. Er verschijnt een prent met 'bekijk de tyrannosaurus in 3D'. Zo kan je de dino tot leven laten komen in je eigen huiskamer.
We gaan ook weer beeldend aan de slag. We knutselen onze eigen dino met kosteloze materialen (keukenrolletjes, eierdoosjes, …). De kleuters denken hierbij zelf na welke dino ze willen maken en welke materialen ze hiervoor kunnen gebruiken.
We maken kennis met de handpop Maya de paleontoloog. Maya leert ons dat de dinosaurussen al lang zijn uitgestorven. Maya haar job is op zoek gaan naar de overblijfselen van dino’s. Dit kunnen botten, hele skeletten of fossielen zijn. De overblijfselen die Maya vindt komen in een museum te staan. We maken ons eigen dinomuseum in de klas. Hier leren we eerst een inkomticket te kopen om daarna een kijkje te nemen naar de dino's. In een museum mogen we niets aanraken, maar leren we onze andere zintuigen te gebruiken.
We spelen samen het gezelschapsspel 'Zoek de fossielen'. Zo oefenen we om samen te spelen, onze beurt af te wachten en op te tellen.
We leren over een vulkaan en we laten samen een vulkaan uitbarsten door het stappenplan van het experiment uit te voeren. Een stappenplan volgen is lezen voor kleuters.
Boeken die in de bib te vinden zijn over dit thema:
- 'Een gevaarlijke tocht: een dinosaurusavontuur' van Pfister Marcus
- 'Nina, de kleine verlegen dinosaurus' van Palakawongse Manisa
- 'Grote dino's voor kleine speurneuzen' van Hédelin Pascale
- 'Hallo dino!: Karels grote boek over dinosaurussen' van Slegers Liesbet
- 'Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s' van Guido Van Genechten
Nieuwe woordenschat die we in dit thema gaan leren:
- Soorten dino’s: TRex, Diplodocus, Ankylosaurus, Pteranodon
- Paleontoloog
- Fossielen
- Skelet
- Uitbarsten
- Graven
Groetjes,
juf Lisa

