Klasbrief thema Kerstmis

Hallo ouders,

Voor de laatste week van dit jaar werken we rond het thema Kerstmis.

Week van 13 - 17 december: Kerstmis

Tijdens dit thema maken we het gezellig in onze klas met een kerstboom, lichtjes en twinkelende gezichtjes.

Het woordje gezellig zit in onze nieuwe woordenschat tijdens dit thema, dus hier leggen we dan ook graag de nadruk op!

Wat hoort bij gezelligheid is samen gezelschapsspelletjes spelen! Onze kleuters mogen een gezelschapsspel van thuis meebrengen. Het mag een spel zijn dat ze graag spelen en dat ze vooral zelf goed kennen en kunnen uitleggen aan de andere kleuters. Want dit is het doel van deze activiteit: zelfstandig een gezelschapsspel kunnen opstarten, het spel kunnen en durven uitleggen en zich houden aan de gemaakte spelregels.

Het gezelschapsspel mogen de kleuters op maandag 13 december meebrengen naar de klas. Dit spel blijft dan in de klas tot vrijdag 17 december.

Een kerstboom vol met lichtjes maakt het ook gezellig in onze klas. De kleuters mogen die zelf versieren. Bij het versieren komen deze begrippen alvast aan bod: hoog, laag, hoger dan, lager dan, hoogste, groot, klein en evengroot. Al naargelang op welke plaats de kleuters hun houten hangertje hangen in de kerstboom, worden deze begrippen besproken met elkaar in de kring.

Deze begrippen komen ook nog eens extra aan bod via het prentenboek ‘De kleine kerstboom’ dat in de klas voorgelezen wordt.

We zorgen ook voor wat gezelligheid thuis, door een kerstlichtje te knutselen.

De kleuters gaan 2 kerstbomen uitknippen. Hierbij is het belangrijk dat ze leren knippen op de lijn. Daarna gaan ze de kerstballen uitprikken. De priknaald kunnen vastnemen tussen duim en wijsvinger en zo prikken op de lijn is hier een goede oefening in.

De 2 kerstbomen plakken we aan elkaar, het lichtje zetten we ertussen en voila... ons kerstlichtje is klaar!

De kleuters gaan zelf een kerstboom maken door strookjes groen papier te meten en te vergelijken met elkaar. Deze strookjes gaan ze moeten plakken van lang naar kort, waardoor er dan een kerstboom tevoorschijn komt. Zowel het meten als de begrippen lang en kort komen hier veelvuldig aan bod. Natuurlijk mag die kerstboom ook versierd worden met sterretjes, glitters en kerstballen!

Ook gaan de kleuters weer werken in een werkboekje, dit keer een kerstwerkboekje. Dit zijn de werkjes die aan bod komen:

  • Het woordje KERSTMIS naschijven. Hierbij is het belangrijk dat de kleuters het woordje Kerstmis op een lijn kunnen schrijven.
  • Het herkennen van de cijfers en hierbij het juiste aantal kleuren. Hier ligt de nadruk echt op het juist herkennen van de cijfers.
    Alle cijfertjes zijn aan bod gekomen in onze klas en nu is het de bedoeling om al spelenderwijs de cijfertjes goed in te oefenen, zodat de kleuters ze kunnen herkennen.
  • De kleuters gaan kerstwoordjes mogen nastempelen. Deze woordjes komen aan bod: boom, ster, stal, bal en lam. Het doel is om de letters op de juiste plaats te stempelen, zodat deze woordjes tevoorschijn komen. Hierbij wordt er gereflecteerd op de plaats van de letters in een woord.
  • In een rooster moeten de kleuters de weg volgen van het ene lichtje naar het andere. Eerst kijken ze naar het voorbeeld en dan moeten ze zelf de weg zoeken. De kleuters leren om hun eigen oplossingsweg in het rooster te overlopen a.d.h.v. het voorbeeld.
  • Op welke kerstkaartjes zijn de letters precies hetzelfde geschreven. De kleuters gaan goed moeten kijken naar de verschillende schrijfwijze van de tekst ‘Fijne kerst’ en ze moeten diegene die samenhoren hetzelfde kleuren. De kleuters leren zo dat een tekst op verschillende wijzen geschreven kan worden en dat ze goed moeten kijken naar de details tussen de verschillende schrijfwijzes.

De nieuwe woordenschat leren onze kleuters tijdens het verhaal ‘De kerstboom van Lotje’ van Lieve Baeten. Deze nieuwe woordjes komen aan bod: ijzig koud, een piek, de verrassing en gezellig.

Leuke prentenboeken in dit thema zijn: 'Rikki wil een kerstboom', 'Het kerstverhaal' en 'Heksje Mimi viert Kerstmis'. 

We sluiten ons thema en de laatste week van het jaar in gezelligheid af, met een kerstfeestje op vrijdag 17 december. De kleuters mogen die dag in kerstkledij en liefst met kerstmuts (of kerstdiadeem,...) naar de klas komen.

Belangrijke datums om te onthouden:

  • Zaterdag 18 december tot en met zondag 9 januari: kerstvakantie
     

Gezellige groetjes, Lore

Komt jouw kapoen ook naar onze school?