Klasbrief thema 'Alle letters van het alfabet'

Dag papa’s en mama’s,

De komende drie weken werken we rond het thema ‘Alle letters van het alfabet’. We herhalen de letters die reeds aan bod kwamen: A B C D E F G H I J K L M N O P Q. En we maken kennis met de letters: R S T U V W X Y Z. De volgende woorden komen aan bod: het alfabet (alle letters samen), een letter, een woord en een zin. 

We vormen letters met verschillende materialen: PlayMais, steeknagels, elastiekjes, Clics, Lego, SmartMax… In de rijstbak zoeken de kleuters alle letters van hun eigen naam of de letters van de naam van een klasgenootje a.d.h.v. de naamkaartjes. En we spelen de letterbingo van Anna. 

Tijdens deze weken proberen we alle leesletters aan de juiste drukletters te koppelen. We leren de drukletters schrijven omdat dit het makkelijkst is om te tekenen. In het 1ste leerjaar leren de kleuters de leesletters lezen dus daarom maken we ook kennis met deze letters. 


In het zoekboek ‘Alfabet’ gaan we op zoek naar allerlei voorwerpen die met een bepaalde klank beginnen. Via de prent in bijlage uit het zoekboek kan je zelf eens op zoek gaan naar woorden die met de klank P beginnen…Het is immers belangrijk om de klank (auditief) steeds te koppelen aan de letter (visueel) om vlot de klankletterkoppeling te kunnen maken, wat een vereiste is om te leren lezen. 

Onze kleuters leren heel gericht kijken naar de verschillende letters, want sommige letters lijken erg op elkaar zoals de M N W V of p d q. Deze oefening op de visuele discriminatie is erg belangrijk om later vlot te kunnen lezen. 

We nemen dit keer de CITO-testen van taal af. We nemen deze test steeds af in de voormiddag zodat de kleuters zich gedurende korte tijd goed kunnen concentreren. Dit gebeurt ook in kleine groepjes en in verschillende delen om de kleuters niet te belasten. 

In de bib van onze gemeente vind je volgende prentenboeken rond het thema ‘Letters’: ‘Alfabet’ (zoekboek), ‘Aap leest een letter’ (korte verhaaltjes per klank), ‘Het abc van Kikker’, ‘Het leukste abc ter wereld’, ‘Carnavalfabet’, ‘ABC met Fiep’, ‘Leren met Skip: letters’, ‘De mooiste vis van de zee leert het alfabet’ en ‘Vandaag voel ik me…: een ABC van gevoelens’. 

Belangrijke data:  

  • Donderdag 9/3: zwemmen 

Ik kijk al uit naar deze leerrijke weekjes… 

Groetjes,
juf Sofie 

Komt jouw kapoen ook naar onze school?