Klasbrief thema Boekenberg

Hallo ouders,

We gaan werken rond het prentenboek ‘De boekenberg’ van Rocio Bonilla. Ons thema gaat dus rond boeken en lezen gaan.

Week van 22 mei – 2 juni: De boekenberg

Tijdens dit thema geven we nog eens extra aandacht aan het begrijpend luisteren a.d.h.v. onze luisterstrategieën: voorspellen, visualiseren, vragen stellen en samenvatten. Begrijpend luisteren hangt samen met begrijpend lezen en door hier goed op de oefenen zal later in de lagere school ook het begrijpend lezen veel vlotter gaan.

In onze klas werken we aan het begrijpend luisteren door te luisteren naar verhalen die de juf voorleest. Maar misschien vinden ze het ook wel eens leuk om te luisteren naar een verhaal dat verteld wordt door hun vriendjes...

De kleuters mogen op maandag 22 mei een prentenboek mee naar de klas brengen. Dit moet een prentenboek zijn dat ze graag samen met papa lezen! Zorg ervoor dat je kleuter het verhaal goed kent, want je kleuter gaat dit verhaal zelf mogen vertellen aan de klasgenootjes. Dit kan zowel klassikaal als in kleine groepjes gebeuren.

Het prentenboek blijft 2 weken in onze klas. Zet er zeker de naam van je kleuter op en wijzelf gaan goed zorg dragen voor de boeken. Ook dat leren ze hier in de klas, zorg dragen voor elkaars materiaal.

Waarom nu net een prentenboek dat je kleuter graag leest met papa?

Omdat we zo de link leggen met het vaderdagfeest op zondag 11 juni. Op vaderdag vieren we alle papa’s en zorgen we voor een leuk zelf geknutseld cadeau!

In de klas komt een krantenbak te staan met daarin kranten, tijdschriften, leesboeken en informatieve boeken. De kleuters krijgen de kans om al deze leesbronnen te leren kennen: ze kunnen er in bladeren, lezen, kijken welke de voorkant en achterkant is, letters en woordjes ontdekken die ze al kennen,… De verschillen tussen al deze leesbronnen worden ook uitvoerig besproken tijdens een kringgesprek.

Tijdens deze week gaan de kleuters ook leren om met een tablet een QR-code te scannen. Via die QR-code gaan ze een prentenboek kunnen lezen op de tablet.

De kleuters leren kennismaken met audiovisuele media en kunnen ervaren dat beelden en geluiden effect hebben op elkaar.

De kleuters gaan ook leren werken met sjablonen. Ze gaan op krantenpapier en leespapier figuren mogen tekenen met verschillende sjablonen en deze dan uitknippen. Met die figuren gaan ze een beeldend werkje creëren.

Het juist gebruiken van sjablonen en hiermee experimenteren staat bij deze opdracht centraal.

Deze werkjes komen aan bod:

  • De kleuters gaan reeksen moeten afmaken met de juiste kleuren. Hierbij is het belangrijk dat ze goed kijken naar de verschillende kleuren en de juiste volgorde in een reeks aanhouden.
  • Bij dit werkje staan op een boek verschillende schrijfpatronen. De kleuters gaan met een stift over de schrijfpatronen moeten overgaan. Hierbij letten we op de juiste schrijfhouding en een correcte pengreep.
  • Door letters te verbinden met elkaar, gaan de kleuters eenvoudige woordjes vormen. Deze woorden gaan ze zelf mogen schrijven. Bij dit werkje gaan de kleuters leren reflecteren over de plaats waar de letters staan in een woord.
  • Het tellen van potloden en boeken gaan de kleuters mogen doen, om zo te kijken waar er de juiste aantallen staan die ze nodig hebben. Kijken, vergelijken en juist tellen zijn belangrijk bij dit werkje. Marylin de telspin (van onze rekenroutines) telt met ons mee.

Staf de meetgiraf heeft voor onze kleuters ook nog een opdrachtje in dit thema. Hierbij gaan we nog eens extra werken aan het meten.

We gaan stapels boeken maken en deze stapels gaan we vergelijken. Welke is de hoogste, welke de laagste, welke stapels hebben evenveel boeken,…?

De kleuters gaan ook een liedje leren: ‘De woordenhapper’. In dit lied gaan ze op zoek moeten naar woorden die ze kunnen hakken en plakken.

Het hakken van woorden gaat om het onderscheiden van de klanken in een woord. Je benoemt de klanken, de letters zoals je ze in een woord uitspreekt en niet de alfabetletters. Het woord boom hak je dan in b-oo-m. Bij het plakken plak je de klanken aan elkaar, je benoemt het hele woord.

Op een speelse manier doen de kleuters ervaringen op met klanken, klankgroepen en letters.

De nieuwe woordenschat leren onze kleuters tijdens het verhaal 'De boekenberg' van Rocio Bonilla. Deze nieuwe woordjes komen aan bod: urenlang, een uitvinding, in één ruk (uitlezen) en (boeken te) verslinden.

Leuke prentenboeken in dit thema zijn: 'Pas op! Dit boek bijt' van Nicola O’byrne, 'Het boekenliefje' van Helen Docherty en 'Nog een keer!' van Emily Gravett.

Belangrijke datums om te onthouden:

  • Woensdag 24 mei: onze kleuters gaan naar de bib
  • Maandag 29 mei: verlofdag
  • Donderdag 1 juni: de kleuters gaan in de namiddag zwemmen
  • Vrijdag 2 juni: papadag
  • Maandag 5 juni: verlofdag

Tot slot sluit ik de klasbrief af met een leuke leesslogan: "Reading is dreaming with open eyes!"

Lieve groetjes,
Lore

Komt jouw kapoen ook naar onze school?