Klasbrief thema carnaval

Dag mama’s en papa’s,

De komende twee weken werken we rond het thema ‘Carnaval’. Naar aanleiding van het prentenboek ‘Anna viert carnaval’ gaan we Anna zelf schminken en vermommen in een clown, piraat of… Na het beluisteren van het verhaal ‘Lou viert carnaval’ maken we een matrix. Hier leren onze kleuters werken in een rooster en moeten ze rekening houden met twee eigenschappen nl. verschillende kostuums en kenmerken van kinderen (huidskleur, bril). Onze kleuters maken tijdens deze weken ook kennis met de techniek van een perforator en maken zelf confetti. En we leren schrijfpatronen vormen door het tekenen van serpentines (zie afbeelding onderaan). Dit is een goede voorbereiding om later de lusjes van de schrijfletters b, e, f, g, h, j, k, l en y te vormen. 

Maandag zullen de volgende woorden in het koffertje van ANNA zitten: de perforator, de serpentines, schminken (uitspraak), verkleden/vermommen, de stoet/de optocht (synoniemen), de muzikanten en het orkest. En we leren de klanken Q (kw) van Quad en R (rrrrr) van Reus. 

Enkele leuke prentenboeken die je kan ontlenen in de bibliotheek van onze gemeente: ‘Anna viert carnaval’, ‘Lou viert carnaval’, ‘Rik en de verkleedkist’ (zoekboek), ‘Overal carnaval’, ‘Vreemde beesten’, ‘Het is carnaval!’, ‘Carnavalfabet’, ‘Lotta viert carnaval’, ‘Eén muisje kan geen optocht zijn’ en ‘Het flip-flap-boek van Jules & Marie’. 

De week van carnaval mogen alle kinderen van de school elke dag met iets anders geks naar school komen: 

  • Maandag 13/2: gekke boekentas 

  • Dinsdag 14/2: in het teken van Valentijn 

  • Woensdag 15/2: gekke schoenen 

  • Donderdag 16/2: gekke hoed + zwemmen (dus geen gekke haren) 

  • Vrijdag 17/2: carnavalsfeest en carnavalsstoet 
    Die dag mogen onze kleuters zich verkleden. De kleuters moeten geen boekentas meebrengen die dag. In de voormiddag is het carnavalsfeest in de eetzaal met alle kleuters en ’s middags eten we hotdogs (sandwiches) in de klas. Om half 2 vertrekt onze carnavalsstoet. Mag ik jullie vragen om je kleuter geen onesie aan te doen (indien mogelijk). Dit is moeilijk tijdens de stoet omdat er vaak geen jas onder past. Ook voor onze toiletbezoekjes is dit niet zo hygiënisch, want dan hangt de onesie wel eens in het toilet. Als je er toch al één hebt moet je niets anders gaan kopen en doen we ons best om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen. ;-) 

Groetjes,
juf Sofie 

Komt jouw kapoen ook naar onze school?