Klasbrief thema carnaval

Hallo ouders,

Tijdens het thema touwen hebben onze kleuters al goed geoefend op het veterbinden! Bij sommige kleuters lukt het al vlot, anderen moeten nog wat oefenen. Ook thuis mag er nog volop geoefend worden met hun vetermannetje!

Het volgende thema waar we in de klas rond werken is carnaval.

Week van 6 - 17 februari: carnaval

“Boem, pats, knal… het is weer carnaval”
Bij carnaval hoort allerlei leuke carnavalsmuziek!

Wat is carnavalsmuziek? Wie speelt carnavalsmuziek? Waar hoor je carnavalsmuziek? Welke muziekinstrumenten bestaan er allemaal? Wat is het verschil tussen een orkest en een fanfare? Deze vragen gaan we tijdens dit thema onderzoeken en bestuderen.

De kleuters gaan mogen experimenteren met verschillende muziekinstrumenten. Via allerlei opdrachtjes leren ze de muziekinstrumenten kennen:

• De kleuters gaan een melodietje of deuntje moeten meespelen en naspelen.
• Bij een bepaald signaal moeten ze heel luid spelen, bij een ander signaal net heel stil.
• Ze gaan met verschillende instrumenten door elkaar mogen spelen of enkel met dezelfde instrumenten tezamen.
• We gaan muziek maken zoals een fanfare en een orkest. De verschillen tussen deze 2 worden hierbij besproken.
• Aan de hand van het geluidenvierkant gaan ze allerlei geluiden moeten nabootsen met hun stem en lichaam.

De kleuters gaan zelf een muziekinstrument mogen knutselen. Hierbij gaan ze aan de slag met allerlei knutselmateriaal en mogen ze zelf hun instrument creatief versieren. Zo leren ze de mogelijkheden en beperkingen van het verschillend knutselmateriaal ontdekken en leren ze om er zelfstandig mee aan de slag te gaan.

Bij het thema carnaval hoort niet enkel carnavalmuziek, maar ook verkleden en verkleedmateriaal!
In een kringgesprek mogen de kleuters vertellen als wie of wat zijzelf verkleed gaan zijn met het carnavalfeest. Als extra materiaal gebruiken we hierbij prenten en boeken voor meer duidelijkheid en misschien ook wel om nog verkleedideetjes op te doen :-)

De kleuters gaan Rikki versieren in een piraat. Hierbij moeten de kleuters het piratenhoedje uitprikken, een ooglapje verven over het oog van Rikki en zijn truitje wit-rood gestreept schilderen. Vooraf bespreken we samen hoe een piraat eruit ziet en wat er allemaal nodig is om zich te kunnen verkleden tot een piraat.

Ook gaan de kleuters een matrix moeten invullen, waarbij ze de kinderen die verkleed zijn op de juiste plaats in het rooster moeten zetten. Ze gaan goed moeten kijken naar het rooster en de begrippen boven, onder, links en rechts worden hierbij ingeoefend.

De kleuters gaan een clowntje mogen versieren door middel van allerlei schrijfpatronen. De kleuters gaan proberen om de schrijfpatronen fijnmotorisch uit te voeren en we letten hierbij ook weer op de juiste pengreep en zithouding.

Als afwerking gaan de kleuters een patroon mogen stempelen met de chubbies.

De nieuwe woordenschat leren onze kleuters tijdens het verhaal ‘Cas en Saar vieren carnaval’ van Pauline Oud. Deze nieuwe woordjes komen aan bod: de machinist, een rammelaar, swingen (dans) en stalletjes/kraampjes.

Leuke prentenboeken in dit thema zijn: 'Lou viert carnaval' van Kathleen Amant, 'Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest' van Guido Van Genechten en 'De grote verkleedpartij' van Sophie Schoenwald en Gunter Jacobs.

Van maandag 13 februari tot vrijdag 17 februari houden we een gekke carnavalsweek bij ons in de klas!

Tijdens deze gekke week mogen onze kleuters naar school komen met:

• maandag 13 februari: een versierde boekentas

• dinsdag 14 februari: in thema valentijn: rode en/of roze kledij en hartjes

• woensdag 15 februari: gekke schoenen

• donderdag 16 februari: een gek hoofddeksel

• vrijdag 17 februari: carnavalskledij

Op vrijdag 17 februari houden we in de voormiddag een caranavalsfeest in de school en mogen de kleuters in carnavalskledij naar de klas komen. Gelieve er rekening mee te houden dat ze in deze kledij toch zelfstandig naar het toilet kunnen gaan en dat er een jas over kan voor tijdens de speeltijden en met de carnavalstoet. Carnavalsattributen zoals geweren, zwaarden,... en confetti en serpentines zijn niet toegelaten.

In de voormiddag kunnen de kleuters smullen van chips en ‘s middags krijgen de kleuters als traktatie 2 lekkere hotdogs. Een kindje dat geen hotdog lust, neemt best boterhammetjes mee. Ook een kleuter die met 2 hotdogs niet voldoende gegeten heeft, kan nog een extra boterhammetje mee naar school brengen.

Een boekentas hebben onze kleuters op deze dag eigenlijk niet nodig, tenzij ze natuurlijk een boterhammetje meebrengen voor ‘s middags. Fruit en een koek is niet nodig die dag.

Op vrijdag 17 februari houden we in de namiddag een carnavalstoet met heel de school. Meer info hierover komt in een aparte brief.

Het belooft een leuke en gekke weekafsluiter te worden, vooraleer we de krokusvakantie ingaan!

Belangrijke datums om te onthouden:

  • maandag 13 februari – vrijdag 17 februari: gekke carnavalsweek
  • woensdag 15 februari: de kleuters gaan naar de bib
  • donderdag 16 februari: de kleuters gaan in de namiddag zwemmen
  • vrijdag 17 februari: carnavalstoet in de namiddag
  • maandag 20/2 – zondag 26/2: krokusvakantie

Gekke groetjes,
Lore

Komt jouw kapoen ook naar onze school?