Klasbrief thema 'Cijfers'

Dag papa’s en mama’s,

De komende twee weken werken we rond het thema ‘Cijfers’. In onze klas komt een kegelbaan. Op elke kegel staat een cijfer en als we een kegel omgooien zullen we onze eigen punten moeten aanduiden. We spelen een cijferspel met vliegenmeppers waarbij de kleuters zo snel mogelijk op de vlieg met het juiste cijfer moeten kloppen. En we spelen ook bingo a.d.h.v. het rad van fortuin. Hier maken we zelfs al kennis met de getallen t.e.m. 24. We maken cijfers met de meest uiteenlopende materialen: SmartMax, elastiekjes, knikkers, PlayMais, doorzichtige schijfjes (op het lichtbord)… Onze kleuters proberen ook te raden welk cijfer ze voelen in de rijstbak.

We leren alle cijfers op de juiste manier schrijven. Na ons thema krijgen de kleuters hun cijferboekje mee naar huis. Zo kennen jullie ook de juiste schrijfwijze. Als de kleuters thuis zelf cijfertjes schrijven is het belangrijk dat ze dit op de juiste manier doen. Als ze de cijfers nu verkeerd vormen, blijven ze dat immers ook vaak doen in het 1ste leerjaar.

De getallen 11 en 12 komen ook aan bod op het einde van het thema. Deze getallen hebben we immers ook nodig voor het leren lezen van de klok.

Onze kleuters maken ook kennis met de kwadraatbeelden t.e.m. 10 (zie tekening links bovenaan deze tekst). Deze worden in het 1ste leerjaar gebruikt i.p.v. de dominobeelden.                                                             

Tijdens deze weken nemen we ook de CITO-testen van ordenen (wiskunde) af. We nemen deze test steeds af in de voormiddag en in kleine deeltjes zodat de kleuters zich gedurende korte tijd goed kunnen concentreren. Je hoeft hier thuis helemaal niets extra voor te doen, integendeel, dit kan de kleuters alleen maar stress opleveren.

In de bib van onze gemeente vind je volgende prentenboeken rond het thema ‘Cijfers’: ‘André het astronautje leert tellen’, ‘Dino aan de deur’, ‘Hoeveel babypoesjes?’, ‘Circus met cijfers’, ‘Allemaal cijfers’ (Nellie & Cezar), ‘Cijfers’ en ‘Allemaal kleuren: cijfers’ (zoekboek).

Belangrijke data:

  • Donderdag 19/1: zwemmen
  • Woensdag 25/1: pedagogische studiedag (geen school voor de leerlingen)

Ik kijk al uit naar deze leerrijke weekjes…

Groetjes,
juf Sofie

Komt jouw kapoen ook naar onze school?