Klasbrief thema ‘Een gezellige kerst’

Van 07/12 t.e.m. 23/12

De komende periode werken we in onze klas rond het thema ‘een gezellige kerst’. De kerstbomen verschijnen in de woonkamers en de eerste cadeautjes worden uitgezocht. Tijd dus om aan de slag te gaan met dit thema. We starten het thema met het decoreren van de kerstboom in onze klas. We leren samenwerken en op een respectvolle manier voor onze mening opkomen. Ik voel de gezelligheid al binnenkomen.

De poppenkamer wordt omgetoverd tot een knusse kerstwoonkamer. Er staat een mooi gedekte feesttafel, helemaal klaar voor dat lekkere feestmaal dat bereid wordt in de keuken. Onze winkel is een kerstdecoratiewinkel. De mooiste kerstballen, slingers en andere decoratie kan je bij ons kopen. We oefenen hierbij op de cijfers. Hebben we genoeg centjes voor die slinger?

In de bouwhoek worden kerstbomen gebouwd aan de hand van voorbeeldkaarten. Op onze lichtbak vinden we kerstbomen. De kerstbomen hebben nog geen lichtjes. We moeten de lichtjes op de juiste plaats hangen in de boom. In beide hoeken oefenen we op onze wiskundige vaardigheden- meetkunde.

Op onze tafels zijn verschillende wiskundige oefeningen te vinden. We leggen patronen na en maken deze af a.d.h.v. kerstverlichting. We vullen de getalrij aan van de lichtslinger. We voederen de rendieren, geven de kerstman en sneeuwman wat lekkers. Hierbij moeten we goed kijken wat en hoeveel ze nodig hebben door middel van opdrachtenkaarten. De kleuters moeten ook de kerstballen in de kerstboom hangen: kijk goed hoeveel kerstballen we in de boom willen. Bij deze opdrachten oefenen we op het opzeggen van de getalrij, het herkennen van de getallen en inzicht krijgen in hoeveelheid.

Er liggen ook enkele taaloefeningen op onze tafels. We oefenen met letterkerstbomen. We hangen letterkerstballen in de kerstboom. We zoeken de juiste letters zodat we de woorden kunnen namaken. Verder maken we nog samengestelde woorden zoals sneeuwman, handschoen, …

We gaan ook aan de slag bij de juf. We doen een luisteropdracht waarbij we moeten tekenen wat de juf vertelt. Hierbij moeten de kleuters kunnen luisteren en inzicht hebben in begrippen zoals in, bovenaan, piek, stam,…

We knippen en plakken verschillende kerstbomen, die we vervolgens gaan ordenen van smal naar breed (wiskunde-meten).

We luisteren naar het verhaal van Anna en de kerstboom en plakken de prenten uit het verhaal in de juiste chronologische volgorde (taal- lezen).

We maken ook 2 opdrachten rond voorbereidend schrijven. We hebben een kerstboom zonder kerstballen. Deze moeten we er nog in tekenen. We vormen kleine rondjes aan de takken van de boom en oefenen de links omdraaiende schrijfbeweging. Ook versieren we een kerstbal met verschillende schrijfpatronen. We dobbelen met de dobbelsteen en kijken welk schrijfpatroon bovenop ligt.

In onze klas hangen rijmkerstsokken. In de ene sok zitten verschillende afbeeldingen, in de andere zitten de rijmwoorden die er bij passen. De kleuters moeten de juiste afbeeldingen uit beide sokken combineren.

Ook op wiskundig vlak maken we enkele opdrachtjes. We decoreren kerstballen a.d.h.v. patronen (meetkunde). We spelen ook een spel waarbij we op zoek moeten gaan naar het juiste cadeau. Dit doen we door 2 of 3 kenmerken te combineren en zo te selecteren (seriëren).

We gaan ook creatief aan de slag. We knutselen een kerstkrans. Dit doen we door groene stroken papier te knippen (fijne motoriek) en deze rond een kartonnen bordje te kleven. De ideale decoratie om aan de kast te hangen tijdens de festiviteiten. Verder vouwen we nog een sneeuwman a.d.h.v. een stappenplan. Hierbij oefenen de kleuters hun fijne motoriek bij het vouwen en zetten we in op wereldoriëntatie-techniek en taal-lezen bij het volgen van een stappenplan.

Op maandag 12/12 gaan de werkjes van het eerst semester mee naar huis. Via deze werkjes krijg je al een beeld van wat jouw kleuter doet in de klas en hoe hij/zij het er vanaf brengt. Ik raad aan om deze werkjes al een keertje te bekijken voor het oudercontact op donderdag 15/12, zo heb je al een eerste indruk voor ons gesprekje. Bekijk de werkjes samen met je kindje. Zo heb je ook een leuk momentje samen en kan je kindje terugblikken op leuke momentjes in onze klas.

Op vrijdag 23/12 is het feest in onze klas. Die dag hoeft je kleuter GEEN boterhammen mee te brengen. De kleuters krijgen die dag lekkere pannenkoeken. Is je kleuter niet zo’n fan van pannenkoeken, dan mag je altijd boterhammen meegeven. We laten de discobollen schitteren en schudden onze dansbenen los om er samen een fijn kerstfeest van te maken. Na de middag krijgen de kleuters nog chocolademelk en wafeltjes van onze ouderkring. De kleuters hoeven dus ook GEEN koekjes mee te brengen die dag. De kleuters mogen die dag ook feestelijke kerstkledij dragen bv. foute kersttrui, glitterjurkje, een feeststrikje of das,… Je hoeft hier niets voor aan te kopen, wees creatief met wat je hebt.

Tijdens het thema zetten we ook een aantal specifieke woorden in de kijker: aftellen, decoratie/decoreren, de den/de spar, gezellig, de feestmaaltijd, onder, in, bovenaan, de piek en naastenliefde.

In de bibliotheek vind je ook fijne boekjes om te ontlenen: ‘Kas en Saar vieren kerst’ van Pauline Oud, ‘Een prrrfecte kerst’ van Ellen Delange, ‘Kerst met Bas de mopperdas’ van Paul Bright,  ‘Een hele witte kerst’ van Diana Hendry, ‘De kerstboom van Lotje’ van Lieve Baeten,…

Enkele datums om te onthouden:

  • 15/12 oudercontact (zie aparte mail met online inschrijving)
  • 16/12 winterhappening vanaf 18 u.
  • 23/12 kerstfeestje in de klas. De kleuters hebben die dag geen boterhammen en koekjes nodig, enkel fruit. Je mag in kerstoutfit naar school komen.

Kerstgroetjes,
Juf Marthe
 

Komt jouw kapoen ook naar onze school?