Klasbrief thema Gezonde Vitamientjes

Appelsientjes, mandarijntjes, appelen en peren.
Kiwi’s, druifjes en banaantjes moet je eens proberen.
Fruit en groenten zijn lekker en gezond,
stop het dus maar snel in je mond!

Beste ouders,

De komende twee weken (12 t.e.m. 23 september) gaan wij in onze klas aan de slag rond het thema gezonde vitamientjes. Gedurende dit thema verdiepen we ons in groenten en fruit.

We starten het thema met het maken van een woordweb. Hierbij staan we stil bij wat we al weten rond het thema en wat we nog willen weten en leren.

Er komt een groenten- en fruitwinkel in onze klas. We leren dat geld een middel is om te betalen. We oefenen de getallen tot 6 aan de hand van de prijslijst en boodschappenlijstjes in de winkel. We spelen een fruit- en groentenbingo waarbij we oefenen op het herkennen van een prent in een reeks prenten (taal-lezen) en er komen nieuwe boekjes in onze boekenhoek rond dit thema.

Verder doen we ook nog een schrijfdans van een appel en oefenen we onze pengreep. We leren ronde soepele bewegingen te maken vanuit onze polsen. We leren een leuk liedje rond fruit en bekijken een aantal stukken fruit van dichterbij. Welke woordenschat hoort hier bij? We gaan ook aan de slag met onze balansweegschaal. Welk stukje fruit weegst het meest?

We gaan beeldend aan de slag en maken een kunstwerk geïnspireerd op de kunstenaar Arcimboldo. Hij maakt menselijke gezichten door stukken fruit en groenten op een bepaalde manier te schikken op zijn canvas. Wij gaan net zoals deze kunstenaar een zelfportret maken van stukken fruit.

Mmmm… we bereiden een lekkere fruitsmoothie.We leren samenwerken en een stappenplan volgen.

Op het einde van onze 2 weken maken we ook nog lekkere en verse appelmoes van de appels die we eerst hebben waargenomen. Gelieve op donderdag 22 september een potje met naam op mee te brengen om onze appelmoes in te stoppen.

Het is dus zeker (gezond) smullen geblazen in onze klas de komende twee weken.

Tijdens dit thema staan volgende themawoorden centraal: een partje, de schil, het klokhuis, schillen, blenden, halveren, het steeltje, verdelen, helft, het kroontje, de pitjes.

In de bibliotheek kan je ook erg fijne boekjes terugvinden rond thema zoals ‘De moestuin van Muffin’ van Sam Loman, ‘Belle en Boo en de smikkel-smul-dag’ van Gilian Shields, ‘Vos ging naar de markt’ van Geoffroy Dussart, …

Nog enkele belangrijke datums om te onthouden:

  • Maandag 12 september om 19 u. is het infoavond in onze klas.
  • Vrijdag 16 september is het strapdag. Meer info volgt nog.

 

Gezonde groetjes,
Juf Marthe

Komt jouw kapoen ook naar onze school?