Klasbrief thema Halloween

Hallo ouders,

De maand oktober eindigen we met het thema Halloween.

Week van 17-28 oktober: Halloween
In onze klas komt er een griezelige spooktent!
In deze tent gaan we werken rond licht en donker, dus hiervoor mogen de kleuters een zaklamp meebrengen naar de klas vanaf maandag 17 oktober.
Onze verhalen gaan er ook in voorgelezen worden, dan maken we het gezellig met de Halloweenlichtjes en onze zaklampen aan!

We gaan een spookje knutselen. Hiervoor gaan onze kleuters moeten knippen op de lijn. Dit is een goede oefening in de knipbeweging en het leren knippen op een lijn.

Ook gaan de kleuters een spinnenweb leren tekenen aan de hand van een stappenplan. Door te werken met een stappenplan leren onze kleuters om een eenvoudig plan te volgen en het uit te voeren. Het woordje spin komt ook aan bod. De kleuters gaan het moeten naschrijven aan de hand van een voorbeeldkaart. Ze leren de lettertjes van het woord spin herkennen en gaan ze in de juiste volgorde moeten plaatsen.

Aan de schrijfritmiek gaan we ook werken. Met elastieken mogen de kleuters de monstertjes versieren. Eerst mogen ze hier vrij mee experimenteren, daarna gaan ze de elastieken moeten plaatsen zoals op de opdrachtkaarten. Als dit goed lukt, dan gaan we nog een stapje verder en maken we er een spel van met een
kleurendobbelsteen. Het stimuleren van de vingerbeweeglijkheid en de fijnmotorische oog-handcoördinatie komt hierbij aan bod.

Omdat er in het 1ste leerjaar veel gewerkt wordt in een boekje of schriftje, gaan we onze kleuters hier stilaan op voorbereiden. We gaan werken in een Halloweenwerkboekje. Hierdoor leren ze om van voor naar achter te bladeren in een boekje en om te werken op werkblaadjes die aan elkaar vasthangen.

In het Halloweenwerkboekje komen deze werkjes aan bod:

  • De kleuters gaan spinnen, muizen, padden en slangen moeten tellen en het juiste aantal rondjes moeten inkleuren. Hiermee leren de kleuters concrete hoeveelheden te noteren door gebruik te maken van de 1-1 relatie.
  • In een grote tekening gaan de kleuters 5 kleine details moeten zoeken. Zo leren ze bewust kijken naar kleine kenmerken.
  • Bij deze oefening gaan de kleuters goed moeten kijken. Ze moeten elk kind verbinden met zijn spookfiguur. Hier ligt de nadruk op ruimte en meten.
  • De letters van het woord monster hebben elk een bepaalde kleur, dit vormt een code. De kleuters moeten de code volgen om het monster in te kleuren. 

We gaan in de klas ook nog werken aan het rijmen. De kleuters gaan enkele heksenspreuken al rijmend verder afmaken.
De rekenbegrippen middelste, laatste, eerste, achterste en voorste komen aan bod in een werkje. En de kleuters gaan een patroon van 3 verschillende kleuren moeten verder zetten, zodat de heks aan haar kasteel kan geraken.

Tijdens de laatste dag van ons thema Halloween vrijdag 28 oktober, houden we een Halloweenfeest in de klas! De kleuters mogen verkleed naar school komen! We gaan kunnen smullen van spookjeschips, monstercakejes en bloederige drankjes. Ook gaan we in de namiddag met de hele kleuterschool op spokenjacht… Hoeveel spoken gaan we kunnen vinden in onze school?! Al griezelend en spokend sluiten we het thema af...

De nieuwe woordenschat leren onze kleuters tijdens het verhaal ‘Nieuwsgierige Lotje’ van Lieve Baeten. Deze nieuwe woordjes komen aan bod: nieuwsgierig, gluren, het toverboek en de bezem.
Leuke prentenboeken in dit thema zijn: 'Kas en Saar vieren Halloween', 'Heksje Mimi geeft een griezelfeestje' en 'Een spookje in de klas'.

Belangrijke datums om te onthouden:

  • Maandag 17 oktober: schoolfotograaf
  • Woensdag 19 oktober: poppenkast
  • Donderdag 20 oktober: de kleuters gaan in de namiddag zwemmen
  • Vrijdag 28 oktober: Halloweenfeest in de klas


​​​​​​​Spokerige groetjes,
Lore

Komt jouw kapoen ook naar onze school?