Klasbrief thema ‘Heksen, spoken, griezelbeesten: Halloween wat een feest!'

Heksen, spoken, kikkerdril,
Tovenaars, pompoenen en soep van kikkerbil.
Een spinnenweb aan het raam
En een skelet aan de deur.
Ribbelle rabbele raa.
Halloween is daar!

 

Beste ouders,

De laatste twee weken voor de herfstvakantie werken wij in de klas rond het thema ‘Heksen, spoken, griezelbeesten: Halloween wat een feest!’. Onze klas wordt een echt spookslot. Alle heksen, spoken, tovenaars, skeletten, … zijn welkom bij ons. Geen paniek, het zijn allemaal erg lieve bewoners.

Onze poppenkamer wordt een heksenkeuken. We brouwen heksendrankjes en lezen in ons heksenkookboek. We oefenen op het lezen van cijfers en versterken onze muzische vaardigheden (drama). In onze bouwhoek is het griezelen geblazen. We bouwen skeletten, spinnenwebben, vleermuizen en een spookslot. We hebben weer wat geoefend op wiskundige vaardigheden (meetkunde). In de schrijfhoek schrijven we schrijfpatronen na in oranje en zwarte rijst.

Aan de tafels zorgen we ervoor dat de griezelbewoners de juiste kamers krijgen in het spookslot. We maken kennis met spinnetje pootloos. Zij heeft nog geen spinnenpootjes gekregen. Kunnen we spinnetje pootloos helpen en haar de juiste pootjes geven? Hierbij bouwen we een voorbeeld na (wiskunde- meetkunde). Wist je dat ook skeletten cijfers hebben? Zij hebben speciale skeletten cijfers. Kunnen wij deze lezen en na leggen? In ons spookslot verblijven ook spinnen. De juf heeft het doosje open laten staan en de spinnen zijn ontsnapt. De kleuters moeten deze vangen tussen het spinnenweb met een pincet (fijne motoriek- pincetgreep).

Er staan ook heel wat griezelige activiteiten op de planning. We doen een schrijfdans van heksje Vliegensvlug en knippen de haren van heks Krullebol. We ordenen spinnenwebben volgens grootte en oefenen hierbij op de begrippen groter dan/kleiner dan. We spelen het gezelschapsspel ‘heksenketel’. We onthouden waar welke kleur paddenstoel zit en maken zo de juiste heksensoep. Wie maakt deze het snelst? De heksenketels in onze klas zijn gevuld met heksensoep. Welke ketel zit het volst en welke is het leegst? We ordenen hierbij op inhoud. Er zijn verschillende griezelige woorden binnen dit thema. We klappen deze in woordstukken en maken dit visueel door pompoenen te koppelen aan het aantal woordstukken (taal). Welk griezelwoord bestaat uit het meeste aantal woordstukken?

Verder maken we ook verse pompoensoep in onze klas, dat wordt smullen geblazen.

Op woensdag 19 oktober staat er een poppenkast op de planning voor alle kleuters en op vrijdag 28 oktober gaan we op spokenjacht door de school. We gaan met alle kleuters op zoek naar de spookjes die verstopt zitten. Kunnen we ze allemaal vinden?

Tijdens dit thema hebben we extra aandacht voor volgende themawoorden: verkleden, angstig zijn, schrikken, de vleermuis, brouwen, de ketel, mengen, de mantel, de beenderen.

In de bibliotheek zijn ook fijne boekjes te vinden over dit thema: ‘Luuk en Lotje, Het is Halloween!’ van Ruth Wielockx, ‘Halloween’ van Stefan Boonen, ‘Belladonna viert Halloween’ van Mieke Hallemans, ‘Lotta en het grote pompoenmonster’ van Diane Put,…

Griezelige groeten,
Juf Marthe

Komt jouw kapoen ook naar onze school?