Klasbrief thema herfst

Hallo ouders,

‘Blaadjes dwarrelen in de wind, dat is de herfst die begint!’
In de maand oktober starten we met het thema herfst.

Week van 4 - 14 oktober: Herfst

Tijdens dit thema gaan we op uitstap naar het bos in Westerlo. We gaan op verkenning en leren op een speelse manier wat meer over de herfst in het bos: de bladeren die verkleuren, paddenstoelen die verschijnen, we gaan herfstvruchtjes zoeken en vergelijken, misschien zien we zelfs diertjes in het bos zoals een eekhoorn, egel, een hertje,...

In de klas starten we dan met de verwerking van wat we allemaal gezien hebben tijdens onze uitstap naar het bos. De kleuters gaan een boom knutselen. De stam verven we bruin en de kruin van de boom beplakken we met zijdepapier. Hiervoor mogen ze alle herfstkleuren gebruiken.
De kleuters gaan ook een vogeltje versieren om in de boom te hangen.

We gaan een logische volgorde maken van kabouter Pinnemuts en zijn paddenstoel. De kleuters gaan de prenten moeten inkleuren en uitknippen, om ze vervolgens in de juiste volgorde te leggen en op te plakken. Het bijhorende liedje leren we natuurlijk ook aan!

Tijdens onze uitstap naar het bos mogen de kleuters herfstvruchten, bladeren en takken verzamelen. Hiermee gaan we wiskundig aan de slag: we gaan de takken meten van klein naar groot of van dik naar dun, bladeren tellen a.d.h.v. cijferkaartjes en de herfstvruchten gaan de kleuters moeten sorteren per soort.

Deze werkjes komen aan bod:

 • De kleuters gaan op zoek naar de letters van deze woorden: egel, boom, eikel en eekhoorn. Dit is een goede oefening in het herkennen van de letters.
 • Een egeltje versieren en hem stekeltjes geven. Tijdens dit werkje wordt er goed geoefend op de pengreep.
 • De kleuters gaan de paddenstoelen het juiste aantal stippen moeten geven. Hier ligt de nadruk op het herkennen van de cijfertjes van 1 tot 4.
 • De begrippen meeste en minste komen aan bod. De kleuters gaan goed moeten kijken welke paddenstoel de minste stippen heeft en welke wolk de meeste regendruppels.

We gaan ook van start met de moetjes en de magjes. We werken met moetjes en magjes in de klas zodat de kleuters hierdoor kunnen oefenen op een goede werkhouding. De moetjes en magjes zijn heel gevarieerd en aangepast aan het niveau van de kleuters. Ze krijgen 2 weken de tijd om hun moetjes en magjes te maken, aan de moetjes- en magjestafel. De moetjes (wit) moeten ze maken, de magjes (groen) mogen ze maken. Van oktober tot december is het 1 moetje en 1 magje, van januari tot juni zijn het 2 moetjes en 2 magjes.

De nieuwe woordenschat leren onze kleuters tijdens het verhaal ‘Rikki en de eekhoorn’ van Guido Van Genechten. Deze nieuwe woordjes komen aan bod: een winterslaap, het struikgewas, stekelig en de keitjes.

Leuke prentenboeken in dit thema zijn: 'Waar blijft de herfst?', 'Lou in het herfstbos' en 'De blaadjesdief'.

Dat beloven twee leuke weekjes te worden in het thema herfst!

Belangrijke datums om te onthouden:

 • Maandag 3 oktober: lokale verlofdag
 • Donderdag 6 oktober: de kleuters gaan in de namiddag zwemmen
 • Vrijdag 7 oktober: uitstap naar het bos
 • Maandag 10 oktober: rollebolle (meer info volgt in een aparte brief)
 • Woensdag 12 oktober: de kleuters gaan naar de bib
 • Maandag 17 oktober: schoolfotograaf

Vrijdag 7 oktober gaan onze kleuters op uitstap naar het bos in Westerlo!

 • We gaan in de voormiddag het bos verkennen.
 • De schoolbus brengt en haalt ons.
 • Doe je kleuter goede wandelschoenen aan. Bij regenweer regenlaarsjes.
 • Geef een rugzak mee met een koek en een drinkfles gevuld met water.

Je kleuter brengt deze dag dus zijn/haar boekentas mee en een rugzak voor naar het bos. In de boekentas steekt een brooddoos en een koek, voor ‘s middags en namiddag. In de rugzak steekt een koek en een drinkfles gevuld met water, voor in de voormiddag. Dus uitzonderlijk geen fruit deze dag!
Reserveschoenen mogen ook eventueel meegegeven worden. Deze kunnen dan in de klas aangedaan worden, na onze uitstap. Steek ze in een handige zak, zeker niet bij in de rugzak of boekentas!
Bij regenweer doe je je kleuter een regenjas aan.

We kijken er al naar uit!

Lieve groetjes,
Lore

Komt jouw kapoen ook naar onze school?