Klasbrief thema ‘Het herfstbos komt tot leven’ (03 t.e.m. 14 oktober)

De herfst is weer gekomen,
blaadjes geel en bruin,
vallen van de boom,
zachtjes in de tuin.

Alle vruchten vliegen in het rond,
ik raap ze snel van de grond.
Ga je mee op avontuur,
want in het bos is het speeluur.

 

Beste ouders,

De komende twee weken gaan wij aan de slag met het thema ‘Het herfstbos komt tot leven.’. We gaan dieper in op de herfstvruchten, de blaadjes en de dieren in het herfstbos.
We toveren onze klas helemaal om tot een herfstbos. In de poppenkamer staat een grote herfstboom. De boom heeft al zijn blaadjes verloren. Deze verzamelen we natuurlijk met de hark en vervoeren we met de kruiwagen.

We oefenen onze schrijfvaardigheden aan de hand van schrijfpatroonkaarten op de lichttafel.
We onderzoeken de herfstvruchten, bladeren en takken in onze ontdekbak. Hierbij leren we eigenschappen beschrijven van voorwerpen.

Een egeltje in het herfstbos heeft geen stekels meer. Kunnen de kleuters hem helpen door het juiste aantal stekels (wasknijpers) te bevestigen? Hierbij oefenen we de cijfers, getalbeelden en onze fijne motoriek (pincetgreep) bij het hanteren van de wasknijpers.

In de boekenhoek kunnen de kleuter snuisteren in fijne prentenboeken rond het thema en in onze bouwhoek maken we constructies met natuurlijke materialen zoals boomstronken en takken. Hierbij zetten we in op het verwoorden van de verandering van uitzicht vanuit verschillende gezichtsperspectieven.

In de gang creëren we met heel de kleuterschool een fijn herfst-hoekje. Wij gaan aan de slag met een mengsel van zand en verf, om zo herfstvruchten te schilderen. Het mengsel zal er voor zorgen dat onze herfstvruchten textuur krijgen. Verder gaan we ook aan de slag met klei. Hierin maken we een afdruk van een herfstblad en bekijken zo de nerven van het blad. Dit laten we drogen op een ballon en maken er een schaaltje van dat later wordt geschilderd.

We leggen patronen na met blaadjes en herfstvruchten. We oefenen met deze opdracht op onze wiskundige vaardigheden. We maken een werkje waarbij we evenveel eikels als blaadjes moeten zoeken en spelen een gezelschapsspel waarbij we moeten tellen hoeveel stekels we ons egeltje mogen geven.

We hebben ook herfstdieren nodig in ons bos. Daarom doen we een schrijfdans van een egel en oefenen we op onze schrijfvaardigheid.

We lezen verschillende boekjes zoals ‘Lou in het herfstbos’ en maken een woordweb om te leren associëren. Deze activiteiten doen we om extra in te zetten op nieuwe woordenschat en taal. We vullen dit woordweb ook regelmatig aan met nieuwe woorden die we te weten zijn gekomen uit verhalen, activiteiten, …

Volgende themawoorden staan centraal tijdens het thema: het bos, herfst, de vruchten, een eikel, een kastanje, verzamelen, de noot, het seizoen, de eekhoorn, de egel, de uil, een beukennootje, de dennenappel en de nerf.

Is je kleuter helemaal enthousiast over het thema? Dan zijn volgende boekjes fijn om uit te lenen in de bibliotheek: ‘Rik en de herfst’ van Liesbeth Slegers, ‘Waar blijft de herfst?’ van Sanne Miltenburg, ‘Hoera herfst!’ van Vivian Den Hollander, ‘Koenijn springt de herfst in’ van Martine van Nieuwenhuyzen, …

Nog enkele belangrijke datums om te onthouden:

  • Maandag 03 oktober is een lokale verlofdag. Deze dag is het GEEN school.
  • Vrijdag 07 oktober gaan wij op uitstap naar het bos in Westerlo. Het zou handig zijn om uw kleuter deze dag sportieve kledij aan te doen, die vuil mag worden. Verder is het ook handig als uw kleuter reservekledij bij heeft. Moesten we echt vuil geworden zijn, kunnen we na de middag propere kledij aandoen. Verder hoef je niets speciaal te voorzien, net zoals andere dagen gewoon fruit, boterhammen en een koekje. We vertrekken met de bus rond 9 u. en zijn rond 12 u. terug op school.
  • Dinsdag 11 oktober is het Rollebolle in sportcentrum VTC de Mixx. Gelieve uw kleuter deze dag sportieve kledij aan te doen en schoenen die ze zelf aan en uit kunnen doen (zonder veters). In de sportzalen staan voor onze kleuters verschillende bewegingsparcours/elementen opgesteld. Pret verzekerd dus.

 

Herfstige groeten,
Juf Marthe

Komt jouw kapoen ook naar onze school?