Klasbrief thema herfst

Dag mama’s en papa’s,

De komende twee weken werken we in de klas rond het thema ‘Herfst’.

Maandag brengt Anna haar koffertje met nieuwe woordjes weer mee: de vliegenzwam, de bladrand, gezaagd, de hark, harken, de bosuil, de stekelvacht (van de egel) en druppelen / regenen / gieten (van minder naar meer regen).

We bekijken foto’s van verschillende vliegenzwammen en bespreken de uiterlijke kenmerken van deze paddenstoel. Nadien mogen de kleuters een vliegenzwam schilderen. We zingen het liedje ‘Op een grote vliegenzwam (paddenstoel)’ en onze kleuters proberen nadien de prenten van het liedje in de juiste volgorde te kleven.

We gaan verschillende bladeren waarnemen en hun bladrand bekijken. De kleuters mogen daarna bladeren knippen uit papier. Dit doen we door met verschillende kartelscharen (met tandjes, met golfjes) over de bladrand van de bladeren te knippen. We verwoorden nadien aan elkaar hoe de rand van ons blad er uit ziet (gezaagd, gegolfd, gaaf).

Tijdens dit thema bekijken we een informatief filmpje over de bosuil en de egel. We proberen de ogen van de uil te vormen door het schrijfpatroon van de liggende 8 te vormen. En proberen de uilen te vinden die verstopt zitten in de boom. Dit is een werkblad waarbij de kleuters heel gericht leren kijken, wat belangrijk is om later vlot te kunnen lezen.

Onze kleuters maken volgende week ook kennis met ‘Marilyn de telspin’. De spin zal elke keer terugkeren wanneer we gaan tellen. Op deze manier krijgt deze rekenroutine meer invulling voor onze kleuters. En wie weet brengt ‘Marilyn de telspin’ jullie thuis wel eens een bezoekje...

Tijdens dit seizoen trekken we er natuurlijk ook buiten op uit:
- We gaan samen bladeren ruimen op het grasveld. Die dag mogen de kleuters volgende spulletjes meebrengen als jullie deze thuis hebben: een hark(je), een borstel(tje), een blik, een kruiwagen.
- We maken ook een weerwandeling in de regen. Die dag mogen de kleuters hun paraplu en regenlaarzen meebrengen.
Ik ga het weer nog even afwachten en laat jullie later via WhatsApp weten wanneer deze activiteiten door gaan.

Deze weken maken de kleuters kennis met de letter F van Fluo en de letter G van Geel.

Enkele leuke prentenboeken uit de bibliotheek van onze gemeente: ‘Saar in de herfst’, ‘Lou in het herfstbos’, ‘Rik en de herfst’ (zoekboek), ‘Ridder Milan op avontuur in de herfst’, ‘Eekhoorn in de herfst’, ‘Anton en de blaadjes, ‘Van sprookjesbomen tot scharrelaars’ (weetjesboek), ‘De blaadjesdief’, ‘Ritsel knisper in het bos’ en ‘Rikki viert feest’.

Belangrijke data:

  • Maandag 17/10: schoolfotograaf
  • Donderdag 20/10: zwemmen
  • Vrijdag 28/10: Halloweenfeestje → de kleuters (die dat wensen) mogen verkleed naar school komen

 

Groetjes,
juf Sofie

Komt jouw kapoen ook naar onze school?