Klasbrief thema indianen

Dag mama’s en papa’s,

De eerste 2 weken na de vakantie werken we rond het thema ‘Indianen’.

Elke dag wordt er in onze klas een verhaaltje vertelt van Indi.

Indi is een indianenmeisje dat voor haar verjaardag een cadeau mag kiezen van haar papa. Ze wil net als papa een prachtige hoofdtooi. Maar dat is nu net het probleem. Een hoofdtooi moet je verdienen, dat kan je niet krijgen. Aan elke veer op papa zijn hoofdtooi zit een verhaal vast, een dapper verhaal. Indi neemt ons doorheen deze twee weken mee op pad. Samen met haar gaan we ons uiterste best doen om veren te verdienen. Wanneer we een veer verdiend hebben, oefenen we onze fijne motoriek, want elke veer knippen we zelf uit. Zouden wij op het einde van de week ook een prachtige tooi hebben?

Onze kleuters leren via dit thema zorg dragen voor de natuur en voor elkaar, net zoals echte indianen. Daarnaast krijgt het tellen een zeer belangrijke plaats. We leren de telrij tot 10 opzeggen en kunnen 10 veren verdienen. Ook andere wiskundige begrippen in verband met hoeveelheid (meer, minder en evenveel ) komen aan bod.

We gaan aan de slag met verschillende vormen (cirkel, driehoek, vierkant) bij het maken van de hoofdtooi. Het is de bedoeling dat jullie kleuters zelfstandig een patroon verder zetten. Onze kleuters werken aan hun schrijfhouding aan de hand van een werkje ‘voorbereidend schrijven’ waarbij we de strepen van een zebra afwerken.

Indianen zijn muzikaal en hebben gevoel voor ritme. Hiervan kunnen jullie kleuters proeven tijdens het liedje ‘Fajasetong’, een echt indianenlied. Maar wat er juist gezongen wordt, is voor ons een raadsel. Misschien begrijpen jullie het wel?

De kledij van de indiaan wordt besproken, waarna onze kleuters zelf aan de slag gaan om hun eigen kledij te ontwerpen. We experimenteren er op los met verf, stempels, borstels en rollertjes. Ook in de poppenkamer leeft het thema verder. In de tipi leven we als echte indianen en we kunnen onze vissen zelf vangen.

Elke maandag komt Jako langs met nieuwe woordjes. Uiteraard zijn de nieuwe woordjes gelinkt aan het thema indianen. De eerste week komen volgende woorden aan bod: hoofdtooi, opperhoofd, tipi en totempaal. In week twee: molshoop, pijl, boog en dromenvanger.

Enkele leuke prentenboeken die je kan ontlenen in de bibliotheek: ‘De avonturen van Indi en Kai, twee dappere indianenkinderen’, ‘Indi en Kai redden het oerwoud', ‘Willewete. Indianen’, ‘Billy en de indiaan’, ’10 kleine muisjes slapen’ (telboek), en ‘Van 1 tot 10’ (cijfers).

Meebrengen: Om een leuke indianenoutfit te maken, vragen we dat je kapoen een wit t-shirt (of licht van kleur) meebrengt naar school. Liefst een groot exemplaar (van mama of papa) en eentje dat beschilderd mag worden. Je hoeft hiervoor geen aan te kopen. Er mag een kleine bedrukking opstaan. Gelieve het t-shirt mee naar school te brengen op maandag 7 maart. Denk er aan de naam van je kleuter erin te noteren.

Uch… en tot de volgende keer.

Groetjes,
juf Linde

Komt jouw kapoen ook naar onze school?