Klasbrief thema Kerstmis

Hallo ouders,

Voor de laatste weken van dit jaar werken we rond het thema Kerstmis.

Week van 12 - 23 december: Kerstmis

Tijdens dit thema maken we het gezellig in onze klas met een kerstboom, lichtjes en twinkelende gezichtjes.
Het woordje gezellig zit in onze nieuwe woordenschat tijdens dit thema, dus hier leggen we dan ook graag de nadruk op!

Wat hoort bij gezelligheid is samen gezelschapsspelletjes spelen! Tijdens ons kerstfeestje mogen de kleuters een gezelschapsspel van thuis meebrengen. Het mag een spel zijn dat ze graag spelen en dat ze vooral zelf goed kennen en kunnen uitleggen aan de andere kleuters. Want dit is het doel van deze activiteit: zelfstandig een gezelschapsspel kunnen opstarten, het spel kunnen en durven uitleggen en zich houden aan de gemaakte spelregels.
Het gezelschapsspel mogen de kleuters op vrijdag 23 december meebrengen naar de klas.

Een kerstboom vol met lichtjes maakt het ook gezellig in onze klas. De kleuters mogen die zelf versieren. Bij het versieren komen deze begrippen alvast aan bod: hoog, laag, hoger dan, lager dan, hoogste, groot, klein en evengroot. Al naargelang op welke plaats de kleuters hun houten hangertje hangen in de kerstboom, worden deze begrippen besproken met elkaar in de kring.
Deze begrippen komen ook nog eens extra aan bod via het prentenboek ‘De kleine kerstboom’ dat in de klas voorgelezen wordt.

We zorgen ook voor wat gezelligheid thuis, door een kerstboomhanger te knutselen. Deze hanger mogen de kleuters thuis in de kerstboom hangen.
Tijdens deze activiteit kunnen de kleuters al hun creativiteit kwijt, want er worden allerlei knutselmaterialen op tafel gezet en de kleuters mogen zelf kiezen hoe en met wat ze hun kerstboomhanger versieren.
Hierdoor lezen ze zelf keuzes te maken en leren ze om zelf hun werkje te vormgeven.

De kleuters gaan zelf een kerstboom maken door strookjes groen papier te meten en te vergelijken met elkaar. Deze strookjes gaan ze moeten plakken van lang naar kort, waardoor er dan een kerstboom tevoorschijn komt. Zowel het meten als de begrippen lang en kort komen hier veelvuldig aan bod. Natuurlijk mag die kerstboom ook versierd worden met sterretjes, glitters en kerstballen!

Ook gaan de kleuters weer werken in een werkboekje, dit keer een kerstwerkboekje. Dit zijn de werkjes die aan bod komen:

 • Het woordje KERSTMIS naschijven. Hierbij is het belangrijk dat de kleuters het woordje Kerstmis op een lijn kunnen schrijven.
 • Het herkennen van de cijfers en hierbij het juiste aantal kleuren. Hier ligt de nadruk echt op het juist herkennen van de cijfers.
  Alle cijfertjes zijn aan bod gekomen in onze klas en nu is het de bedoeling om al spelenderwijs de cijfertjes goed in te oefenen, zodat de kleuters ze kunnen herkennen.
 • De kleuters gaan kerstwoordjes mogen nastempelen. Deze woordjes komen aan bod: boom, ster, stal, bal en lam. Het doel is om de letters op de juiste plaats te stempelen, zodat deze woordjes tevoorschijn komen. Hierbij wordt er gereflecteerd op de plaats van de letters in een woord.
 • In een rooster moeten de kleuters de weg volgen van het ene lichtje naar het andere. Eerst kijken ze naar het voorbeeld en dan moeten ze zelf de weg zoeken. De kleuters leren om hun eigen oplossingsweg in het rooster te overlopen a.d.h.v. het voorbeeld.
 • De kleuters gaan op een prent alle sterren moeten zoeken en inkleuren. Zo leren ze goed kijken naar een prent om daar dan een detail (de ster) te kunnen uit halen.  

De nieuwe woordenschat leren onze kleuters tijdens het verhaal ‘De kerstboom van Lotje’ van Lieve Baeten. Deze nieuwe woordjes komen aan bod: ijzig koud, een piek, de verrassing en gezellig.

Leuke prentenboeken in dit thema zijn: 'Rikki wil een kerstboom' van Guido Van Genechten, 'Het kerstverhaal' van Kathleen Amant en 'Heksje Mimi viert Kerstmis' van Kathleen Amant. 

We sluiten ons thema en de laatste week van het jaar in gezelligheid af, met een kerstfeestje op vrijdag 23 december. De kleuters mogen die dag in kerstkledij en liefst met kerstmuts (of kerstdiadeem,...) naar de klas komen. En ze mogen een gezelschapsspel meebrengen.

Belangrijke datums om te onthouden:

 • woensdag 14 december: de kleuters gaan naar de bib
 • vrijdag 16 december: winterhappening (meer info is verstuurd via mail)
 • vrijdag 23 december: kerstfeestje in de klas
 • maandag 26/12 – zondag 8/1: kerstvakantie

Gezellige groetjes,
Lore

Komt jouw kapoen ook naar onze school?