
Klasbrief thema 'Op bezoek bij de dokter'
Klasbrief thema ‘op bezoek bij de dokter’
30/01 t.e.m. 03/02
Beste ouders,
Vorige week hebben we wat meer geleerd over het koude weer en zijn we te weten gekomen dat het belangrijk is om ons warm aan te kleden. Oeps, ik denk dat ik me toch niet warm genoeg heb aangekleed. Mijn keel doet pijn en ik moet steeds maar niezen. Wat is er toch aan de hand? Ik denk dat het tijd is om een bezoekje te brengen aan de dokter.
We starten het thema met het boekje ‘De dokter’ van Liesbeth Slegers. We maken hierbij kennis met nieuwe woordenschat en krijgen een eerste indruk van het leven van de dokter. Met deze verworven kennis en eigen kennis stellen we een woordweb op.
Een dokter heeft heel wat materialen bij in zijn dokterstas. In de dokterstas in onze klas zitten ook allemaal van die gekke spulletjes. Waarvoor zouden deze gebruikt worden? We zoeken het uit tijdens een kringgesprek.
We maken ook een werkje rond de dokterstas. We kleuren evenveel bolletjes dan de spulletjes die in de dokterstas zitten. Hierbij oefenen we op het wiskundige begrip evenveel en zetten we in op het resultatief tellen.
Soms moet de dokter ook spuitjes zetten. Deze dokter heeft spuitjes met een gekleurde vloeistof in. We zetten het patroon van de spuitjes verder in ons werkje.
Als dokter is het belangrijk dat je de lichaamsdelen kent. We leren deze benoemen tijdens een spelletje in onze kring. We staan ook even stil bij de gevolgen van ziek zijn en wat we kunnen doen om dit te voorkomen. We leren ook wat we moeten doen als we ziek of gewond zijn. We komen weer heel wat nieuwe informatie te weten die we later kunnen toevoegen aan ons woordweb. We oefenen het benoemen van de lichaamsdelen ook verder in een liedje.
Uit ons rekenkastje komt Staf de meetgiraf piepen. Hij heeft een meetlint bij zich. Staf gaat samen met de kleuters hun lengte meten. We knippen lintjes die even lang zijn als wij en hangen deze naast elkaar op in de klas. Zo kunnen we ook stilstaan bij wie de grootste of de kleinste is en kunnen we de lintjes gaan ordenen volgens lengte. We hebben weer heel wat bijgeleerd over wiskundig meten en de bijhorende begrippen.
We gaan ook creatief aan de slag met doktersmateriaal. We staan even stil bij de kunstenaar Jackson Pollock. Hij maakt schilderijen door verf te spatten over zijn blad. Veel kleuren die door elkaar spatten en met elkaar vermengen. We bekijken zijn kunstwerken en staan stil bij deze techniek. De techniek gebruiken we als inspiratie om zelf aan de slag te gaan. We schilderen met spuitjes van de dokter en creëren net zoals Pollock verfspatten over ons blad.
Onze poppenkamer wordt een dokterspraktijk. We onderzoeken de zieke patiënten. We vullen patiëntenfiches in en schrijven doktersbriefjes uit. Wanneer de dokter ons onderzocht heeft en medicatie heeft voorgeschreven is het tijd om naar de apotheek te gaan. Ons winkeltje wordt een apotheek waar je de medicatie die je nodig hebt om beter te worden kan vinden. We zetten in deze hoeken extra in op het lezen van pictogrammen, het ervaren van de functie van geschreven taal door functionele situaties te schrijven en leren de nieuwe woordenschat te gebruiken in verschillende situaties.
We oefenen onze fijne motoriek (pincetgreep) aan de hand van het spelletje dokter bibber. We versterken de spieren in onze vingers door het maken van pilletjes met plasticine. We moeten ook goed tellen dat we juist genoeg pilletjes maken zoals op het doktersbriefje staat. We oefenen nog wat extra op het herkennen van de cijfers tot 6 en een hoeveelheid hieraan koppelen.
Fijne boekjes om te ontlenen in de bibliotheek zijn: ‘Kas is ziek’ van Pauline Oud, ‘Berre zorgt goed voor Fleur’ van Annemie Berebrouckx, ‘Heksenvirus’ van Guy Daniëls, ‘Ziekenhuishond’ van Julia Donaldson, ‘Kleine Huppel krijgt een prik’ van Aline De Pétigny,…
Tijdens dit thema staan volgende woorden centraal: onderzoeken, verzorgen/behandelen, de stethoscoop, het medicijn en het verband.
Groetjes,
Juf Marthe

