Klasbrief thema 'Op een rode paddenstoel...'

Er was een ’n kleine kabouterman,
die had ’n keurig rood jasje aan.
Hij woonde in ’n huis niet te klein, niet te groot.
De muren mooi wit en het dak helderrood.
Het bos is waar hij woont.
Dat is mooi bruin, oranje en rood.
Maar kijk je heel erg goed,
dan zie je hem misschien springen naast je voet.


Beste ouder(s),

Volgende week gaan wij in de klas aan de slag met het thema kabouters. We starten de week met het verhaal van “de vier kaboutertjes in de herfst”. We maken kennis met de vier kabouterkinderen Moontje, Maartje, Joep en Johannes. De kabouter broertjes en zusjes beleven dolle avonturen in het herfstbos.

In de hoeken van onze klas valt ook weer veel te beleven. Onze poppenkamer wordt een echte paddenstoel en in onze bouwhoek bouwen we paddenstoelen na. Verder is er een speeltafel met kabouters, paddenstoelen, blaadjes, …

We geven de kabouters de juiste kabouterkostuums en oefenen hierbij op het vervolledigen van een figuur aan de hand van een voorbeeld (taal-lezen).
Verder tekenen we een vormkabouter aan de hand van en versje. Hierbij leren we geometrische figuren (driehoek, vierkant, rechthoek, cirkel) benoemen. We maken een matrix van kabouters waarbij we twee eigenschappen leren combineren. We gaan ook nog op zoek naar de paddenstoel met het juiste aantal stippen door het herkennen van getalbeelden en cijfers.

Tijdens dit thema oefenen we ook onze schrijfmotoriek. Dit doen we via een schrijfdans van een paddenstoel. We gaan aan de slag met plasticine en rollen stippen voor onze paddenstoelen.

Tot slot knutselen we een paddenstoel. We oefenen op het knippen van een ronde vorm voor het hoedje van de paddenstoel en op het knippen van rechte lijnen zodat we gras kunnen plakken onderaan de paddenstoel.

Tijdens dit thema staan volgende themawoorden centraal: de paddenstoel, de stip ,de pinnenmuts, de baard, groter dan, kleiner dan, even groot.

Fijne boekjes om uit te lenen bij de bibliotheek zijn: ‘Heksje Mimi en de kabouter’ van Kathleen Amant, ‘Op stap met kabouters puntmuts’ van Christl Vogl, ‘Er was eens een kabouter: de mooiste verhalen voor klein en kleiner’ van Henri Van Daele, ‘Op een grote paddenstoel’ van Inge Bergh,…

Nog enkele belangrijke datums om te onthouden:
• Vrijdag 30/09 is het een pedagogische studiedag. Deze dag is het GEEN school.
• Maandag 03/10 is het een lokale verlofdag. Deze dag is het GEEN school.

Veel liefs,
Juf Marthe

Komt jouw kapoen ook naar onze school?