
Klasbrief thema 'Op zoek naar het perfecte paasei'
Beste ouders,
Tijdens de twee weken voor de paasvakantie (20 t.e.m. 31 maart 2023) staat er nog heel wat te gebeuren. We ontvangen een brief van de paashaas waarin hij onze hulp vraagt. Hij is op zoek naar het perfecte paasei. Het enige probleem is dat hij zelf niet weet wat het perfecte paasei is. Samen ontdekken we de verschillende soorten eieren en waar we deze kunnen vinden. Wat bestaan er veel verschillende soorten eitjes: rode, groene, gele, gestreepte, met stippen, met lijntjes, met ruitjes, grote, kleine, dikke, dunne, chocolade, gekookte, gebakken, … We zetten tijdens dit thema extra in op het seriëren en classificeren (wiskunde).
We houden een waarneming van de verschillende eitjes. Hoe zien de eitjes er uit? Zijn het echte eitjes of waarvan zijn ze gemaakt? Samen gaan we op zoek naar antwoorden. We leren hierbij kenmerken onderscheiden (wiskunde-meten en taal-lezen) en maken kennis met verschillende soorten materialen (wereldoriëntatie-techniek). Later in het thema gaan we dieper in op deze kenmerken a.d.h.v. een aantal kleine experimenten. We proeven de verschillende soorten chocolade-eitjes en proberen te achterhalen welke smaken er allemaal zijn. We bestuderen een echt ei en ontdekken wat je hier allemaal mee kan doen en welke verandering er dan optreedt (zacht gekookt, hard gekookt, gebakken, geklutst, rauw). Tijdens deze activiteiten maken we kennis met heel wat nieuwe woordenschat.
We hebben ook gekleurde, plastic eieren in onze klas. Deze gaan we seriëren en classificeren. We gaan op zoek naar gelijklopende kenmerken en delen onze eitjes in, in verschillende categorieën. We ordenen de eitjes op basis van een aantal kwalitatieve eigenschappen zoals groot-klein en smal-breed. Verder gaan we aan de hand van een klassikaal spelletje op zoek naar het juiste eitje door 2 of 3 kenmerken te combineren. Zou het perfecte paasei hier misschien tussen zitten?
Ook Marylin de telspin komt tevoorschijn uit ons rekenkastje. Zij helpt ons met het tellen van de eitjes, zodat het juiste aantal eitjes bij het juiste kindje terecht komt. We doen dit a.d.h.v. de getalbeelden en cijfers tot en met 6.
We leren dat je niet elk ei kan opeten, want uit sommige eitjes kunnen ook kuikentjes komen. We knippen en plakken in chronologische volgorde de ontwikkeling van ei tot kip. Tijdens deze opdracht oefenen we op het chronologisch ordenen, we leren dat sommige dieren uit een ei komen (wereldoriëntatie-natuur) en hebben extra aandacht voor onze kniptechniek.
Alle gekheid op een stokje, zo een eitje hebben we nog nooit gezien. In onze kring ligt een sprekend ei. Is dit het perfecte paasei? We testen het uit. We verstoppen het ei en zoeken het door goed te luisteren. Komt het geluid vanuit de kast of zit ons eitje toch verstopt onder de tafel? We leren geluiden te onderscheiden en te lokaliseren. Zeker geen gemakkelijke, maar wel een leuke opdracht.
Het perfecte paasei mag niet te veel wegen, maar ook zeker niet te weinig. We gaan aan de slag met de weegschaal. We vergelijken de verschillende eitjes op basis van gewicht en staan stil bij de wiskundebegrippen zwaar, licht, even zwaar, zwaarder dan en lichter dan.
Er staan ook een aantal werkjes op de planning. We maken een werkblaadje waarbij we evenveel bolletjes moeten kleuren als paasfiguurtjes. We moeten goed tellen en krijgen inzicht in het begrip evenveel. We oefenden al klassikaal op de begrippen groot-klein. Dit gaan we nu toepassen op ons werkblaadje. We duiden de vakjes aan waar de eitjes van groot naar klein staan geordend.
Tijdens dit thema doen we twee schrijfdansen. Bij de eerste schrijfdans vormen we een kip. We oefenen hierbij het schrijfpatroon van een halve cirkel. Tijdens de andere schrijfdans maken we een ei. We oefenen op het schrijfpatroon van een ovaal. Door deze schrijfdansen zetten we de eerste stappen richting het schrijven in het eerste leerjaar. We leren basispatronen vormen die later nodig zijn om letters en cijfers te kunnen schrijven. Hierbij hebben we aandacht voor een goede pengreep en staan we stil bij de houding die we moeten aannemen tijdens het schrijven. We versoepelen ook de spieren in onze polsen en vingers die erg belangrijk zijn bij het schrijven.
Op vrijdag 31 maart komt (hopelijk) de paashaas ook langs op school. Om al die lekkere eitjes te kunnen verzamelen hebben we een paasmandje nodig en dat knutselen we zelf. We schilderen het deksel van een eierdoosje en ook een keukenrolletje. Hiervan maken we een kruiwagentje waar onze eitjes inpassen. We stempelen een paashaas dat met het kruiwagentje kan rijden en knippen strookjes gras om rond onze kruiwagen vast te maken.
We leren nog een liedje over 2 hazen die paaseitjes aan het schilderen zijn en lezen het boekje ‘Vrolijk Pasen, Paultje’. Om ons paasontbijt wat feestelijker te maken kleuren we nog een placemat voor op de tafel.
Onze poppenhoek wordt de werkplek van de paashaas. De kleuters gaan deze zelf vorm geven. Zij krijgen de kans om de werkplek van de paashaas in te richten, hoe zij denken dat deze eruit ziet en wat er voor nodig is. Mocht je kleuter hier graag iets voor meebrengen, dan mag dit zeker. Zet er wel duidelijk een naam op zodat het na het thema terug met de juiste persoon mee naar huis gaat. Dit kan heel uiteenlopend zijn. Misschien heeft de paashaas in zijn werkplek wel een onderzoekscentrum voor eitjes of een schildermachine. Door de kleuters deze vrijheid en ruimte te geven, stijgt de betrokkenheid en worden ze uitgedaagd om zich in het thema te verdiepen.
In onze ontdekbak vind je maïs, stro, kippen en eitjes. De kleuters kunnen hierbij potjes vullen en leeg maken, maar ook een fantasiespel (samen) opbouwen.
In onze bouwhoek worden kippenhokken gebouwd. De kleuters moeten schatten, passen en meten of de kippen in hun hok passen. We oefenen extra op het ruimtelijk inzicht en de begrippen groter dan, kleiner dan, te groot en te klein, juist goed. In onze bouwhoek kunnen ze ook aan de slag gaan met eierdozen. Ze ontdekken de mogelijkheden van deze materialen (wereldoriëntatie-techniek) en leren hiermee (stevige) constructies te bouwen.
Op het einde van het thema blikken we even terug op de vraag waar het allemaal mee startte: ‘Wat is het perfecte paasei?’. We overlopen wat we allemaal gedaan hebben om het ei te vinden en waar we op gebotst zijn. Hierdoor leren we terug te blikken en te reflecteren. Vaardigheden die we ons hele leven lang nodig zullen hebben. Misschien ontdekken we wel dat het perfecte paasei voor iedereen anders is of dat het perfecte paasei nog moet uitgevonden worden? Ik ben alvast benieuwd naar onze bevindingen.
Op vrijdag 31 maart staat het paasontbijt op de planning. Die dag komt de paashaas langs om samen met de kinderen paaseitjes te rapen (sssstttt… dit is nog een geheimpje!). Na het rapen van de paaseitjes schuiven we gezellig samen aan tafel. We brengen allemaal iets lekkers mee en maken een buffet. Omdat het nog wel even kan duren voor we aan tafel gaan, is het aan te raden om de kinderen thuis toch al iets te laten smullen als ontbijt. Zo hebben we voldoende energie om eerst op eitjesjacht te gaan. Laten jullie op voorhand even weten (Whatsapp) wat jullie meebrengen voor het paasontbijt? Ik lijst dit dan op en stuur jullie dit regelmatig even door. Zo voorkomen we dat er twee keer hetzelfde wordt voorzien en zorgen we dat we een gevarieerd ontbijt hebben. De kinderen hoeven die dag ook GEEN extra boterhammen mee te brengen voor ’s middags.
Woorden die centraal staan tijdens dit thema: broeden, de eierschaal, rauw, plastic, springen/hoppen/huppelen (synoniemen), verstoppen, de haan/de hen/het kuiken, verpakken, mooi/mooier/mooist (trap van vergelijking).
Fijne boekjes om te ontlenen: ‘Vrolijk Pasen!’ van Kathleen Amant, ‘Het is Pasen!’ van Ruth Wielockx, ‘Vrolijk Pasen, Pablo!’ van Muriel Mossoux, ‘Bobbi viert Pasen’ van Monica Maas, ‘Pasen in het dierenbos’ van Joachim Krause,…
Belangrijke datums om te onthouden:
- Donderdag 23/03 voormiddag: kleutersportdag Moevv De Mixx
Doe die dag gemakkelijke sportkledij aan en schoenen (zonder veters) die de kinderen zelf kunnen aan- en uitdoen. Ze mogen die dag ook 2 keer koekjes meebrengen in plaats van fruit, en een drinkbus met water. - Dinsdag 28/03: poppenkast
- Op woensdag 29/03 gaan de werkjes nog een keertje mee naar huis.
- Vrijdag 31/03: paasontbijt
- Van 03/04 t.e.m. 14/04: paasvakantie
Groetjes,
Juf Marthe

