Klasbrief thema sprookjes

Dag mama’s en papa’s,

Na de vakantie werken we twee weken rond het thema ‘Sprookjes’. Tijdens deze weken kunnen onze kleuters extra genieten van het luisteren naar verhaaltjes. Volgende sprookjes komen aan bod…

De drie biggetjes (7, 8 en 10/11)

We luisteren eerst naar het verhaal van de drie biggetjes. Na het beluisteren van het verhaal tekenen onze kleuters de huisjes (stro, hout, steen) in de juiste volgorde. De biggetjes mogen ze tekenen a.d.h.v. een stappenplan. Wij gaan geen huisjes maken van stro, hout of steen… maar een huisje met Clics, SmartMax, rietjes...  al dan niet aan de hand van een modelkaart. De kleuters die willen mogen de Smart Game van de drie biggetjes eens uitproberen.

Deze dagen besteden we heel wat aandacht aan de rangorde: het eerste, tweede en derde biggetje. De kleuters leren het juiste biggetje aanduiden en benoemen.

De wolf en de zeven geitjes (14 en 15/11)

We leren het liedje ‘Zeven kleine geitjes’ waarbij onze kleuters leren terugtellen van 7 tot en met 1. Zinnen vormen doen we dit keer a.d.h.v. de praatplaat ‘De wolf en de zeven geitjes’ uit het kijk- en zoekboek ‘Sprookjes zoals we ze nog nooit hebben bekeken!’. Onze kleuters proberen de wolf na te maken met de tangram-blokken. En de tanden van de wolf vormen we a.d.h.v. het schrijfpatroon.

Tijdens dit sprookje gaan we verder met de rangorde: het eerste, tweede, derde, vierde, vijfde, zesde en zevende geitje. Ook hier leren de kleuters de juiste geitjes aanduiden en benoemen.

Hans en Grietje (17 en 18/11)

Onze kleuters spelen het gezelschapsspel ‘Knibbel knabbel knuisje’ zelfstandig waarbij ze leren om enkele eenvoudige spelregels na te leven in groep. En voor onze grootouders maken wij tijdens deze week een lekker knibbel knabbel knuisje…

Tijdens dit thema maken we kennis met de letter H van Hap en I van Ik.

Enkele leuke prentenboeken uit de bibliotheek van onze gemeente: ‘De drie biggetjes’ (Kathleen Amant), ‘Hans & Grietje’, ‘De grote boze wolf’, ‘Met opa in het donker’, en ‘Sprookjes zoals we ze nog nooit hebben bekeken!’ (zoekboek) en de luisterboeken ‘Sprookjes I, II en III’ van Kapitein Winokio.

Belangrijke datums:

  • Donderdag 10/11: zwemmen
  • Vrijdag 11/11: geen school (Wapenstilstand)
  • Woensdag 16/11: geen school (pedagogische studiedag)
  • Vrijdag 18/11: De lekkernijtjes voor de grootouders gaan mee naar huis.

Het zullen sprookjesachtige weken worden in onze klas. Ik kijk er alvast naar uit.

Groetjes,
juf Sofie

Komt jouw kapoen ook naar onze school?