Klasbrief thema verkeer

Dag papa’s en mama’s,

Deze twee weken werken we rond het thema ‘Verkeer’.

Maandag 22/5 starten we met het dagthema ‘De politie’. We bekijken het uniform van de politieman a.d.h.v. het prentenboek ‘De politieman’ (Liesbet Slegers). Waaruit bestaat het uniform? Waarom hebben ze al die dingen nodig? En we bekijken het filmpje ‘Kleren om in te werken’ (schooltv) waarin we kennis maken met andere beroepen waarbij men een uniform draagt zoals een brandweerman, een verpleegster…
-> Woordenschat: het uniform

Dinsdag 23/5 staan we stil bij ‘De voertuigen’. Tijdens een kringgesprekje kom ik eerst te weten welke voertuigen onze kleuters reeds kennen… auto, step, fiets, driewieler, skateboard, vrachtwagen, motor, motor(fiets), bus, quad, tractor, vuilniswagen, tandem, tractor, jeep, brandweerwagen, politiewagen, taxi, trein, tram, metro… Daarna proberen we de kenmerken van een voertuig op te sommen: ze hebben wielen, ze kunnen rijden, iets om je te verplaatsen, iets om mensen of dingen te vervoeren, er zijn voertuigen met of zonder motor, ze rijden op de weg of op rails… We gaan ook beeldend experimenteren waarbij onze kleuters met allerlei voertuigen sporen maken door eerst met de wielen in de verf te rijden.
->Woordenschat: de voertuigen en de parking (letter P)

Donderdag 25/5 komt het dagthema ‘De trein’ aan bod. We proberen in groep een spoor te maken waarbij we alle stukjes van onze spoorlijn moeten gebruiken. Onze kleuters maken ook een opdrachtje waarbij ze moeten zoeken welk getal ontbreekt op de getallenlijn. En we maken kennis met het openbaar vervoer a.d.h.v. het filmpje ‘Mee met het openbaar vervoer’ (schooltv).

Vrijdag 26/5 werken we rond het dagthema ‘De voetganger’. We bekijken eerst enkele filmpjes van Aya waarbij we leren wat we moeten doen als we oversteken: we stoppen bij de stoeprand, we kijken naar links en rechts, als we geen auto’s zien of beide auto’s stoppen mogen we oversteken en terwijl we oversteken kijken we nog eens naar beide kanten. Daarna leren onze kleuters ook veilig oversteken op het zebrapad aan de school.
-> Woordenschat: de voetganger, het zebrapad en het voetpad / de stoep

Dinsdag 30/5 bekijken we ‘De verkeersborden’ en staan we vooral stil bij de kleuren en de vormen van de verkeersborden. Er zijn MOET-borden (blauwe cirkels), MAG NIET-borden (rode cirkels), LET OP-borden (rode driehoeken) en HIER IS-borden (blauwe vierhoeken).
-> Woordenschat: de verkeersborden

Donderdag 1/6 en vrijdag 2/6 werken we aan ons cadeautje voor Vaderdag. We ontdekken dat een nummerplaat bestaat uit letters en cijfers. Tijdens een kringgesprekje mogen onze kleuters het voertuig (auto, fiets, step…) van hun papa omschrijven. Daarna mogen onze kleuters dit voertuig tekenen zodat ze leren om de eigenschappen en kenmerken van een voertuig uit te drukken in hun tekening.

Enkele leuke prentenboeken uit de bib van onze gemeente: ‘De politieman’, ‘Veilig naar school’ (Nellie & Cezar), ‘Rik en de voertuigen (zoekboek), ‘Kas en Saar in het verkeer’, ‘Anna in het verkeer’, ‘Met de bus’, ‘Wie rijdt?’, ‘Lou op weg naar school’, ‘Volg die auto’ (leuk zoekboek vergelijkbaar met Waar is Wally?).

Belangrijke data:

  • Maandag 29/5: PINKSTERMAANDAG (geen school)
  • Woensdag 31/5: infoavond 1ste leerjaar in De Vloeikens om 20:00 uur
  • Donderdag 1/6: zwemmen
  • Maandag 5/6: verlofdag

Groetjes,
uf Sofie

Komt jouw kapoen ook naar onze school?