Klasbrief thema: Vrolijk Pasen

Dag mama’s en papa’s,

De komende twee weken werken we rond het thema ‘Vrolijk Pasen’. Elke dag starten we met het versje van Kippetje Ukkepuk en die heeft het ontzettend druk… 

Kippetje Ukkepuk heeft het altijd druk. 
Op maandag moet het dweilen, op dinsdag nageltjes vijlen… 
Op woensdag wormpjes bakken, op donderdag houtjes hakken... 
Op vrijdag kippenpap roeren, op zaterdag kuikentjes voeren... 
Alleen op zondag heeft het vrij... dan legt het een gespikkeld ei.
 

De eerste dag brengen we een bezoekje aan het kippenhok van onze school. Op deze manier komen we te weten waar onze kippen wonen, hoe ze verzorgd worden en wat ze eten. We bekijken ook heel wat informatieve filmpjes over de kip, de haan en de geboorte van een kuiken. Nadien maken we een opdrachtje over de levensloop van ei tot kip.  

Naar aanleiding van het prentenboek ‘De kunstwerkjes van Kippetje’ gaan ook onze kleuters hun allermooiste paasei maken. We doen dit door ons paasei te versieren met allerlei patronen. We gebruiken hiervoor witte waskrijtjes. Daarna schilderen we ons paasei met ecolineverf. De kleuters zullen versteld staan van het mooie resultaat. Aan de hand van een stappenplan gaan onze kleuters kuikens tekenen. Op deze manier leren ze de eigenschappen van dit dier uitdrukken in een tekening. En we gaan ook paaseieren knippen zodat we nog eens oefenen op het uitknippen van ronde vormen. 

De kleuters die graag wat uitdaging opzoeken leren volhouden tijdens de Smart Game ‘Chicken Shuffle Junior’. 

Onze lees- en luisterstrategieën oefenen we dit keer a.d.h.v. het prentenboek ‘Bij Anna op school: Vrolijk Pasen!’. Dit verhaal vertel ik in deeltjes en ik stop telkens wanneer er iets te gebeuren staat. We gaan dan samen voorspellen wat er zou kunnen gebeuren. ‘Anna heeft honger. Wat zou ze nu doen? Wat doen jullie als jullie honger hebben in de klas?... Anna heeft al een paaseitje opgegeten. Zouden jullie dat ook doen? Hoe voelt Anna zich nu, denk je? Zou de juf het te weten komen? Hoe zou ze dat zien? Denken jullie dat de juf boos gaat zijn?...’ 

In de poppenkamer komen placemats (zie prent onderaan) zodat onze kleuters de tafel op de juiste manier leren dekken. Het mes rechts van het bord, de vork links van het bord en het klein lepeltje bovenaan het bord. Er komen ook eierdopjes, eitjes, spek, beleg, chocomelk, choco, servetjes en een broodrooster zodat ze de ontbijttafel kunnen klaarzetten. En natuurlijk moeten we ook nog een paasmandje maken om onze paaseitjes in te stoppen. 

Doorheen de komende weken zitten de volgende woorden in het koffertje van Anna: de hen, kakelen, broeden, de haan, kraaien, het ontbijt, het eierdopje, het bestek en het ovaal (vorm van een ei). 

Enkele leuke prentenboeken rond het thema ‘Pasen’ die je in de bibliotheek van onze gemeente kan ontlenen: ‘Vrolijk Pasen!’, ‘Piep, het is Pasen!’, ‘Dottie’s kuikens’, ‘Noortje en de paaseitjes’, ‘Lotta helpt de paashaas’, ‘Boer Boris en de eieren’, ‘Rik en de paashaas’ (zoekboek), ‘Kip’ (weetjesboek) en ‘Van ei tot kip’ (weetjesboek). 

Belangrijke data: 

  • Donderdag 23/3: kleutersportdag MOEV in de Mixx (voormiddag) + zwemmen (namiddag) 
    Voorzie je kleuter die dag van gemakkelijke kledij, een T-shirt onder hun trui zodat ze deze kunnen uitdoen als ze te warm hebben en schoenen die ze zelf uit en aan kunnen doen. In hun boekentas mogen ze hun boterhammen, een flesje water en twee koekjes stoppen. In de kleedkamer van De Mixx eten we een koekje i.p.v. fruit omdat dit heel wat handiger is en ook sneller gaat. 

  • Vrijdag 24/3: de bestelde wafels worden mee naar huis gegeven 

  • Woensdag 29/3: oudercontact 

  • Vrijdag 31/3: paaseitjes rapen + paasbrunch 
    Vrijdag 31/3 moeten de kleuters geen fruit, boterhammen en koeken meebrengen voor zichzelf. Ze moeten dan ook geen boekentas meebrengen, maar mogen wel iets lekkers meebrengen voor onze paasbrunch in de klas. Hier enkele ideetjes: kaas(blokjes), choco, speculaas, kalfsworst, cornflakes, gesneden groentjes, tomaatjes, mozzarella, yoghurt, granola, donuts, fruitsla, (appel)cake, eiersalade, belegde toastjes, wrapjes met zalm, pannenkoekjes, wafeltjes, quiche… Andere ideetjes zijn ook zeker welkom! De school zorgt voor melk, wit en bruin brood. Ik zorg voor bordjes, bekers, bestek en servetjes. Misschien kunnen jullie in onze WhatsApp-groep van de klas laten weten wat jullie kleuter zal meebrengen zodat onze kleuters zoveel mogelijk verschillende dingen hebben om van te proeven. 

Groetjes,
juf Sofie 

Komt jouw kapoen ook naar onze school?