Klasbrief thema 'Wat een pret in mijn ruimteraket!'

Beste ouders,

Wij zijn klaar voor de ruimtereis van ons leven. Stap maar snel een boord van onze ruimteraket. We vliegen tussen sterren en planeten en worden gewichtloos in het heelal. Welke planeten zijn er allemaal in ons zonnestelsel en hoe zit dat juist met de zon en de maan? Allemaal interessante vragen waar wij meer over willen weten. Tijdens de twee weken na de herfstvakantie gaan we in de klas aan de slag met het thema ‘Wat een pret in mijn ruimteraket!’.

In onze poppenhoek is een echte ruimteraket geland. We gaan op ontdekking en leren deze besturen. We leren codes lezen (wiskunde) en hebben onze fijne motoriek nodig (pincetgreep) voor het hanteren van de vele knopjes in de raket. We lezen informatiekaarten aan de hand van pictogrammen over de planeten die we op onze tocht tegen komen (taal-lezen). We komen al in aanraking met letters en cijfers op het bedieningspaneel van onze raket en zetten in op onze dramacompetenties door de vele spelsituaties die mogelijk zijn in deze hoek.

In onze bouwhoek gaan we aan de slag met duploblokken. We bouwen een raket aan de hand van een stappenplan. We gaan ook aan de slag met de tablets. De kleuters oefenen hierbij op hun schrijfvaardigheden door schrijfpatronen over te tekenen en na te schrijven. Ook onze ICT-vaardigheden worden hierbij aangesproken. De app is aangekleed in een leuk ruimtethema. Op de tafels liggen ook verschillende leuke materialen. We moeten op zoek naar de letters van de ruimtewoorden. Hierbij zien de kleuters de letter momenteel nog als een symbool, maar dit is een goede oefening op hetzelfde zoeken en een eerste stap naar het lezen is dan gezet. We zoeken deze letters niet enkel op prenten, maar ook in onze ontdekbak tussen de sterren waar ze verstopt zitten. We gaan aan de slag met onze geobordjes. Hierbij maken we een ruimtefiguurtje na door met gekleurde rekkertjes twee spijkertjes te verbinden. Dit is een goede wiskundige oefening op het nabouwen van een model en onze fijne motoriek komt hier ook aan bod.

Verder bouwen we meteorieten, telescopen, astronauten,… na met de linking cubes. Ook de plasticine komt aan bod. We vormen ufo’s, raketten en planeten. Onze vingers zijn er weer wat krachtiger en soepeler door geworden.

We doen verschillende activiteiten gedurende dit thema. Zo verbinden we dezelfde planeten. We zoeken het grootste ruimtefiguurtje in de rij en kleuren het juiste aantal (evenveel) raketten zoals het cijfer. We gaan onze oren goed moeten open zetten, want we moeten goed luisteren tijdens de luisteropdracht welke kleuren de sterren moeten krijgen. Warm die oren dus al maar op 😊. Verder maken we nog een matrix van astronauten en oefenen we op de begrippen voor, achter, naast, op, tussen,… aan de hand van een planeet en een raket. We bouwen een raket door de juiste onderdelen te verzamelen. We moeten op zoek naar het getalbeeld, het cijfer en het aantal weergegeven door ruimtefiguurtjes. Lukt het ons om alle raketten te bouwen?

Wil jouw kleuter graag nog wat meer ontdekken over dit thema, dan zijn volgende boekjes leuk om te ontlenen in de bibliotheek: ‘Pep en Pino in de ruimte’ van Bonnie Grubman, ‘De astronaut’ van Liesbeth Slegers, ‘Reis naar de maan’ van John Hare, ‘De zon, aarde en maan’ van Pierre Winters, …

Tijdens het thema staan ook enkele woorden centraal: stijgen en dalen, de temperatuur, voor-achter-boven-onder-tussen, zweven, dichtbij- veraf, lanceren.

Nog enkele belangrijke mededelingen:

  • Vanaf maandag 7 november zijn de kleuters verplicht om een fluovestje te dragen.
  • Vrijdag 11 november is het wapenstilstand en is het dus GEEN school.  
  • Woensdag 16 november is het een pedagogische studiedag en dus GEEN school.

 

Groetjes,
Juf Marthe

Komt jouw kapoen ook naar onze school?