Klasbrief thema ‘Zet een masker op je snoet voor de carnavalsstoet'

Klasbrief thema ‘Zet een masker op je snoet voor de carnavalsstoet’

06/02 t.e.m. 17/02

Beste ouders,

De meest kleurrijke, gekke en grappige kostuums paraderen weer door de straten. De tijd van het carnavalsfeest is weer daar. Ook in de klas staan we stil bij dit feest. Ons laatste thema voor de krokusvakantie gaat dan ook over carnaval en alles wat hierbij hoort. Als kers op de taart sluiten we ons thema natuurlijk af met het carnavalsfeest en de carnavalsstoet. Ik heb er alvast erg veel zin in!

Loopt daar nu een piraat, prinses of leeuw door onze klas? In onze poppenkamer kunnen de kleuters zich verkleden net zoals de mensen die meelopen in de carnavalsstoet. De kleuters leren hun dramatisch spel te kleuren door zich in te leven in de personages en de personages vorm te geven via stemgebruik en bewegingen.

De ontdekbak zit vol met confetti. We kunnen hier experimenterend aan de slag gaan met verschillende potjes en schepjes. We houden het niet enkel bij experimenteren maar gaan ook aan de slag op wiskundig vlak. We zetten in op het domein “meten” door flesjes te vullen net zoals op de opdrachtenkaarten. De specifieke woordenschat rond inhoud (vol-leeg-half vol) staat hierbij centraal. Deze begrippen en handelingen oefenen we eerst klassikaal in om dan te verdiepen/verder in te oefenen in deze hoek.

Op onze tafels liggen leuke spelletjes en opdrachten. We vormen de juiste clown door goed te kijken naar het opdrachtenkaartje. Kan jij de clown puzzelen met een rode strik, groene hoed en blauwe neus? Tijdens deze opdracht oefenen de kleuters op het combineren van kenmerken (wiskunde-meetkunde), het gedetailleerd waarnemen van prenten (taal-lezen) en op het puzzelen van de verschillende stukken. We lossen een matrix op van een clown. We tellen de ballen die de clown in de lucht jongleert en combineren dit kenmerk met de kleur van het podium waar hij op staat (wiskunde-meetkunde en tellen + taal-lezen). Verder kunnen we ook opdrachten rond topologie doen in het thema carnaval. We moeten de verklede kinderen op de juiste plaats in het rooster plaatsen net zoals op het opdrachtenkaartje (wiskunde-meetkunde).

We leren een liedje over clowntje Tiereliet. Wil je clowntje Tiereliet zien, klap dan in je handen of stamp met je voeten.

We oefenen nog wat extra op onze kniptechniek door het knutselen van een clowntje. We knippen stroken gekleurd papier en creëren hier een clowntje mee.

Er staat ook een schrijfdans op de planning. Tijdens dit thema vormen we krullen waarbij onze beide handen tegelijkertijd schrijven. We doen deze oefening met 2 handen samen om in te zetten op de lateralisatie. Deze krullen maken we in verschillende kleuren en worden het haar van de clown in de optocht.

We maken een werkje waarbij we de geometrische vormen (rechthoek, vierkant, driehoek en cirkel) moeten benoemen en kleuren volgens een legende.

We lezen het verhaal van 'Anna viert carnaval'. We vertellen het verhaal niet helemaal, maar tekenen zelf een vervolg voor het verhaal. De kleuters leren hierbij gericht luisteren naar een verhaal, oefenen op het schrijven van een boodschap (tekenen is voor kleuters schrijven) en leren logisch redeneren om een vervolg te bedenken. Dit wordt een creatieve maar uitdagende opdracht. Ik ben benieuwd hoe al deze verhalen gaan eindigen.

In de carnavalsstoet loopt ook iemand verkleed als indiaan, helaas heeft deze indiaan nog geen hoofdtooi. Wij versieren een hoofdtooi voor hem door stippen te zetten met verf en wattenstaafjes. Dit doen we aan de hand van een patroon met 2 en 3 kleuren (fijne motoriek en wiskundige initiatie).

Op vrijdag 17/02 staat er een carnavalsfeest in de klas gepland. Warm je dansbenen al maar op en trek je gekste kleren aan voor het leukste feestje in de omstreken. We maken er samen een fijne dag van. In de voormiddag dansen we er op los. ’s Middag krijgen we lekkere hotdogs voorgeschoteld. Gelieve nog een boterham mee te geven zodat kleuters die nog niet genoeg gegeten hebben of niet graag hotdogs lusten nog een boterham kunnen eten. Na de middag staat de carnavalsstoet door het dorp op de planning. Verdere info rond de stoet volgt snel.

We leren volgende nieuwe woorden kennen tijdens dit thema: de stoet/optocht/parade, verkleden, hoofddeksel, serpentine, schminken/grimeren, de praalwagen, slingers.

Volgende boekjes zijn fijn om uit te lenen bij de bibliotheek: ‘Lou viert carnaval’ van Kathleen Amant, ‘overal carnaval’ van Liesbeth Slegers, ‘masker op!’ van Dominique Maes, ‘Kas en Saar vieren carnaval’ van Pauline Oud, …

Om te onthouden:

  • 7/02 papa-dag:  papa Nagham en Mohammed, papa Estelle en papa Sinne
  • 10/02 papa-dag: mam Ian en papa Naia
  • 13/02 papa-dag: papa Ella, papa Mia en papa Leonie
  • 14/02 papa-dag: papa Skye, papa Mil en papa Ida

 

  • Maandag 13/02 kinderen mogen naar school komen met een gekke/versierde boekentas.
  • Dinsdag 14/02 kinderen mogen verkleed komen in de kleur rood/ Valentijn.
  • Woensdag 15/02 kinderen mogen met gekke schoenen naar school komen. 
  • Donderdag 16/02 kinderen mogen met gekke haren of grappige hoed naar school komen.
  • Vrijdag 17/02 carnavalsfeest + stoet: kleuters mogen die dag verkleed naar school komen.

Knotsgekke groetjes,
Juf Marthe

Komt jouw kapoen ook naar onze school?