Klasbrief thema 'De dokter'

Beste ouders,

Maandag zijn we er weer! 😊 We sluiten ons thema winter op maandag samen af. Er stond vrijdag de huishoudelijke activiteit ‘chocolademelk maken’ op de planning. Dit kunnen we natuurlijk niet zomaar aan ons laten voorbij gaan.

Vanaf dinsdag werken we 3 weken rond het thema ‘De dokter'. De eerste anderhalve week werken we rond het subthema ‘Ziek zijn’ en het laatste stuk rond het subthema ‘Gewond zijn’.

In onze klas komt een wachtzaal met dokterspraktijk voorzien van een ziekenbed, dokterskoffer met attributen, verpleegsterschort en doktersmantel. De winkel wordt omgetoverd tot een apotheek. Aan de hand van het voorschrift dat de kleuters van de dokter krijgen, zullen onze kleuters in de apotheek het juiste medicijn, zalfje, pleister,… moeten gaan halen. Onze kleuters zullen ook de juiste kleur en het juiste aantal medicijnen in de medicijnpotjes moeten stoppen, dit aan de hand van opdrachtkaarten.

We maken een stethoscoop zodat onze kleuters zich thuis nog verder kunnen inleven in het thema. Aan de lichtbak bekijken we enkele röntgenfoto’s. Daarna gaan de kleuters aan de slag om hun eigen röntgenfoto te maken. En tot slot gaan we aan de slag met papier-maché om onze eigen ‘gips’ te creëren.

We tekenen het ik-je van de maand februari en voorzien dit van de nodige rode vlekken en pleisters.
De watertafel zal voorzien worden van spuitjes en druppentellers waar ze zich naar hartenlust kunnen uitleven. Op de automat rijden de ziekenwagens af en aan en we leren ook een kruis vormen met duploblokken, clics, steeknagels,….

Elke week brengt Jako zijn koffertje met woordjes mee naar school. De eerste week staan de volgende woorden in de kijker: de dokterspraktijk, de wachtzaal, het voorschrift, onderzoeken.
De tweede week komen de volgende woorden aan bod: de pleister, het verband/de windel, verzorgen.

Huiswerk:
Voor dit thema roepen we graag jullie hulp in. Zoals jullie in de brief kunnen lezen, gaan we werken met papier-maché om een ‘gips’ te creëren (zoals op de foto hieronder). Hiervoor hebben jullie kleuters een grote, lege fles nodig. Het zou voor ons een grote hulp zijn als jullie de bovenkant en de onderkant van de fles reeds afsnijden en de binnenkant afwassen en afdrogen. Zo kunnen we in de klas onmiddellijk starten met ons knip- en plakwerk. Je kleuter brengt de fles mee naar school op vrijdag 4 februari.

Lege medicijndoosjes mogen ook meegebracht worden om in onze apotheek te zetten.

Rond dit thema kan je weer heel wat leuke boekjes vinden in de bibliotheek: ‘Karel in het ziekenhuis’, ‘De dokter’ en ‘De verpleegster’ van Liesbet Slegers; ‘Anna is ziek’ en ‘Anna in het ziekenhuis’ van Kathleen Amant, ‘Kikker is ziek’ van Max Velthuijs.

Hopelijk is iedereen topfit om mee te duiken in dit thema.

Groetjes,
Juf Linde

Komt jouw kapoen ook naar onze school?