Oranje klas: thema spinnetjes

Dag mama’s en papa’s,

Voor jullie kapoenen aan een welverdiende vakantie beginnen nog een kleine terugblik van onze laatste week.

Vorige vrijdag gingen we van start met het thema 'Spinnetjes' naar aanloop van onze Halloweenwandeling.

Onze klaspop Jako was ’s morgens nergens te vinden. Na een grondige zoektocht in de klas vonden we hem toch verstopt in het poppenbed onder het laken. Wat bleek nu … Jako had het grote spinnenweb gezien en was enorm bang geworden.

Gelukkig konden onze kleuters Jako er van overtuigen dat hij niet bang moest zijn.

Ons plan om spinnetjes te gaan zoeken viel jammer genoeg letterlijk in het water. Maar we gingen in de klas al wel fijn motorisch aan de slag.

We probeerden zelf een spinnenweb te maken met houten stokjes en rekkertjes en we gaven de spinnetjes de juiste kleur pootjes met wasknijpers.

Op dinsdag was Jako opnieuw verstopt. Hij zat wel in onze kring maar had het laken van het poppenbedje over zich getrokken. Hij was er vast van overtuigd dat hij in het web een hele grote spin gezien had. Wij zagen natuurlijk niets dus gingen we op spinnenzoektocht.

Met enkele potjes in de aanslag heb ik samen met de kleuters grenzen verlegd 😉, en 4 spinnetjes gevangen. Deze hebben we met behulp van een vergrootglas goed bestudeerd. Zo zagen we een spin met een kruisje op haar rug en probeerden we ook de pootjes te tellen. Op het einde van de dag lieten we de spinnetjes buiten weer vrij zodat ze opnieuw een spinnenweb konden maken.

In de klas maakten we een wiskundig werkje: aan elk spinnendraadje kleefden we 1 spinnetje of we telden hoeveel spinnen er in het web horen.

Na het grote succes van de appelboom aan het klimrek, kwam ik met het idee om daar aan het klimrek ook een spinnenweb te maken waar ze spinnetjes met behulp van een wasknijper in het web konden hangen. De kleuters moesten verschillende vaardigheden combineren wat het niet zo gemakkelijk maakte maar wel heel interessant. 😊

Marilyn de telspin kwam ook nog eventjes langs. Ze vertelde ons dat het spinnenweb van haar is. Ze wil weten hoeveel vliegjes ze in het spinnenweb in de klas kan vangen.

Woensdag genoten we samen met alle kleuters van een schimmenspel van de bange pompoen Boe en de blije pompoen Bie.

Donderdag had Marilyn eindelijk vliegjes gevangen. Aan onze knutseltafel gingen we door te scheuren, plakken en knippen hard aan de slag. 😉 Niet schrikken, maar wij zijn kleine kriebelspinnetjes.

Vrijdag werkten we onze spinnetjes verder af. Jullie kapoenen keken er naar uit om ze mee naar huis te nemen!

Fijne vakantie!
juf Linde