
Anna-klas: thema 'Verkeer'
Dag papa’s en mama’s,
Morgen gaan we van start met ons thema ‘Verkeer’. Tijdens dit thema mogen onze kleuters elke morgen vertellen hoe ze naar school gekomen zijn (te voet, met de fiets, met de auto of met de bus). Daarna gaan we meten. De eerste dag maken we vier torens met blokjes en zo kunnen we zien op welke manier de meeste kleuters naar school zijn gekomen. De dagen daarna gebruiken we telkens andere materialen om te meten (Clics, knikkers, kralen…). Uiteindelijk zullen we onze meetresultaten ook leren noteren in een staafdiagram. Tijdens deze rekenroutine zal Staf de meetgiraf ons bijstaan.
Tijdens een kringgesprekje kom ik eerst te weten welke voertuigen onze kleuters reeds kennen: auto, step, fiets, driewieler, skateboard, vrachtwagen, motor(fiets), bus, quad, tractor, vuilniswagen, tandem, jeep, brandweerwagen, politiewagen, taxi, trein, tram, metro… Daarna proberen we de kenmerken van een voertuig op te sommen: ze hebben wielen, ze kunnen rijden, iets om je te verplaatsen, iets om mensen of dingen te vervoeren, er zijn voertuigen met of zonder motor, ze rijden op de weg of op rails… Als verwerking leren onze kleuters de kenmerken van hun fiets uit te drukken in een tekening.
De rangorde (eerste, tweede, derde…) oefenen we nog een keer a.d.h.v. de wagonnetjes van een trein. Het uniform van de politieman bekijken we a.d.h.v. het prentenboek ‘De politieman’ (Liesbet Slegers). Waaruit bestaat het uniform? Waarom hebben ze al die dingen nodig? En we maken een opdrachtje rond visuele discriminatie waarbij we goed moeten kijken naar de armen van de politiemannetjes.
We maken ook kennis met enkele belangrijke verkeersborden en staan vooral stil bij de kleuren en de vormen van de verkeersborden. Er zijn MOET-borden (blauwe cirkels), MAG NIET-borden (rode cirkels), LET OP-borden (rode driehoeken) en HIER IS-borden (blauwe vierhoeken). We staan ook even stil bij het verkeersbord met de letter P. De letter P staat ook op onze automat. Als we opruimen zullen onze kleuters alle voertuigen op de parking moeten zetten. En we maken ook een speciaal verkeersbord voor onze papa’s.
We zingen het liedje ‘In een klein stationnetje’… In een klein stationnetje, 's morgens in de vroegte, stonden zeven wagentjes netjes op een rij. En het machinistje, draaide aan het wieleke, akke akke tuut tuut, weg zijn wij.
In het koffertje van Anna zitten de volgende woorden:
- de voetganger, de fietser, het verkeerslicht, oversteken, het zebrapad
- de bestuurder / de chauffeur, de voertuigen (verzamelnaam), de parking (P), een botsing en een kettingbotsing
- de machinist, de locomotief, de wagonnetjes
- het uniform en de verkeersborden
We staan ook stil bij de vorming van de woorden… een VOETganger gaat te voet, een FIETSer rijdt met een FIETS en een beSTUURder heeft een STUUR vast.
Tijdens dit thema werk ik vooral met de super leuke prentenboeken van Leo Timmers vol dieren en vervoermiddelen. Hij is een bekroonde prentenboekenmaker. Hij houdt ervan om verhalen visueel te vertellen, met een minimum aan woorden. Zijn stijl wordt gekenmerkt door humor, vorm en kleur. Ik zal onze kleuters a.d.h.v. filmpjes en prenten ook kennis laten maken met Leo Timmers. Ze zullen ook zien in een filmpje hoe hij zijn boekjes maakt.
In de bib van onze gemeente vind je ook heel wat leuke prentenboeken van Leo Timmers: ‘Wie rijdt?’, ‘Wij samen op stap’, ‘En dat doen we dus’, ‘Garage Gust’, ‘De kar van de koning’, ‘Rijd je mee? : van een tot tien’, ‘Op weg’ (een leuk kartonboekje met schuifjes en draaischijven), ‘Boem’ en ‘Aap op straat’ (twee prentenboek zonder tekst met duizenden details).
Belangrijke data:
- Woensdag 14/5: autoluwe schooldag
- Woensdag 21/5: autoluwe schooldag
- Donderdag 22/5: zwemmen
- Maandag 26/5: schoolreis kleuters
- Dinsdag 27/5: sportdag kleuters
- Woensdag 28/5: pedagogische studiedag dus geen school voor de kinderen
- Donderdag 29/5 en vrijdag 30/5: HEMELVAART dus geen school voor de kinderen
- Donderdag 5/6: zwemmen
- Maandag 9/6: PINKSTERMAANDAG dus geen school voor de kinderen
Groetjes,
juf Sofie

