potlood icoon

Het leukste feest van het jaar, Sinterklaas en zijn pieten zijn daar!

Het leukste feest van het jaar, Sinterklaas en zijn pieten zijn daar!

Van 20 november t.e.m. 6 december

Beste ouder(s),

Afgelopen zaterdag is Sinterklaas weer aangekomen in België. Ook dit jaar is hij niet alleen en heeft hij zijn pieten meegebracht vanuit Spanje. Zouden er ook cadeautjes te vinden zijn in de stoomboot? Zijn we allemaal braaf geweest?

We starten ons nieuwe thema met de stoomboot van Sinterklaas. Wat kan je allemaal vinden in de stoomboot? Heeft de Sint daar ook een slaapkamer en kunnen de pieten daar ook koken in een keuken? We bekijken het van dichterbij. We verzamelen wat meer informatie en gaan dan zelf aan de slag in de klas. We bouwen de stoomboot van Sinterklaas na. De kleuters doen hier extra ervaringen op met materialen, dragers, verbindingswijzen, de geschiktheid van materialen, vormgeving, ruimtelijk inzicht, samenwerken, …

We oefenen onze schrijfmotoriek a.d.h.v. een schrijfdans van een stoomboot. We zoeken het prentje dat anders is tijdens een werkje en lezen het verhaal ‘Met opa naar de Sint’. We hebben hierbij extra aandacht voor de luisterstrategie ‘samenvatten’. De kleuters moeten gericht gaan luisteren om later het verhaal kort te kunnen samenvatten.

Sinterklaas komt verschillende hoogtes van schoorstenen tegen tijdens zijn tochten op het dak. Sommige schoorstenen zijn erg hoog en andere dan weer laag. Samen met Staf de meetgiraf (rekenroutines) bouwen we schoorstenen. De wiskundige begrippen hoog en laag staan centraal tijdens deze activiteit.

Om er goed uit te zien tijdens het bezoek van Sinterklaas knutselen we een mijter. Wie weet wil Sinterklaas volgend jaar wel net zo’n mijter als ons. We knutselen niet enkel een mijter, maar leren ook een echte pietendans voor Sinterklaas. Ik ben benieuwd of de pieten deze ook kunnen meedansen?

Tijdens dit thema komt Kaatje klank voor de eerste keer piepen in onze klas. Ze heeft het klankje ‘S’ meegebracht. Kaatje klank leert de kleuters op een speelse manier klankjes uitspreken en klankjes auditief herkennen in een woord.

Een sinterklaasfeest is niet compleet zonder speculaas. We bakken onze eigen speculaas met het recept van bakpiet. De kleuters wegen samen met de juffen de ingrediënten af en maken kennis met de geuren en smaken, die we proberen te verwoorden.

Marylin de telspin (rekenroutines) komt samen met ons letterkoekjes tellen. Hier maken we ook een werkje rond. We oefenen nog een keertje op het tellen tot 5.

Met de clics maken we cadeautjes, een mijter, een staf en een stoomboot.  De kleuters hebben hiervoor ruimtelijke inzicht nodig en leren een stappenplan te volgen. Onze poppenkamer wordt een gezellige huishoek met schoorsteen. In de knipbak knippen we de vlaggetjes voor aan onze stoomboot en in de boekenhoek komen we weer heel wat te weten over Sinterklaas en zijn pieten. We oefenen de fijne motoriek met strijkparelsjablonen rond Sinterklaas en versieren pietenmutsen met pompons en wasknijpers voor wat extra kracht in onze vingers. De zak van sinterklaas moet nog gevuld worden met de juiste cadeautjes. Dit is een tel- en leesoefening voor de kleuters. We tellen het juiste aantal cadeautjes en gaan op zoek naar de juiste prentjes.

In de bibliotheek kan je ook leuke boekjes terugvinden over dit thema:

 • ‘Sinterklaas’ van Charlotte Dematons.
 • ‘Een paard voor Sinterklaas’ van Ted Van Lieshout
 • ‘Alles over Sinterklaas door de spiekpietjes’ van Thaïs Vanderheyden
 • ‘Sinterklaas zoekboek’ van Kathleen Amant

We leren weer wat nieuwe woordenschat tijdens dit thema: de schoorsteen, de haard, strooien, vrijgevig-hebberig, kneden, de mijter, balanceren, klimmen-klauteren.

Tijdens deze periode is het ook voorleesweek (20/11 t.e.m.24/11). We zijn erg blij met al die mama’s, papa’s, moeke’s, vake’s, oma’s, opa’s, … die komen voorlezen in onze klas en voorleesbuddy worden. Hieronder kan je nog even terugvinden wie wanneer komt voorlezen. Wij kijken er alvast naar uit!

 • Maandag 20/11 om 10.40 u. mama Amélie en mama Lia
 • Dinsdag 21/11 om 11.50 u. oma Gaston
 • Woensdag 22/11 om 8.45 u. mama Marthe
 • Donderdag 23/11 om 10.40 u. oma of mama Louise-marie
 • Maandag 27/11 om 11.50 u. papa César en papa Tirben
 • Dinsdag 28/11 om 8.45 u. mama Rosalie
 • Woensdag 29/11 om 10.40 u. mama Loémie
 • Donderdag 30/11 om 11.50 u. mama Mayson-Jace
 • Vrijdag 01/12 om 8.45 u. mama Finn en mama Liam

Nog enkele belangrijke momenten om te onthouden:

 • Donderdag 23/11: pyjamafeestje voorleesweek voor de kleuters die hiervoor ingeschreven hebben
 • Vrijdag 24/11: schoolfotograaf
 • Maandag 04/12: sinterklaasfeest op school
 • Donderdag 14/12: oudercontacten (inschrijvingen volgen binnenkort)
 • Donderdag 21/12: kerstfeestje in de klas

Zoete groetjes,
Juf Els en juf Marthe

Komt jouw kapoen ook naar onze school?