Klasbrief thema boerderij

Beste ouders,

De komende drie weken werken we in de klas rond het thema ‘BIE BA BOERDERIJ’.

Ik hoor de koeien al loeien in de wei en het schaap al blaten vanuit de stal. Welke dieren zouden er nog te vinden zijn op onze boerderij?

We knutselen een schaapje met watjes en oefenen hierbij ook onze kniptechniek. Een biggetje neemt een modderbad! Met een roos vetkrijtje tekenen we een varkentje waarover we met bruine waterverf modder schilderen, plezier verzekert. Verder bestuderen we in de boerderijwinkel het verschil tussen het boven- en zijaanzicht van eieren in een eierdoosje. We ontwerpen en bouwen onze eigen hooischuur waar we in kunnen spelen. Onze wiskundige vaardigheden oefenen we aan de hand van een matrix met dieren van de boerderij.

Welk hok en welk eten hebben de dieren nodig? We leren de benamingen van de babydiertjes. We spelen een raadspelletje waarbij we op zoek gaan naar het juiste boerderijdier. Hierbij oefenen we onze visualisatie.

In onze klas staat een tractor waar we in kunnen rijden. Wie gaat er mee de akkers omploegen? In onze ontdekbak kunnen we experimenteren met maïs. Hierbij oefenen we op hoeveelheden en leren we de woorden meer dan, minder dan, meeste, minste, vol en leeg.

Op vrijdag 13 mei brengen we een bezoek aan een echte boerderij: de Depthoeve in Noorderwijk. We vertrekken ’s morgens met de bus en zijn ’s middags op tijd terug om onze boterhammen op te eten of om nog even naar huis te gaan. Boer Bert en boerin Christiane nemen ons mee op verkenningstocht doorheen hun boerderij en vertellen ons alles over het leven op een boerderij. We maken kennis met de koeien, kalfjes, schapen, geiten, paarden, cavia’s en konijnen. Nog even ravotten in de speeltuin op de boerderij en onze leeruitstap zit er op. Begin al maar af te tellen! Het wordt vast en zeker een leuke en leerrijke ervaring!

Er staan heel wat leuke activiteiten op de planning tijdens deze periode. Op vrijdag 20 mei kunnen we op school genieten van de theatervoorstelling ‘levende muziek’. Deze voorstelling staat in het teken van onze verkeersweek.

Ben jij al eens op een boerenfeest geweest? Op donderdag 19 mei sluiten we ons thema af met een echt boerenfeest. We bakken een boeren appelcake in de klas, lekker smullen om je vingers van af te likken. Het wordt een te gek feest want we dansen op leuke boerderijliedjes en spelen boerenspelletjes zoals sjoelbak, koeien kegelspel,…

De woorden die deze week centraal staan zijn voederen, kalfje, zeug, hooi, lam, veulen, silo en zuivel.

Leuke boekjes rond dit thema zijn ‘Machines op de boerderij’ van Agnès Vandewiele, ‘Kleine huppel op de boerderij’ van Aline De Pétigny, ‘We hebben er een geitje bij’ van Marjet Huiberts, ‘Boer Boris, wij willen feest!’ van Ted van Lieshout,…

Kan je kleuter maar geen genoeg krijgen van de dieren op de boerderij dan kan hij/zij ook altijd volgende leerrijke filmpjes bekijken:

Joepie! We gaan op schoolreis naar MEGA speelstad in Wechelderzande op maandag 23 mei.

Als het kriebelt, moet je sporten! Trek je sportkleren en sportschoenen aan op dinsdag 24 mei.

Extra info over deze 2 leuke dagen krijg je later.

Op woensdag 25 mei spelen juf Sofie en juf Marthe poppenkast in onze klas.

Opgelet! Donderdag 26 mei en vrijdag 27 mei is het geen school. (OH-Hemelvaart en brugdag)

Kijk jij ook al uit naar onze eigen klasboerderij en de te gekke activiteiten en uitstapjes? Begin dan al maar vast te dromen.

Groetjes,
Juf Marthe

Komt jouw kapoen ook naar onze school?