Klasbrief thema 'Carnaval'

Dag mama’s en papa’s,

Morgen starten we met ons thema ‘Carnaval’. Sommige kleuters houden ervan en andere kleuters vinden het maar niets om zich te verkleden, wat daarom niet uitsluit dat ze ten volle kunnen genieten van het gebeuren.

Tijdens dit thema werken we vooral met het prentenboek ‘Lou viert carnaval’. In dit boek staat diversiteit centraal. Iedereen doet mee aan het carnavalsfeest op zijn manier, sommigen dansen uitbundig mee en anderen zitten liever vanuit een hoekje te kijken. En of je kan stappen, een andere huidskleur hebt, al dan niet een hoorapparaat of bril hebt, een hazenlip of een gekke knobbel op je arm,…Het maakt niet uit hoe je eruit ziet maar wel dat je er een fijn gebeuren van wil maken, voor jezelf en voor de anderen.

De volgende woorden zitten de komende dagen in het koffertje van ANNA: carnaval, de perforator, de confetti, de serpentines, de praalwagen, de toeschouwers, verbaasd, verkleden/vermommen en de stoet/de optocht (synoniemen).

We leren schrijfpatronen vormen door het tekenen van serpentines. Dit is een goede voorbereiding om later de lusjes van de schrijfletters b, e, f, g, h, j, k, l en y te vormen.

Dit doen we via de volgende techniek: we schrijven met witte waskrijtjes en nadien schilderen we er over met ecolineverf.

Onze kleuters zullen ook zichzelf moeten tekenen. Op deze manier oefenen ze het tekenen van een menselijk figuur verder in. Dit keer gaan we wel een stapje verder en moeten ze zich verkleden als ... (politieman, prinses, vlinder, piraat, indiaan, clown, beer, superheld...).

We knutselen ook een clowntje in een draaiend rad. Op deze manier ontdekken onze kleuters nogmaals dat een cirkelvormig voorwerp kan blijven rollen. En ze moeten twee clowns kleuren, nl. ook het spiegelbeeld.

In onze sensorische bak liggen dit keer gekleurde kikkererwten en allerlei schepjes, potjes, schaaltjes… van verschillende volumes. Op deze manier leren we schatten. In welk potje zouden de meeste erwtjes kunnen? Zouden er hier meer of minder in kunnen? En in dit hoge potje?

We maken kennis met de techniek van een perforator en maken zelf confetti. Deze zullen de kleuters nodig hebben om flesjes te vullen. Deze week komt Malou de buidelkangoeroe immers ook tevoorschijn. Onze kleuters leren de inhoud meten en zullen a.d.h.v. opdrachtkaarten (helemaal leeg, bijna leeg, een beetje, weinig, halfvol, bijna vol, helemaal vol) plastic flesjes moeten vullen. Ze zullen wel nauwkeurig moeten werken want onze flesjes zijn niet heel groot. Als ze klaar zijn gaan we de flesjes ook rangschikken op basis van de inhoud.

Enkele leuke prentenboeken die je kan ontlenen in de bibliotheek van onze gemeente: ‘Anna viert carnaval’, ‘Lou viert carnaval’, ‘Rik en de verkleedkist’ (zoekboek), ‘Overal carnaval’, ‘Vreemde beesten’, ‘Het is carnaval!’ (Luuk en Lotje), ‘Carnavalfabet’, ‘Lotta viert carnaval’, ‘Eén muisje kan geen optocht zijn’, ‘Prinses Luka’ en ‘Het flip-flap-boek van Jules & Marie’.

Belangrijke data:

  • Donderdag 20/2: zwemmen

De week van carnaval mogen alle kinderen elke dag met iets geks of versierd naar school komen:

  • Maandag 24/2: versierde of gekke boekentas
  • Dinsdag 25/2: gekke kleuren (alle kleuren van de regenboog, fluo...)
  • Woensdag 26/2: gekke hoed of haren
  • Donderdag 27/2: versierde of gekke schoenen
  • Vrijdag 28/2: carnavalsfeest en carnavalsstoet

Die dag mogen onze kleuters zich verkleden. Mag ik jullie vragen om je kleuter geen onesie aan te doen (indien mogelijk). Dit is moeilijk tijdens de stoet omdat er vaak geen jas onder past. Ook voor onze toiletbezoekjes is dit niet zo hygiënisch want dan hangt de onesie wel eens in het toilet. Als je er toch al één hebt moet je niets anders gaan kopen en doen we ons best om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen ;-) De kleuters moeten geen boekentas meebrengen die dag. In de voormiddag is het carnavalsfeest in de eetzaal met alle kleuters (en eten we chips) en ’s middags eten we hotdogs (sandwiches) in de klas. Om 14 uur vertrekt onze carnavalsstoet (meer info over de stoet volgt in een aparte mail).

Groetjes,
juf Sofie

Komt jouw kapoen ook naar onze school?