Klasbrief thema 'Kip en ei'

Lieve mama’s en papa’s,

Eerst en vooral natuurlijk een welverdiende vakantie voor jullie kapoen.

Na de vakantie breidt ons klasje een beetje uit. De 4 ‘oudste’ kapoenen van juf Noëlla (van hetzelfde geboortejaar als jullie kleuter) komen vanaf dan naar het oranje klasje. Oona, Siebe, Maitee en Romy zullen ons vergezellen. De afgelopen weken kwamen ze op dinsdagnamiddag ons klasje al eens verkennen. Dus we kennen elkaar zeker al wel een beetje.

Vanaf maandag 19 februari telt ons klasje dan 24 kleuters, 10 jongens en 14 meisjes. Een gezellige bende!

Maandag starten we rustig op en vanaf dinsdag werken we 4 weken rond het thema 'kip en ei'.

Elke ochtend beginnen we met een poppenspel van kippetje Kakel, samen met de kindjes van de groene klas.

Elke dag maakt kippetje Kakel wel iets mee. Bv. Plots kan ze niet meer stappen omdat haar buikje zo dik is… Wat zou er aan de hand zijn? Of we kunnen haar nergens vinden omdat ze verstopt zit onder een berg pluimen…
Na het poppenspel gaan we in ons klasje zelf aan de slag om een kipje te knutselen of te experimenteren met pluimen …

We maken van onze poppenkamer een echt kippenhok. Daar zullen zowel pluchen kippen zitten die de kleuters kunnen verzorgen, maar waar er ook verkleedkledij ligt om zelf kip of boer te spelen.

Huishoudelijke activiteiten horen er natuurlijk ook bij! Zo mogen we proeven van een spiegelei of een roereitje. Maar ook een kwarteleitje proeven we en vergelijken we of het hetzelfde smaakt.

Als afsluiter van het thema maken we nog lekkere eiersalade voor op onze boterhammetjes. Hiervoor moeten we onze fijne motoriek aanspreken om de eierschaal te verwijderen van ons hard gekookt eitje.

De woordenschat die deze weken centraal staat is: de haan, de kip/de hen, het kuiken, kraaien, kakelen, de eierschaal, de eierdoos, het nest, broeden, de barst, de schaal is gebarsten.

Enkele leuke boekjes in thema: ‘Kom uit het ei kleintje’ van Shen Roddy en Frances Cony, ‘Dotties eieren’ van Julie Sykes, ‘Rikki en Mia de kip’ van Guido Van Genechten en ‘Het allermooiste ei’ van Helme Heine.

Belangrijk:

11/3:   Lokale verlofdag /geen school

Groetjes,
Juf Linde

Komt jouw kapoen ook naar onze school?