Sinterklaas!

klasbrief

Hallo ouders,

Een mooie magische tijd breekt aan, want de Sint is in het land!

Week van 29 november - 10 december: Sinterklaas

Tijdens dit thema gaan onze kleuters de Sint wat helpen bij:

Cadeautjes inpakken

De kleuters gaan cadeautjes helpen inpakken voor de Sint. Er staat een tafel met inpakpapier, plakband, verschillende soorten linten,... en heel veel dozen.

Bij het inpakken komen vooral wiskundige begrippen aan bod.

 • Het vergelijken van de cadeautjes: groot, klein, evengroot, kleiner dan, groter dan, dik en dun.
 •  Ook het meten wordt hierbij goed geoefend: welk inpakpapier past rond welke doos en er zijn korte en lange lintjes dus welk lintje past rond welk cadeau.

Het grote Sinterklaasboek

In dit boek gaan de kleuters hun eigen naam en ook de namen van hun vriendjes moeten schrijven, zodat de Sint weet bij wie hij cadeautjes moet brengen.

Hierbij wordt er goed geoefend op het juist schrijven van de verschillende lettertjes en het naschrijven van elkaars namen via de naamkaartjes.

De Sint zoekt de weg

Via het spel ‘atelier quadricoderen’ gaan de kleuters verschillende weggetjes moeten uitstippelen, zodat de Sint tot bij de juiste huizen geraakt. Waar moet de Sint rechtdoor, moet hij links of rechts, hoeveel stappen moet de Sint nog zetten,... Dit spel heeft als doel om in een rooster van een bepaald startpunt te kunnen gaan naar een bepaald eindpunt. De begrippen links en rechts komen hierbij extra aan bod, alsook het tellen.

Het kasteel van de Sint

Met allerlei soorten blokken en aan de hand van een voorbeeld of een stappenplan gaan de kleuters het kasteel van Sinterklaas kunnen (na)bouwen.

Dit leert de kleuters om een model (kasteel) te kunnen (na)bouwen en ontdekken ze al experimenterend dat technische relaties uit verschillende onderdelen bestaat.

De Sint zijn kleerkast

In de poppenhoek komt er verkleedkledij te liggen van de Sint en zwarte Piet.

De kleuters kunnen zich verkleden en zich zo inleven in de Sint en/of zwarte Piet en wordt hun fantasie ontwikkelend via allerlei spelsituaties.

De Sint helpen staat bij deze taakjes centraal en dat komt ook terug in het prentenboek ‘Rikki helpt Sinterklaas’ van Guido Van Genechten. Onze kleuters helpen de Sint, maar ook Rikki moet de Sint helpen! Dus onze nieuwe woordjes komen uit dit boek: ongeduldig, beteuterd, het schilderspenseel en het grote Sinterklaasboek.

Deze werkjes komen aan bod:

 • De kleuters gaan het juiste cijfer bij elk rijtje moeten stempelen. Dit is een goede oefening in het exact tellen en daarbij het juiste cijfer te plaatsen.
 • De kleuters gaan leren vergelijken met de volgende wiskundige begrippen: ze moeten op zoek gaan naar de hoogste toren, de kleinste bal, het dikste boek, de grootste pop en de kortste trein.
  Deze begrippen worden ook ingeoefend tijdens het helpen van de Sint bij de cadeautjes inpakken.
 • Fijn motorisch schrijven komt ook aan bod. De kleuters gaan over de stippenlijn moeten schrijven en zo komen er woordjes tevoorschijn. Tijdens dit werkje wordt er geoefend op de juiste schrijfhouding en de pengreep.
 • De kleuters gaan goed moeten kijken welk speelgoed er bij welke code hoort. Hier ligt de nadruk op het herkennen van een detail.

We gaan ook een mijter knutselen. Hierbij gaan de kleuters de S van Sinterklaas mooi mogen versieren met gouden vierkantjes. De vorm van de S leren ze zo op een creatieve manier kennen en ze leren hierdoor ook dat Sinterklaas/Sint met de S begint.

De boot van de Sint gaan de kleuters mogen versieren door met stiften verschillende schrijfpatronen te schrijven. Het is de bedoeling dat ze heel fijn werken en proberen om tussen de lijntjes van de boot te blijven.

De kleuters gaan deze twee weekjes weer goed weten wat doen en na al dat werken en helpen voor de Sint hopen we maar dat hij ook ons klasje niet vergeet...

Belangrijke datums om te onthouden:

 • Woensdag 1 december: onze kleuters gaan naar de bib
 • Maandag 6 december: Sinterklaasfeest
 • Donderdag 9 december: de kleuters gaan in de namiddag zwemmen

Lieve groetjes,
Lore

Komt jouw kapoen ook naar onze school?