Klasbrief thema 'Touwen'

Hallo ouders,

Na de paasvakantie starten we met het thema touwen.

Week van 15 april - 3 mei: touwen

Tijdens dit thema leren de kleuters hun veters binden.

Via allerlei spelmateriaal kunnen onze kleuters in de klas oefenen op knoopjes maken, lussen maken en veters binden. Dit gebeurt op een speelse manier en met allerlei uitdagend materiaal zoals verschillende soorten touw, linten, rijg- en weefmateriaal en natuurlijk onze schoenen waarmee we ook kunnen oefenen!

Hoe beginnen we nu aan dat veter binden?

Eerst starten we met het maken van een knoop. Deze knoop moet goed stevig zijn, want van daaruit gaan we verder met het maken van de strik. Dus eerst oefenen we op knoopjes maken! Als dit goed lukt, dan gaan we oefenen op het maken van lussen en het maken van een strik. Dit is niet zo gemakkelijk en vraagt veel oefening.

Ook thuis kan er zeker geoefend worden! De kleuters gaan in de klas een vetermannetje knutselen, dat mee naar huis kan zodat er ook thuis volop geoefend kan worden op het veter binden!

Niet alleen oefenen we op het veters binden tijdens dit thema, er komen ook nog leuke knutselwerkjes aan bod.

Via een knip- en plakwerkje moeten de kleuters zoeken welke touwtjes er samen horen. Elk figuurtje heeft een touwtje vast, maar aan elk touwtje hangt niet hetzelfde dus de kleuters gaan heel goed moeten vergelijken en kijken.

Ook het knippen op de lijn wordt bij deze oefening nog eens goed ingeoefend.

De kleuters gaan ook oefenen in het meten. De kleuters meten zelf stukjes wol, want ze moeten de stukjes wol even lang maken/meten als de getekende lijnen op hun blad papier.  Hier komen de begrippen even lang, lang, kort, langer dan en korter dan veelvuldig aan bod.

En natuurlijk gaan we ook een vetermannetje knutselen! De kleuters mogen zichzelf schilderen op ribbelkarton. Hierbij gaan we goed opletten dat alles aanwezig is aan ons mannetje: 2 ogen, een neus, 2 handen met elk 5 vingers aan, een buik,…  dus ze moeten goed kijken naar zichzelf a.d.h.v. een spiegel en zichzelf dan schilderen. De verschillende lichaamsdelen worden hierbij uitvoerig besproken en ook het tellen komt hier extra aan de beurt.

Aan deze werkblaadje gaan de kleuters werken:

 • We zoeken naar tegenstellingen zoals licht en donker, warm en koud, open en dicht,…
 • Via een ballonnenrace moeten de kleuters tellen hoeveel ballonnen elk kindje in zijn hand heeft. Door handelend te tellen gaan ze de juiste hoeveelheden kunnen aangeven.
 • De kleuters gaan op zoek naar de letter T (van touw). Hierbij gaan ze ervaring opdoen met het opmerken van gelijkenissen en verschillen tussen enkele letters.

Ook gaan we bij dit thema extra oefenen op het maken van een lus en vooral ook het leren schrijven van een lus. Dit gebeurt in stapjes:
Eerst gaan de kleuters zelf over de lussen in het touw moeten gaan met hun vinger, zodat ze goed de vorm van de lus leren kennen.
Daarna gaan ze lussen oefenen door over de stippenlijnen te schrijven.
En als dit allemaal goed lukt, dan gaan de kleuters zelf een lus proberen te schrijven door bij de muisjes een staartje te tekenen in de vorm van een lus. 

De nieuwe woordenschat leren onze kleuters tijdens het verhaal ‘De spin die het te druk had’ van Eric Carle. Deze nieuwe woordjes komen aan bod: weven, klauteren, de velden en ragfijne draad.

Leuke prentenboeken in dit thema zijn: 'Een touw in de lucht' van Mattias De Leeuw, 'Gestrikt' van Milja Praagman en 'Kat is de draad kwijt' van Jacob Grant.

Wist-je-datje

Waarom leren we het veterbinden al aan in de kleuterklas?

 • Omdat onze kleuters hun schoenen zelf aan en uit moeten kunnen doen bij het turnen en zwemmen.
 • Maar ook omdat het gemakkelijk, leuk en stoer is als je zelf je eigen veters kan binden!

Belangrijke datums om te onthouden:

 • Woensdag 24 april: poppenkast + de kleuters gaan naar de bib
 • Donderdag 25 april: de kleuters gaan in de namiddag zwemmen
 • Woensdag 1 mei: verlofdag
 • Vrijdag 3 mei: mamadag van 14 u. tot 15.15 u.
 • Maandag 6 mei: schoolreis naar Megaspeelstad
 • Dinsdag 7 mei: kleutersportdag
 • Woensdag 8 mei: pedagogische studiedag

Lieve groetjes,
Lore

Komt jouw kapoen ook naar onze school?