Klasbrief thema 'Van ei tot kip'

Dag mama’s en papa’s,

Vandaag zijn we gestart met het thema ‘Van ei tot kip’. In onze boekenkast staan heel wat weetjesboeken en we bekijken ook enkele informatieve filmpjes over de kip, de haan en de geboorte van een kuiken. In onze school staat een broedkast en deze week komen de kuikentjes uit… zo benieuwd…

Na deze activiteiten maken onze kleuters een opdrachtje over de levensloop van ei tot kip waarbij ze 6 prenten in de juiste volgorde moeten kleven.

En we gaan ook een kijkje nemen in het kippenhok van de Strepestraat. Op deze manier komen we te weten waar onze kippen wonen, hoe ze verzorgd worden en wat ze eten. Ze zullen ook zelf een kippenhok mogen bouwen met Kaplablokken en kurkenstoppen. Dit doen ze a.d.h.v. foto’s van verschillende soorten kippenhokken.

Aan de hand van een stappenplan gaan onze kleuters kuikens tekenen. Op deze manier leren ze de eigenschappen van dit dier uitdrukken in een tekening. En naar aanleiding van het prentenboek ‘De kunstwerkjes van Kippetje’ gaan ook onze kleuters hun allermooiste ei maken. We doen dit door ons paasei te versieren met allerlei patronen. Onze kleuters kiezen zelf met welke materialen ze hun patronen willen invullen: kleurpotloden, stiften, waskrijtjes, verf, ecoline, crêpepapier…

Via de Smartgames ‘Chicken Shuffle Junior’ (+4) en ‘Chicken Shuffle’ (+6) wordt iedereen uitgedaagd op zijn eigen niveau.

Het versje van de week passen we de komende weken ook aan…

Kippetje Ukkepuk heeft het altijd druk.

Op maandag moet het dweilen, op dinsdag nageltjes vijlen…

Op woensdag wormpjes bakken, op donderdag houtjes hakken...

Op vrijdag kippenpap roeren, op zaterdag kuikentjes voeren...

Alleen op zondag heeft het vrij... dan legt het een gespikkeld ei.

Maandag 24 maart starten we met het thema ‘Pasen’. In de poppenkamer komen placemats waarmee de kleuters de tafel op de juiste manier leren dekken. Het mes rechts van het bord, de vork links van het bord en het klein lepeltje bovenaan het bord. Er komen ook eierdopjes, eitjes, spek, beleg, chocomelk, choco, servetjes en een broodrooster zodat ze de ontbijttafel kunnen klaarzetten. En we koken ook echte eitjes zodat de kleuters het verschil zien tussen een hard en zacht gekookt eitje.

We leren ook in een rooster werken waarin bovenaan de letters staan en links de cijfers. Onze kleuters doen dit via een code waarbij ze moeten lezen welke vakken in het rooster ze bruin moeten kleuren bv. E7. Als ze alle vakken in het rooster goed hebben ingekleurd krijgen ze de paashaas te zien. Het knippen van vormen oefenen we tijdens dit thema door het uitknippen van ovalen (paaseitjes). En natuurlijk moeten we ook nog een paasmandje maken om onze paaseitjes in te stoppen.

Doorheen de komende weken zitten de volgende woorden in het koffertje van Anna: de hen, kakelen, broeden, de haan, kraaien, bekvechten (samenstelling), het ovaal (vorm van een ei), het ontbijt, het eierdopje, het bestek (verzamelnaam voor messen, vorken en lepels), koken in water, een zacht / hard gekookt ei, het eigeel en het eiwit.

Enkele nieuwe prentenboeken voor onze oudste kleuters die je in de bibliotheek van onze gemeente kan ontlenen: ‘Boer, wat zeg je van mijn kippen?’, ‘Boer Boris en de eieren’, ‘Yvette de kleurenkip’, ‘Kletskuiken’, ‘Lotta ruikt de lente’, ‘De paashaas en de kuikentjes’ en ‘De paashaas op cadeautjestocht’.

Belangrijke data:

  • Donderdag 13/3: zwemmen
  • Donderdag 27/3: zwemmen
  • Dinsdag 1/4 : paasontbijt kleuterschool
  • Dinsdag 1/4: oudercontact van 16 u. tot 20 u.
  • Vrijdag 4/4: bezoek paashaas + paaseitjes rapen

Groetjes,
juf Sofie

Komt jouw kapoen ook naar onze school?