Klasbrief thema ‘Vormen onderzoeken met Baboe’

Dag mama’s en papa’s,

De komende drie weken werken we in onze Anna-klas rond het thema ‘Vormen onderzoeken met Baboe’. Baboe is het eerste wezentje van onze rekenmethode waarmee we kennis maken. Het is één van de zes bollobo’s van planeet Bonk. Baboe is een echte verstrooide professor omdat ze vaak met vanalles tegelijk bezig is. Ze vindt het wel belangrijk om de dingen goed en nauwkeurig te doen. Deze nauwkeurigheid zullen onze kleuters ook nodig hebben wanneer ze vormen gaan bouwen, knippen, tekenen, vouwen…

Eerst herhalen we de vormen die de meeste kleuters reeds kennen: de cirkel, het vierkant en de driehoek. Dit doen we a.d.h.v. de prentenboeken van Mac Barnett die je kan ontlenen in de bibliotheek van onze gemeente.

Onze kleuters maken ook kennis met kunstenaar Wassily Kandinsky en staan stil bij enkele van zijn kunstwerken. Ze zullen er heel wat geometrische vormen in ontdekken. Daarna mogen ze zelf ook creatief aan de slag gaan n.a.v. ons jaarthema 'JE KUN(S)T HET!'

Onze kleuters leren ervaren wat een tangram is nl. een soort puzzel die bestaat uit 7 stukjes die samen een vierkant vormen. Ze knippen het vierkant in stukken en met de 7 driehoeken en vierhoeken van het tangram maken ze daarna een kat.

Daarna komen de volgende vormen aan bod: de rechthoek, het ovaal, de ruit, de vijfhoek en de zeshoek. Als verwerking op de prentenboeken van Mac Barnett mogen onze kleuters Meneer Zeshoek en Mevrouw Ovaal vorm geven op papier.

Jos de verzamelvos zal hulp moeten vragen aan onze kleuters om alle vormen te sorteren a.d.h.v. de kenmerken van de figuren… Heeft de vorm hoeken? Hoeveel hoeken? En hoeveel kantjes? Zijn alle kanten (zijden) even lang? Op deze manier leren we al deze vlakke figuren herkennen en benoemen.

In onze bouwhoek komen spiegels. Zo kunnen de kleuters experimenteren met het spiegelbeeld en zullen ze heel wat ervaren en ontdekken. We proberen ook de andere helft te tekenen van een symmetrische figuur.

Op het einde van dit thema mogen onze kleuters ook al eens experimenteren met de ruimtefiguren: de bol, de kubus, de balk, de cilinder, de kegel en de piramide. Welke figuren hebben hoeken? Welke vormen zie je in deze figuren? Met welke figuren kan je schuiven, rollen, stapelen?

Tijdens deze weken komen de volgende klankjes/letters aan bod: de B van Baboe, de C van Cirkel en de O van Ovaal.

Belangrijke data:

  • Vrijdag 20/9: strapdag (We proberen dan met de fiets, step, te voet, ... naar school te komen.)
  • Donderdag 26/9: zwemmen
  • Donderdag 3/10: Rollebolle (zie brief)
  • Maandag 7/10: Lokale verlofdag

 

Groetjes,
juf Sofie

Komt jouw kapoen ook naar onze school?