Welkom in de gele klas!

Hallo ouders,

Doorheen het jaar komen er allerlei verschillende thema’s aan bod in onze klas. Deze thema’s worden via een klasbrief met jullie meegedeeld. Zo zijn jullie steeds op de hoogte waarrond jullie kleuter werkt in de klas.

Week van 1-15 september: Rikki

De klaspop van de gele klas is Rikki en hij wordt vaak betrokken bij het klasgebeuren! Hij is herkenbaar voor onze kleuters, omdat hij in zijn prentenboeken vaak dezelfde dingen meemaakt als zijzelf.

Enkele prentenboeken van Rikki worden voorgelezen tijdens dit thema: 'Rikki', 'Rikki en Anni', 'Rikki en zijn vriendjes', 'Rikki durft' en 'Rikki is jarig'.

Rikki’s verjaardag vieren we natuurlijk ook in onze klas, dit op vrijdag 15 september. Dan is het feest in de klas en wie weet brengt Rikki wel een traktatie mee voor iedereen!

De kleuters gaan een Rikki knutselen met hout en verf, zodat elke kleuter thuis zijn eigen Rikki heeft. Hier staat het beeldend werken centraal, want de kleuters gaan hun Rikki hetzelfde moeten schilderen als de Rikki van onze klas.

Ook gaan we de memorie van Rikki spelen in de klas. Hierbij leren de kleuters om zich te houden aan een beperkt aantal regels van het gezelschapsspel.

Deze werkjes komen aan bod:

  • Welk konijntje is er anders? De kleuters worden uitgedaagd om goed naar alle konijntjes te kijken en de verschillen te zoeken tussen hen.
  • Via een telspel gaan we de cijfertjes van 1 tot en met 6 herhalen en opfrissen. Het getalbeeld komt hier aan bod.
  • De kleuters gaan de schaduw van elk konijntje moeten zoeken. Dit is een knip- en plakwerkje, dus de kleuters gaan de schaduwen zelf moeten uitknippen door te knippen op de lijnen. Hierbij wordt het knippen op een lijn ingeoefend.
  • Rikki is de weg kwijt in het doolhof en de kleuters moeten hem hier doorheen loodsen. De kleuters leren om verticale, horizontale en schuine lijnen te tekenen tussen het doolhof.

We gaan onze kleutergang wat leuker aankleden en hiervoor gaan we gele sterren bestempelen met dotters. Hierna mogen de kleuters hun ster zelf uitknippen. We maken het een stukje moeilijker en in plaats van knippen op de lijn zoals bij het schaduwwerkje, moeten de kleuters nu een vorm uitknippen.

Voor dit werkje mogen de kleuters 1 leuke foto van zichzelf meebrengen naar de klas. Dit mag een foto zijn waar ze opstaan met hun fiets, een gekkebekkenfoto, een foto van op reis of een leuke uitstap,… Vooraleer we de foto gaan verwerken in het knutselwerkje, mag elke kleuter eerst wat vertellen over zichzelf a.d.h.v. de foto.

De bedoeling hiervan is dat de kleuters elkaar nog wat beter leren kennen en zo misschien nog leuke weetjes te weten komen die ze nog niet wisten van elkaar?!

Je kleuter mag de foto meebrengen naar de klas  tegen maandag 4 september.

De nieuwe woordenschat leren onze kleuters tijdens het verhaal ‘Rikki’ van Guido Van Genechten. Deze nieuwe woordjes komen aan bod: Rikki, verdrietig, blij en het avontuur.

Leuke prentenboeken in dit thema zijn alle prentenboeken van Rikki van de schrijver Guido Van Genechten.

Kortom, een leuk eerste thema om de nieuwe klas en Rikki te leren kennen!

Belangrijke datums om te onthouden:

  • Woensdag 6 september: infoavond om 20 u.
  • Maandag 11 september: onze kleuters gaan rollebolle in de sporthal van De Mixx te Herselt (een extra infobrief volgt nog)
  • Donderdag 14 september: de kleuters gaan in de namiddag zwemmen
  • Vrijdag 22 september: strapdag
  • Donderdag 28 september: de kleuters gaan in de namiddag zwemmen

 

Lieve groetjes,
Lore

Komt jouw kapoen ook naar onze school?