Klasbrief thema 'Diep in de Zee'

Hallo ouders,

De volgende twee weken gaan we in de klas werken rond het thema 'Diep in de Zee'.

Week van 27 mei- 7 juni: Diep in de Zee

We duiken de zee in en gaan op ontdekking…
In de zee leven verschillende soorten visjes. Onze kleuters knutselen tijdens dit thema verschillende visjes:

 • De kleuters gaan een visje knutselen door zelf stukjes gekleurd papier te scheuren. Deze stukjes papier gaan ze dan moeten rijgen aan een satéstokje. Twee technieken waar onze kleuters op kunnen oefenen via dit werkje.
 • De kleuters krijgen een visje met hun naam op. Ze gaan in hun naam gaatjes moeten prikken met een priknaald. De visjes komen dan aan het raam te hangen, waardoor er een mooi lichtspel tevoorschijn komt. Kom zeker eens kijken aan onze klasramen!
 • Het verhaal ‘De mooiste vis van de zee’ wordt in de klas verteld. De mooiste vis van de zee is een vis die schubben heeft in alle kleuren van de regenboog. Er zijn er zelfs die glinsteren. Met waterverf gaan onze kleuters hun mooiste vis van de zee mogen schilderen. Hierbij letten ze erop dat ze geen twee dezelfde kleuren naast elkaar schilderen.

In de zee leven ook nog andere zeedieren zoals een inktvis, octopus, walvis, dolfijn, zeepaardje, zeeschildpad, krab, zeester…

Deze zeediertjes gaan de kleuters mogen inkleuren en uitknippen. Hiermee gaan we een 'Diep in de Zee'-collage maken. Het knippen van vormen wordt hierbij ingeoefend.

De laatste moetjes en magjes van het schooljaar zijn:

 • Moetje 1: de kleuters gaan de letter V van vis moeten zoeken. Hierbij is het herkennen van de letter V belangrijk.
 • Moetje 2: verder tellen in een getallenrij komt ook aan bod. Marylin de telspin telt met ons mee.
 • Magje 1: een patroon van verschillende zeedieren gaan de kleuters verder afmaken. Hier oefenen we nog eens op patroon. Jos de verzamelvos kijkt of het goed is.
 • Magje 2: de kleuters gaan luchtbellen en zeepbellen tekenen. Hierbij is de juiste schrijfwijze van een rondje/nul heel belangrijk.

De kleuters mogen met penseel en water tekenen en schrijven op een schrijfbord. Op een speelse en leuke manier oefenen we hiermee op verschillende schrijfpatronen en de lettertjes.

In de zandbak staat een weegschaal, potjes en schepjes. Hier gaan onze kleuters potjes met zand vullen en ze wegen. Deze begrippen komen aan bod: licht, zwaar, zwaarder, lichter, evenveel, vol en leeg. Ferdinand de weegolifant helpt ons op weg.

De nieuwe woordenschat tijdens dit thema is een beetje anders. We gaan kijken naar de verschillen tussen de zeedieren:

- Inktvis en octopus

- Zeeschildpad en landschildpad

- Krab en kreeft

Leuke prentenboeken in dit thema zijn 'De mooiste vis van de Zee' van Marcus Pfister, 'Wat zie je in de Zee' van Conz en 'De kleine walvis' van Benji Davies.
Een leuk zoekboek in dit thema is 'Zoek je mee? Oceaanstad' van Katherina Manolessou. Zeker een aanrader!

Wist-je-datjes

 • Onze 3de activiteit met het 1ste leerjaar gaat door op dinsdag 4 juni in de namiddag. Deze keer gaan onze kleuters werken in het eerste leerjaar, want juf Ulrike heeft wat werkjes voorzien voor onze kleuters. De leerlingen van het 1ste leerjaar mogen dan een keertje terug gaan spelen in de gele kleuterklas. Een leuke maar spannende wissel!
 • We starten ook met het oefenen van ons dansje voor het schoolfeest, zodat we een spetterende show kunnen geven!

Twee fijne weekjes waarin de kleuters ondergedompeld worden in de leefwereld van de zee.

Belangrijke datums om te onthouden:

 • woensdag 29 mei: poppenkast
 • maandag 3 juni: verlofdag
 • dinsdag 4 juni: wisselnamiddag met het 1ste leerjaar
 • donderdag 5 juni: de kleuters gaan in de namiddag zwemmen
 • vrijdag 7 juni: papadag van 14 u. - 15.15 u.

Lieve groetjes,
Lore

Komt jouw kapoen ook naar onze school?