Klasbrief thema 'De knuffelkoningin'

Dag mama’s en papa’s,

Op maandag mochten jullie kapoenen vertellen over hun leuke vakantie! En ze hebben precies allemaal genoten! Het was nog een beetje een komen en gaan in de klas door de vele doktersbezoekjes, maar Leon genoot hier extra van. Elke keer opnieuw deed hij zijn verhaal… Zodat jullie ook op de hoogte zijn: wij zijn dinsdag (nog 1 keer slapen) allemaal uitgenodigd bij hem thuis, want ze zetten daar een heel groot speeltuig. Wij kijken er allemaal alvast naar uit! 😉

Lize was jarig onder de vakantie, dus was het natuurlijk ook tijd om in de klas feest te vieren! Wat hebben we genoten! Lekker gesmuld en al direct gespeeld met de cadeautjes… Geen tijd om in de klas te spelen, want na de speeltijd gingen we turnen.

Op dinsdag starten we met ons nieuwe thema. We werken rond het boek ‘De knuffelkoningin’ van Kristien Aertssen. Het verhaal start zo:

Zoals elke ochtend verwacht de koningin belangrijke bezoekers.
"Mama, ik zou zo graag .." vraagt haar kleine prinses.
"Nu niet, mijn schatje" zegt de koningin. "Vraag het even aan de kinderjuf"
"Mama, ik wil alleen maar een knuffel .."
"Ik heb het zo druk, mijn engeltje. Weet je wat?
Neem mijn rode vliegtuigje en probeer de knuffelkoningin te vinden."

Samen met prinses Marie gaan we op zoek naar de knuffelkoningin.

Zo komen we bij een bloemenkoningin waar we leren zorg dragen voor de natuur maar ook wat planten nodig hebben om te groeien en bloeien.

Prinses Marie vliegt naar een boom vol poezen waar de poezenkoningin woont die iedereen die eenzaam is een poesje mee geeft.

De spelletjeskoningin waar we een ganse week leuke spelletjes mee leren spelen. Hier leren we dan weer dat er bij elk spel enkele regels of afspraken zijn die we moeten volgen.

In een mooi taartentorentje woont de koekjeskoningin die eigenlijk heel goed kan bakken maar nu van onze kleuters toch een beetje hulp nodig heeft. Samen deeg maken, vormpjes uitsteken, iets bakken, …

En als laatste land haar rode vliegtuig bij de koningin van de nacht. Zij wil de prinses een verhaal vertellen en dan beseft ze iets…

Hopelijk leven al jullie kapoenen mee met het verhaal van Marie en kunnen ze het verhaal en het einde allemaal in geuren en kleuren thuis vertellen.

In de klas worden onze hoekjes aangepast aan de koningin waar prinses Marie met haar vliegtuigje gestopt is.

Zo wordt ons winkeltje een echt bloemenwinkeltje waar de kleuters net zoals in de winkel met centjes een bloemetje kunnen kopen en zo de 1-1 relatie verder inoefenen.

Met plasticine versieren we taarten door verschillende vormen te maken. Bv. Bolletjes op de taart, of worstjes om kaarsjes op de taart te zetten, …

Een boekenhoek waar we een ‘leesbuddy’ kunnen kiezen. Samen met een leuk knuffeltje kunnen we lekker knus in een boekje lezen.

Enkele leuke boekjes in thema die jullie kunnen ontlenen in de bibliotheek:

‘ Ik help … de koningin’ Van Jonas Boets, ‘De troetel van de Knuffelkoningin’ van Kristien Aertssen, ‘Mijn knuffelkoning’ van Kristien Aertssen, ‘Ik ben de koning’ van Leo Timmers, ‘Prinses Arabella en de reuzetaart van Mylo Freeman en ‘Welkom in het kasteel’ van Dotty Lottie.

De woorden die tijdens dit thema regelmatig aan bod zullen komen zijn: een boeket bloemen, zaaien, de gieter, de wortels (van een bloemetje of om van te eten), de steel, het blad, de bloemblaadjes, eenzaam, het recept, de ingrediënten, de dag, de nacht.

Ten slotte nog een laatste opdracht voor de mama’s. Ik geef met jullie kapoen het blad mee dat je onderaan deze pagina vindt. Willen jullie dit invullen en weer terug bezorgen? Ik bundel alle papieren en maak er een boekje van voor in de boekenhoek.

Nog een laatste oproep: wie thuis lege plastieken bloempotjes heeft van diameter +/- 5cm mag deze mee geven aan je kleuter naar school.

Belangrijk:

  • 30 april: 14 u. - 15.25 u. op zoek naar enkele handige Harry’s die goed overweg kunnen met een boormachine en zaag 😉 (meer uitleg volgt nog)
  • 1 mei: geen school
  • 6 mei: schoolreis
  • 7 mei: sportdag
  • 8 mei: pedagogische studiedag
  • 15 mei: 10.40 u. - 12.20 u. gezelschapsspelletjes voormiddag: mama’s die zich geroepen voelen… hou een plaatsje vrij in jullie agenda indien mogelijk (meer uitleg volgt nog)
  • 20 mei: pinkstermaandag

Groetjes,
juf Linde

Komt jouw kapoen ook naar onze school?