Klasbrief thema 'Touwen, veters, wol, ...'

Dag papa’s en mama’s,

De komende drie weken werken we rond het thema ‘Touwen, veters, wol...’. 

Tijdens dit thema leren onze kleuters hun veters knopen a.d.h.v. een stappenplan. We leren eerst een knoop maken. Daarna leren we lusjes maken en onze lussen knopen. In de klas hebben we houten veterschoenen waarop de kleuters kunnen oefenen. Op het einde van het thema krijgen de kleuters hun veterdiploma mee naar huis zodat ze thuis nog verder kunnen oefenen. 

In de kring spelen we een voelspel waarbij de kleuters geblinddoekt worden en moeten raden hoeveel knopen er in het touw zitten. We oefenen onze schrijfpatronen nog eens door het vormen van lussen. Het schrijven van een lus is een voorbereiding op het schrijven van heel wat letters... 

We gaan ook beeldend aan de slag en maken een kunstwerk via String Painting. We maken gebruik van wol met verf. Deze leggen we tussen een blad waarna we de touwtjes er voorzichtig tussenuit trekken. Onze kleuters zullen versteld staan van het resultaat. Voor onze mama’s maken we dit keer ook een kunstwerkje met touwen via de techniek String Art. Vooraleer we aan de slag gaan kijken we eerst naar een filmpje zodat we weten komen waar onze wol vandaan komt. 

In de poppenkamer maken en eten we heel veel spaghetti (witte wol) :-) de komende tijd. 

Onze kleuters leren ook rijgen en naaien. De eerste week werken we met de opdrachtkaarten van de beer en moeten we goed kijken of we een streepje (rijgsteek) of kruisje (kruissteek) moeten vormen. En de tweede week leren we zelfs knopen naaien op een muts. 

Onze kleuters maken volgende week ook kennis met ‘Staf de meetgiraf’. De giraf zal elke keer terugkeren wanneer we lengtes gaan meten. Op deze manier krijgt deze rekenroutine meer invulling voor onze kleuters. 

Doorheen de week zitten de volgende woorden in het koffertje van Anna: een veter/nestel, een lus, een knoop (een knoop in een touw of een knoop van een hemd) en binden/knopen. Tijdens dit thema schenken we extra aandacht aan synoniemen en homoniemen. 

Enkele leuke prentenboeken uit de bibliotheek van onze gemeente: ‘Gestrikt!’ (een boekje met een echte veter om te oefenen), ‘Keteltje en de superstrik’, ‘Kijk uit Millie!’, ‘Linda leert veters strikken’, ‘Kat is de draad kwijt’, ‘Onder de wol’, ‘Een draad’, ‘Ossip en de onverwachte reis’ en ‘Blij’.  

Belangrijke data: 

  • Donderdag 25/4: zwemmen
  • Woensdag 1/5: GEEN school 
  • Maandag 6/5: onze jaarlijkse schoolreis met de kleuters naar binnen- en buitenspeeltuin ‘Mega Speelstad’ (meer info volgt later) 
  • Woensdag 8/5: pedagogische studiedag (GEEN school voor de leerlingen) 
  • Donderdag 9/5: Hemelvaartdag dus GEEN school 
  • Vrijdag 10/5: brugdag dus GEEN school 

Groetjes,
juf Sofie 

Komt jouw kapoen ook naar onze school?