Klasbrief thema 'De wondere onderwaterwereld'

Van 3 t.e.m. 14 juni

Beste ouders,

De komende periode duiken we met zijn allen naar de wondere onderwaterwereld. We zetten onze duikbrillen op en ontdekken de schatten diep in de zee.

Het eerste diertje dat we op onze duikexcursie tegemoet zwemmen is de octopus. We lezen het verhaal ‘O, had ik maar een octopus!’. Nadat we de octopus van dichterbij hebben bekeken, gaan we zelf aan de slag. We knutselen onze eigen octopus. Opgelet: een octopus heeft 8 tentakels! De kleuters tellen samen met de juf tot 8 zodat hun octopus precies genoeg tentakels heeft.

Samen met Jos de verzamelvos en Marylin de telspin (rekenroutines) gaan we vissen vangen. Jos wil graag de vissen sorteren op kleur en hiermee een patroon vormen. Marylin wil dan weer graag weten van de kleuters hoeveel vissen ze gevangen heeft. De kleuters moeten goed tellen en het cijferbeeld herkennen.

Op de bodem van de zee kan je soms echte schatten vinden. Maar hoe komen die daar? We experimenteren met het drijven en zinken van verschillende voorwerpen. We voorspellen of de voorwerpen naar de bodem van de zee zinken of aan het wateroppervlak blijven drijven. Hierna testen we het uit en kijken we of onze voorspelling klopt.

We leren een aftelliedje van 6 kleine visjes, waarbij telkens 1 visjes verdwijnt. De kleuters moeten tijdens het zingen van het liedje goed nadenken welk getal voor het andere komt. Ze krijgen meer inzicht in de getalrij en leren welk cijfertje voor het andere staat.

Tijdens het snorkelen zie je verschillende zeedieren langs zwemmen. We brengen in kaart welke dieren we zien zwemmen. Dit doen we aan de hand van een beelddiagram.

In onze poppenkamer kunnen de kleuters snorkelen tussen de zeedieren. We rijgen het juiste aantal parels aan de tentakels van de octopus (wiskunde- tellen/getallen). In de oceaan zitten ook grote haaien. Onze haai heeft nog geen scherpe tanden. De kleuters geven de haai het juiste aantal haaientanden volgens de opdrachtenkaarten.

Volgende woordenschat staat centraal tijdens ons thema: scherp, oceaan-zee, kleurrijk, snorkelen-duiken, de tentakels, drijven-zinken, glibberig.

Belangrijk om te onthouden:

  • Zaterdag 22/06 schoolfeest. Deuren open vanaf 14 u. De jongens dragen die dag bovenaan iets oranje en onderaan een jeansbroek. De meisjes dragen bovenaan iets geel en onderaan een jeansbroek/rok. Graag een effen kledingstuk bovenaan zonder veel prenten/tekeningen.
  • Vrijdag 28/06 laatste schooldag. De kleuters moeten die dag maar een half dagje naar school. De lessen eindigen die dag om 12.20 u.

Spetterende groetjes,
Juf Els en juf Marthe

Komt jouw kapoen ook naar onze school?