Klasbrief thema Eefje Donkerblauw

Hallo ouders,

Voor de twee laatste weken van september gaan onze kleuters werken rond het thema Eefje Donkerblauw.

Week van 18 – 29 september: Eefje Donkerblauw

In dit thema gaan onze kleuters experimenteren met kleuren. Elke hoofdkleur komt 1 dagje aan bod. Aan de hand van het verhaal van Eefje Donkerblauw leren onze kleuters dat als je blauw met geel mengt, je dan groen krijgt. Als je blauw met rood mengt, dan krijg je paars. En als je geel en rood mengt, dan komt er oranje tevoorschijn.

Hierin gaan onze kleuters ook zelf mogen experimenteren:

 • Ze gaan met verf verschillende kleurtjes mogen mengen.
 • Er gaat getoverd worden met water en crêpepapier.
 • We gaan een trucje doen met gekleurde m&m’s.
 • De kleuters leren een regenboog tekenen.
 • Bij onze kleurpotloden komt een extra kleurdoos met verschillende huidskleuren. A.d.h.v. deze kleuren worden de verschillende rassen ook even uitgelegd tijdens een kringmoment.

Experimenteren en exploreren met verschillende beeldelementen en zich kunnen uitleven met een rijk aanbod aan materialen zijn twee doelen die volop aan bod komen in dit kleurrijke thema.

Ook hun naam leren schrijven komt aan bod in dit thema.
Hierbij letten we erg op de juiste pengreep, de juiste schrijfrichting en een goede schrijfhouding. De naam gaan we in drukletters leren schrijven. Als hulpmiddeltje krijgt iedere kleuter een kaartje met zijn/haar naam op. Zo kunnen ze hun naam naschrijven, kan de naam gelegd worden met letterblokjes en kunnen ze hun naam leggen met lettermagneten.
De kleuters mogen hierin ook weer experimenteren en hun naam schrijven met verschillend materiaal, zoals een potlood, stift, krijtje, balpen, een veer en verf, stempelstift,… en natuurlijk in de verschillende hoofdkleuren!

Rijmen en vooral rijmwoordjes zoeken die rijmen op een kleur komen ook nog aan bod tijdens dit thema. Bv: groen – schoen, roos – boos, tuin – bruin,…
Hierbij leren de kleuters om rijmwoorden te zoeken bij een opgegeven woord en leren ze rijmwoorden herkennen.

Tijdens dit thema werken we iedere dag rond 1 kleur:

Maandag 18/9: blauw
Dinsdag 19/9: geel
Woensdag 20/9: groen
Donderdag 21/9: rood
Vrijdag 22/9: paars
Maandag 25/9: /
Dinsdag 26/9: oranje
Woensdag 27/9: alle kleuren van de regenboog
Donderdag 28/9: alle kleuren van de regenboog
Vrijdag 29/9: alle kleuren van de regenboog

Het zou leuk zijn als onze kleuters hun kledij aanpassen aan de kleur van de dag!

Vrijdag 29 september houden we een regenboogfeest in de klas! We voorzien allerlei lekkers en drankjes in de regenboogkleuren. Dat gaat smullen worden!

De nieuwe woordenschat leren onze kleuters tijdens het verhaal ‘Eefje Donkerblauw’ van Geert de Kockere. Deze nieuwe woordjes komen aan bod: (kleuren) mengen, verliefd, eenzaam en verlegen.
Het verschil tussen de donkere kleuren en de lichte kleuren (bv. donkerblauw en lichtblauw) wordt uitgelegd en duidelijk gemaakt via een kleurenspel dat we samen spelen in de kring. Hier ligt de nadruk vooral op de woordjes donker en licht.

Leuke prentenboeken in dit thema zijn: 'Prinses Arabella maakt kleuren' van Mylo Freeman, 'Het kleurenmonster' van Anne Llenas en 'Lotta en de regenboog' van Diane Put.

Dat beloven 2 erg kleurrijke weekjes te worden in onze klas!

Wist-je-datje

 • Tijdens dit thema starten we met de letter van de week en het cijfer van de week. (voor meer uitleg zie infoboekje)
 • In de kleuterschool werken we met rekenroutines. Vorig schooljaar in de oranje klas zijn Staf de meetgiraf en Marilyn de telspin al aan bod gekomen. Hier werken we in de gele klas aan verder, maar er komen nog 2 nieuwe diertjes erbij: Jos de verzamelvos en Malou de buidelkangoeroe.
  Jos de verzamelvos is dol op het verzamelen van de geometrische figuren. Malou de buidelkangoeroe werkt rond inhoud zoals veel, weinig, vol, halfvol en leeg.

In dit thema komt Jos de verzamelvos al eens piepen en gaat hij mee met ons de logiblokken sorteren. Logiblokken zijn geometrische figuren in verschillende kleuren. De kleuters gaan dus de blokken moeten sorteren per kleur, maar ook per vorm.

Belangrijke datums om te onthouden:

 • Woensdag 20 september: poppenkast
 • Vrijdag 22 september: strapdag
 • Donderdag 28 september: de kleuters gaan in de namiddag zwemmen

Lieve groetjes,
Lore

Komt jouw kapoen ook naar onze school?