Klasbrief thema Eefje Donkerblauw

Hallo ouders,

Voor de twee laatste weken van september gaan onze kleuters werken rond het thema Eefje Donkerblauw.

Week van 19 – 29 september: Eefje Donkerblauw

In dit thema gaan onze kleuters experimenteren met kleuren. Elke hoofdkleur komt 1 dagje aan bod. Aan de hand van het verhaal van Eefje Donkerblauw leren onze kleuters dat als je blauw met geel mengt, je dan groen krijgt. Als je blauw met rood mengt, dan krijg je paars. En als je geel en rood mengt, dan komt er oranje tevoorschijn.

Hierin gaan onze kleuters ook zelf mogen experimenteren:

  • Ze gaan met verf verschillende kleurtjes mogen mengen
  • Er gaat getoverd worden met water en crêpepapier
  • We gaan een trucje doen met gekleurde m&m’s
  • De kleuters leren een regenboog tekenen.
  • Bij onze kleurpotloden komt een extra kleurdoos met verschillende huidskleuren. Adhv deze kleuren worden de verschillende rassen ook even uitgelegd tijdens een kringmoment.

Experimenteren en exploreren met verschillende beeldelementen en zich kunnen uitleven met een rijk aanbod aan materialen zijn twee doelen die volop aan bod komen in dit kleurrijke thema.

Ook hun naam leren schrijven komt aan bod in dit thema.
Hierbij letten we erg op de juiste pengreep, de juiste schrijfrichting en een goede schrijfhouding. De naam gaan we in drukletters leren schrijven. Als hulpmiddeltje krijgt iedere kleuter een kaartje met zijn/haar naam op. Zo kunnen ze hun naam naschrijven, kan de naam gelegd worden met letterblokjes en kunnen ze hun naam leggen met lettermagneten.
De kleuters mogen hierin ook weer experimenteren en hun naam schrijven met verschillend materiaal, zoals een potlood, stift, krijtje, balpen, een veer en verf, stempelstift,… en natuurlijk in de verschillende hoofdkleuren!

Rijmen en vooral rijmwoordjes zoeken die rijmen op een kleur komen ook nog aan bod tijdens dit thema. Bv: groen – schoen, roos – boos, tuin – bruin,…
Hierbij leren de kleuters om rijmwoorden te zoeken bij een opgegeven woord en leren ze rijmwoorden herkennen.

Tijdens dit thema werken we iedere dag rond 1 kleur:

Maandag 19/9: blauw
Dinsdag 20/9: geel
Donderdag 23/9: groen
Vrijdag 23/9: rood

Maandag 26/9: paars
Dinsdag 27/9: oranje
Donderdag 29/9: alle kleuren van de regenboog

Het zou leuk zijn als onze kleuters hun kledij aanpassen aan de kleur van de dag!

De nieuwe woordenschat leren onze kleuters tijdens het verhaal ‘Eefje Donkerblauw’ van Geert de Kockere. Deze nieuwe woordjes komen aan bod: (kleuren) mengen, verliefd, eenzaam en verlegen.
Het verschil tussen de donkere kleuren en de lichte kleuren (bv donkerblauw en lichtblauw) wordt uitgelegd en duidelijk gemaakt via een kleurenspel dat we samen spelen in de kring. Hier ligt de nadruk vooral op de woordjes donker en licht.

Leuke prentenboeken in dit thema zijn: 'Prinses Arabella maakt kleuren', 'Het kleurenmonster' en 'Lotta en de regenboog'.

Dat beloven 2 erg kleurrijke weekjes te worden in onze klas!

Belangrijke datums om te onthouden:

  • Donderdag 22 september: de kleuters gaan in de namiddag zwemmen
  • Vrijdag 30 september: pedagogische studiedag (geen school voor de kinderen)
  • Maandag 3 oktober: lokale verlofdag

Lieve groetjes,
Lore

Komt jouw kapoen ook naar onze school?