Klasbrief thema 'Kleuren en vormen'

Dag mama’s en papa’s,

Volgende week werken we in onze Anna-klas rond het thema ‘Kleuren’. Als inleiding beluisteren we het verhaal ‘Eefje Donkerblauw’… Als Eefje Donkerblauw en Koning Goudgeel trouwen krijgen ze groene kinderen. Vanuit dit verhaal gaan we zelf ook aan de slag met de drie hoofdkleuren (blauw, geel, rood) en maken we zelf de mengkleuren (groen, oranje en paars). Daarna schilderen we een regenboog en moeten onze kleuters goed op de volgorde van de kleuren letten.

We werken ook nog verder rond het Kleurenmonster. Deze monsters kennen de kleuters nog van bij juf Els. Hierbij staan we stil bij de trappen van vergelijking: licht/lichter/lichtst en donker/donkerder/donkerst. Als we zien dat het kleurenmonster bozer en roder wordt, merken we dat hij steeds donkerder wordt.

Tijdens deze week doen we tussendoor heel wat proefjes met water, crêpepapier en M&M’s. Onze kleuters ontdekken dat sommige kleuren mengen en anderen niet.

Ook het rijmen met kleuren komt aan bod bv. boot/rood, laars/paars, pit/wit…

Tijdens deze week zitten de volgende woorden in het koffertje van Anna: de hoofdkleuren, mengen, licht/lichter/lichtst en donker/donkerder/donkerst.

Tijdens de tweede week werken we verder en komt ook het thema ‘Vormen’ aan bod. We kijken en luisteren samen naar het verhaal van ‘Vierkant’. Als verwerking op dit verhaal gaan we beeldend aan de slag en mogen onze kleuters Meneer Zeshoek en Mevrouw Ovaal vorm geven op papier.

In onze bouwhoek komen spiegels. Zo kunnen de kleuters experimenteren met het spiegelbeeld en zullen ze heel wat ervaren en ontdekken.

En we maken een hond van een vierkant (origami).

Deze week zitten de volgende woorden in het koffertje van Anna: de cirkel, de driehoek, het vierkant, de rechthoek, het ovaal, de ruit, de vijfhoek en de zeshoek.

We maken ook kennis met Jos de verzamelvos (de handpop van het domein meetkunde). Onze kleuters zullen Jos moeten helpen om alle vormen te sorteren.                                                                                   

Tijdens deze weken maken we kennis met de B van Bal en de D van Dikke Duim. De letter C laten we nog eventjes weg omdat dit een letter is met twee klankjes nl. de ‘s’ van citroen en de ‘k’ van cadeau.

Enkele leuke prentenboeken rond het thema ‘Kleuren en vormen’ die je kan ontlenen in de bibliotheek van onze gemeente: ‘Prinses Arabella maakt kleuren’, ‘Misschien’, Eefje Donkerblauw’, ‘Meneer René’, ‘Een kleur van zichzelf’, ‘Vierkant’ en ‘Kikker leert vormen’.

Belangrijke data:

  • Vrijdag 22/9: strapdag (We proberen dan met de fiets, step... naar school te komen.)
  • Donderdag 28/9: zwemmen

 

Groetjes,
juf Sofie

Komt jouw kapoen ook naar onze school?