Klasbrief thema Halloween

Hallo ouders,

De maand oktober eindigen we met het thema Halloween.

Week van 16 tot 27 oktober: Halloween

In onze klas komt er een griezelige spooktent! In deze spooktent gaan we werken rond licht en donker, dus hiervoor mogen de kleuters een zaklamp meebrengen naar de klas vanaf maandag 16 oktober.

Onze verhalen gaan er in voorgelezen worden, dan maken we het gezellig met de Halloweenlichtjes en onze zaklampen aan!

We gaan een spookje knutselen. Hiervoor gaan onze kleuters moeten knippen op de lijn. Dit is een goede oefening in de knipbeweging en het leren knippen op een lijn.

Ook gaan de kleuters een spinnenweb leren tekenen aan de hand van een stappenplan. Door te werken met een stappenplan leren onze kleuters om een eenvoudig plan te volgen en om het uit te voeren.

Het woordje spin komt ook aan bod. De kleuters gaan het moeten naschrijven aan de hand van een voorbeeldkaart. Ze leren de lettertjes van het woord spin herkennen en gaan ze in de juiste volgorde moeten plaatsen.

Aan de schrijfritmiek gaan we ook werken. Met elastieken mogen de kleuters de monstertjes versieren. Eerst mogen ze hier vrij mee experimenteren, daarna gaan ze de elastieken moeten plaatsen zoals op de opdrachtkaarten. Als dit goed lukt, dan gaan we nog een stapje verder en maken we er een spel van met een kleurendobbelsteen. Het stimuleren van de vingerbeweeglijkheid en de fijn-motorische oog-handcoördinatie komt hierbij aan bod.

Omdat er in het 1ste leerjaar veel gewerkt wordt in een boekje of schriftje, gaan we onze kleuters hier stilaan op voorbereiden. We gaan werken in een Halloweenwerkboekje. Hierdoor leren ze om van voor naar achter te bladeren in een boekje en om te werken op werkblaadjes die aan elkaar vasthangen.

In het Halloweenwerkboekje komen deze werkjes aan bod:

  • De kleuters gaan spinnen, muizen, padden en slangen moeten tellen en het juiste aantal rondjes moeten inkleuren. Hiermee leren de kleuters concrete hoeveelheden te noteren door gebruik te maken van de 1-1 relatie. Marylin de telspin kijkt mee.
  • In een grote tekening gaan de kleuters 5 kleine details moeten zoeken. Zo leren ze bewust kijken naar kleine kenmerken.
  • Bij deze oefening gaan de kleuters goed moeten kijken. Ze moeten elk kind verbinden met zijn spookfiguur. Hier ligt de nadruk op ruimte en meten, Staf de meetgiraf meet mee.

We gaan in de klas ook nog werken aan het rijmen. De kleuters gaan enkele heksenspreuken al rijmend verder afmaken.

De rekenbegrippen middelste, laatste, eerste, achterste en voorste komen aan bod in een werkje.

En de kleuters gaan een patroon van 3 verschillende kleuren moeten verder zetten, zodat de heks aan haar kasteel kan geraken. Jos de verzamelvos werkt graag met patronen en leert ons het juiste patroon aan.

Tijdens de laatste dag van ons thema Halloween op vrijdag 27 oktober, houden we een Halloweenfeest in de klas! De kleuters mogen verkleed naar school komen! We gaan kunnen smullen van spookjeschips en een bloederig drankje. Al griezelend en spokend sluiten we het thema af...

De nieuwe woordenschat leren onze kleuters tijdens het verhaal ‘Nieuwsgierige Lotje’ van Lieve Baeten. Deze nieuwe woordjes komen aan bod: nieuwsgierig, gluren, het toverboek en de bezem.

Leuke prentenboeken in dit thema zijn: 'Kas en Saar vieren Halloween' van Pauline Oud, 'Heksje Mimi geeft een griezelfeestje' van Kathleen Amant en 'Een spookje in de klas' van Mabu.

Wist-je-datje

  • We zijn gestart met kleuterschrijfdans. Op muziek en op groot papier vormen de kleuters basisbewegingen en schrijfpatronen. Het doel is om de schrijfmotoriek te verbeteren. Hoe meer oefening, hoe vlotter het echte schrijven zal gaan. Elke vrijdagnamiddag komt er een nieuw thema aan bod via een verhaal met bijhorend liedje.
  • Onze kleuters hebben al hard gewerkt in de klas. In de laatste week van oktober krijgen ze hun werkjes mee naar huis!

Belangrijke datums om te onthouden:

  • Vrijdag 20 oktober: Halloweenhappening
  • Maandag 23 oktober: pedagogische studiedag
  • Woensdag 25 oktober: poppenkast
  • Donderdag 26 oktober: de kleuters gaan in de namiddag zwemmen
  • Vrijdag 27 oktober: Halloweenfeest in de klas

Spokerige groetjes,
Lore

Komt jouw kapoen ook naar onze school?