Klasbrief thema Halloween

Dag papa’s en mama’s,

Woensdag starten we met het thema ‘Halloween’ in onze klas. De volgende woorden zullen extra in de kijker staan tijdens deze dagen: Halloween, griezelen, de vleermuis, 8 poten / 4 + 4 = 8, het skelet en de pompoen.

De eerste dagen leren we heel wat bij over de vleermuis en de spin. We bekijken enkele informatieve filmpjes. Wisten jullie al dat de meeste spinnen niet alleen 8 poten hebben maar ook 8 ogen?

Onze kleuters zien Marilyn de telspin terug (de handpop van het domein getallen). Ze kennen Marilyn nog van in de blauwe klas en ze zullen dit keer Marilyn moeten helpen om haar poten te tellen. Deze dagen besteden we extra aandacht aan het getalbeeld en het cijfer 8. Hier komen heel wat rekenhandelingen aan te pas... Hoeveel poten heeft Marilyn aan de ene kant? En aan de andere kant? Hoeveel poten zijn dat samen? 8 is het dubbel van 4 en 4 is de helft van 8. We maken zelfs al een sommetje want 4 + 4 = 8.

Onze fijne motoriek oefenen we deze dagen door spinnetjes te grijpen met een pincet. Niet zo gemakkelijk want ze zitten verstopt in het spinnenweb. En we gaan werken met wattenstaafjes. De kleuters mogen met oorstaafjes een skelet maken op zwart papier.

Onze poppenkamer wordt een heksenkeuken met heksenhoeden, een heksenbezem, proefbuisjes, een heksenketel, spinnen, oogbollen, wormen…

In het grote zoekboek ‘Lotje tovert’ moeten onze kleuters op zoek gaan naar kleine details op een grote zoekplaat. Dit is een goede oefening om later tot lezen te komen want dan moeten ze ook kleine details opmerken tussen de verschillende lettertjes.

Volgende week maken we ook voor het eerst een wandeling. We gaan te voet naar het huis van Lea. Want daar kunnen we heel veel verschillende pompoenen bewonderen.

Aan de hand van het verhaal ‘Heksje Mimi geeft een griezelfeestje’ bereid ik de kleuters voor op ons griezelfeestje in de klas. Vrijdag 27 oktober mogen de kleuters verkleed naar school komen in een heks, spook, vleermuis, pompoen... In de namiddag gaan we griezelen in het donker, drinken we drakenbloed (grenadine) en eten we spookjes (chips).

De komende twee weken maken we ook kennis met de letter G van Geit en de letter H van Hennie de Heks.

Enkele leuke prentenboeken uit de bibliotheek van onze gemeente: ‘Anna viert Halloween’, ‘Het is Halloween!’ (Luuk en Lotje), ‘Kas en Saar vieren Halloween’, ‘Lotje tovert’ (een leuk zoekboek), ‘Het spookje en de vleermuisjes’, ‘Rikki viert feest’, ‘Heksje Mimi geeft een griezelfeestje’ en ‘Lotta (de kip) en het grote pompoenmonster’.

Belangrijke data:

  • Vrijdag 20/10: Halloweenwandeling (start tussen 18 u. en 19.30 u.)
  • Maandag 23/10: pedagogische studiedag -> verlofdag voor de kleuters
  • Donderdag 26/10: zwemmen
  • Vrijdag 27/10: Halloweenfeestje in de klas

Groetjes,
juf Sofie

Komt jouw kapoen ook naar onze school?