Klasbrief thema 'Heksje Mimi'

Hallo ouders,

Onze kleuters mogen op 15 maart naar de musical van heksje Mimi gaan kijken. Naar aanleiding hiervan gaan we 2 weekjes werken rond heksje Mimi.

Week van 4-15 maart: heksje Mimi

Heksje Mimi is een vrolijk heksje met een echte heksenhoed en een echte heksenbezem. Heksje Mimi beleeft veel dolle avonturen, waar vaak ook een beetje toveren bij hoort. Of dit altijd goed lukt, dat gaan onze kleuters snel te weten komen via de verschillende verhalen van heksje Mimi.

De kleuters mogen zelf een heksje Mimi knutselen. Hierbij leren ze werken met nieuwe materialen en kunnen ze de eigenschappen en kenmerken van die nieuwe materialen ervaren en ontdekken.

Bij een ander beeldend werkje mogen de kleuters heksje Mimi schilderen met waterverf. Hier staat het beeldend werken centraal, want de kleuters gaan hun heksje Mimi hetzelfde moeten schilderen zoals dat ze haar kennen van in de verhalen.

Via een knip- en plakwerkje gaan de kleuters een matrix moeten maken. Hierbij moeten ze goed kijken naar de verschillende kleuren. Zo leren de kleuters vergelijken en ordenen op basis van 2 kwalitatieve eigenschappen. En ook het knippen op een lijn wordt zo nog extra ingeoefend.

Deze werkjes komen aan bod:

 • Zoek de letters van heksje Mimi. De kleuters worden uitgedaagd om goed naar alle letters te kijken en de juiste te vinden.
 • De kleuters gaan alle sterren bij heksje Mimi moeten tellen en het juiste cijfertje erbij stempelen. Zo wordt er gewerkt aan cijferherkenning. Marylin de telspin telt met ons mee.
 • De begrippen 1 meer en 1 minder worden ook ingeoefend. De kleuters gaan zelf toverstafjes bijtekenen of weglaten. Malou de buidelkangoeroe helpt ons op weg.
 • Heksje Mimi blaast graag kaarsjes uit. De kleuters moeten kijken naar de cijfers en daarbij het juiste aantal kaarsjes tekenen.
 • We oefenen ook de begin- en eindklank. De kleuters moeten bij enkele woorden de eerste letter en de laatste letter aanduiden. Hierbij is het belangrijk dat ze goed luisteren naar de verschillende klankjes.

Er zijn verschillende verhalen van heksje Mimi. Onze kleuters gaan die allemaal kunnen ontdekken. Sommige verhalen worden voorgelezen in de klas. Andere verhalen kunnen de kleuters zelf lezen in de leeshoek. Via de Fundels op de computer kunnen de kleuters de verhalen beluisteren en de bijhorende spelletjes spelen. En we starten met iets nieuws op de tablet, namelijk het klaslezen van Clavis. Via het klaslezen kunnen de kleuters de verhalen van heksje Mimi digitaal volgen.

De nieuwe woordenschat mogen onze kleuters voor een keertje zelf aanbrengen. Als er moeilijke woorden in de boeken van heksje Mimi staan, dan mogen ze dit aangeven en gaan we zelf op zoek naar een omschrijving of synoniem voor dat moeilijk woord. Hierbij staat het zelf zoeken, vragen stellen en elkaar helpen centraal.

Leuke prentenboeken in dit thema zijn alle prentenboeken van 'Heksje Mimi' van de schrijfster Kathleen Amant.

Wist-je-datje

 • Vrijdag 15 maart mogen onze kleuters naar de musical van heksje Mimi gaan kijken. Met haar toverkunsten betovert Heksje Mimi alle kinderen en neemt hen mee in een muzikale wereld vol zang, dans en plezier. Deze musical gaat door in zaal de Vloeikens tijdens de schooluren.
 • Onze 2de activiteit met het 1ste leerjaar gaat door op dinsdag 5 maart. In de namiddag houden we openklasjes. Onze kleuters mogen dan kiezen waar ze gaan spelen: in het 1ste leerjaar bij juf Ulrike of in de 3de kleuterklas (geel of anna). Het is niet werken, maar spelen want ook in het 1ste leerjaar kan er af en toe nog gespeeld worden in de klas met lego, clics en leuke gezelschapsspelletjes. Al spelenderwijs maken onze kleuters zo al even kennis met het klasje van het 1ste leerjaar!

Belangrijke datums om te onthouden:

 • Dinsdag 5 maart: openklas-namiddag met het 1ste leerjaar
 • Maandag 11 maart: verlofdag
 • Donderdag 14 maart: de kleuters gaan in de namiddag zwemmen
 • Vrijdag 15 maart: musical heksje Mimi (dit gaat door tijdens de schooluren)
 • Dinsdag 19 maart: oudercontact

Lieve groetjes,
Lore

Komt jouw kapoen ook naar onze school?